Oxid chloričitý (ClO2) k dezinfekci bazénu

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?)
7.7.2015 20:36

Já jsem se tu opakovaně vyjádřil skepticky k použití oxidu chloričitého. Potvrzujete jeho problematičnost. Jen pár postřehů. Dal jste do bazénu 30 balíčků. Víte, kdy tam můžete pustit děti? Kečup vám to nepoví. Nepodléhejte hoaxům o škodlivosti chlórové chemie. Koneckonců co je oxid chloričitý? Rozhodně je (jak už jsem taky psal) nejlépe kontrolovatelná a relativně finančně vyhovující. Dasty má recht. Rozhodnutí je na Vás. Buď budete desinfikovat a smíříte se s tím, nebo experimentovat a děti se nevykoupou, nebo vykoupou a nevíte v čem, nebo na bazének na zahradě zapomeňte.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 62.149 (?), 7.7.2015 20:15
V tomto Vám neporadím, používáme jinou technologii dezinfekce bazénové vody JS.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 7.7.2015 20:36

Já jsem se tu opakovaně vyjádřil skepticky k použití oxidu chloričitého. Potvrzujete jeho problematičnost. Jen pár postřehů. Dal jste do bazénu 30 balíčků. Víte, kdy tam můžete pustit děti? Kečup vám to nepoví. Nepodléhejte hoaxům o škodlivosti chlórové chemie. Koneckonců co je oxid chloričitý? Rozhodně je (jak už jsem taky psal) nejlépe kontrolovatelná a relativně finančně vyhovující. Dasty má recht. Rozhodnutí je na Vás. Buď budete desinfikovat a smíříte se s tím, nebo experimentovat a děti se nevykoupou, nebo vykoupou a nevíte v čem, nebo na bazének na zahradě zapomeňte.

host - 166.21 (?), 8.7.2015 13:42

Zdravím Vás, pane PP.

Promiňte, ale žádal jsem o radu a ne o konstatovaní faktů Agentry JPP  (jedna paní povídala).

Nedomnívám, že je DS problematický. Jen se snažím získat zkušenosti od jiných uživatelů DS. 

Nejde o to koupit za nejnižšší cenu, když je to na úkor zdraví. Kdybych se držel tohoto hesla, tak jsem koupil za 200 Kč barel chloru pro velké bazény k tomu skalici, kamenec a šmytec. Měl bych to na několik let s jistou funkcí i nízkou cenou, ale co zdravotní hledisko!?

Jde o hobby fórum a ne diskusní kroužek uživatelů, kteří zejména na zpravodských webech vyjadřují ke všemu a jsou odborníky na cokoliv (obdobně jako někteří politici).

Již se k nepodstatným částem a vysvětlování ničeho nebudu vracet.

Omlouvám se ostatním uživatelům tohoto fóra za části, které nesouvisí s tématem.

Ani mi nevadí, že ne vždy je na vše odpověď, snažil jsem se předtím a budu dál.

Martin

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 8.7.2015 14:13

Nevím, co vás vede k tomuto typu reakce. Nesnažte se být tak prudce korektní, skřípe to. Zopakuji (a můžu, není to zakázané) co mi vadí. Vadí mi v podstatě nemožnost kontroly a neznalost kolik účinné látky v bazénu je. Takže nevíte, akorát se domníváte, že problematický ClO2 není. Máte na mysli zdravotní hledisko a do bazénu jste nasypal 30 pytlíků čehosi a nemáte šanci zjistit, co tam opravdu je. Ale možná je to pro vás nepodstatná část a v rámci všeobecného nadšení z nového přístupu tam děti spokojeně skočí. Moje rada, tu ji máte: použijte klasickou chlórovou či bezchlórovou chemii podle návodů a odpovídající testy.

host - 48.146 (?), 10.7.2015 13:47

Dobrý den, míchám ClO2 s hydrogensíranem v PET lahvi s vodou, pak naliji do bazénu. Může mi, prosím, někdo říct, jak dlouho je potřeba nechat v lahvi reagovat?

ori - (36) - 182.42 (?), 4.8.2015 20:56

Moje ZKUŠENOSTs ClO2 - VÝBORNÉ, DOPORUČUJI!

letos jsem dodělal bazén, objem asi 90 m3. Nápad vyzkoušet ClO2 (tady z fóra) se mi líbil. Mmo jiné výbornou cenou. Za ty peníze to jiným způsobem neuděláte, tedy při mém objemu bazénu. Filtraci jsem udělal tak, abych v případě nezdaru mohl snadno přejít na elektrolýzu slané vody. S tou je velmi spokojeno vícero kamarádů, jež opustili chlorové tablety.

Po napuštění před začátkem července - přicházela první vlna veder - jsem začal dávkou 400 ml chloritanu + 400 ml hydrogensíranu na těch 90 kubíků. Vodu jsem napustil studniční z vrtu, bez jakékoliv další úpravy nebo přísady. Dávkování jsem zvolil první týden dvakrát, pak po týdnu. Jenže v tom horku to chce asi častěji, protože po necelých třech týdnech (čtyři dni po poslední aplikaci ClO2) se mi bazén začal kalit a do dvou dnů byl totálně zelený (čekal jsem až mi přijde chloritan, abych mohl vyrobit další dávku). Po další aplikaci 500+500 ml byla voda druhý den průhledná, za další půlden čirá, všechno kleslo na dno. Tak jsem do toho pustil vysavač (automat) a tím jsem to podělal. Vysavač všechno zvýřil a voda byla od té chvíle kalná. A to i po další dávce ClO2 po třech dnech. Zkusil jsem tedy vločkovač - síran hlinitý. V nějakém jiném vlákně je psáno, že se to nemá přehnat, takže jsem dal 2 gramy na kubík. Po třetí takové dávce vločkovače je voda zase parádní, průzračná.  

Potože je horko a stojí to opravdu málo, zvolil jsem dávkování dvakrát týdně 500+500ml (když mám náladu, tak i 600+600). Předávkování se nebojím. Po aplikaci je voda nažloutlá, ale ráno naprosto bez barvy a pachů. Aplikuji vždy večer, naliji to do bazénu a pustím filtraci, aby se to promíchalo. Když chci promíchání urychlit, pustím filtraci na cirkulaci (vyřazení pískového filtru), pak je to za pár minut. Po promíchání filtraci na noc vypnu.  Ještě dodám, že bazén zatím není zakrytý. Na zakrytí čekám, pak možná bude stačit menší dávka. Ale nejsem si jistý, jestli ji snížím. Stojí to prd a výroba zabere stejně, když toho děláte míň nebo víc. Suroviny pro sezónu by měly vyjít asi na 1000 Kč (opakuji pro 90 m3), to je super! Teplotu držím kolem 28°C. 

Míchám tak, že do 25 l barelu napustím zhruba do čtvrtiny vodu, pak tam naliji chloritan, následně tam vrznu hydrogensíran a pak to promíchám proudem vody z hadice, dopustím tak asi do třetiny. Samozřejmě venku. Vyfouknu trochu vzduchu a na hodinku nebo dvě postavím do stínu. Následně naliji do blízkosti skimrů, nebo kam mne napadne. 

Ještě mám chuť vyzkoušet generování plynu do potrubí vedoucího do trysek. Výhoda by měla být, že bych po smíchání složek jen pustil kompresůrek, jež by to foukal do trubek a nestaral se o to. Plyn by se v potrubí smíchal s vodou co jde do trysek. Snad se k tomu během tohoto měsíce dostanu.

Takže. kdo má chuť, ať se toho nebojí. Není to žádná věda a funguje to (zatím?)!

host - 163.99 (?), 9.4.2018 11:52

Ori, je to množství chloritanu skutečně takové? Pokud ano tak to není za "pár korun". 1 KG chloritanu (1000 g=800 ml) stojí cca 200 Kč, a když aplikujete i 2x týdně po 500ml tak to mi opravdu málo nepřijde. Asi mám někde ve výpočtu chybu, 1000 Kč na sezonu mně rozhodně nevychází.

Předpokládám, že když koupím 24,5% roztok, tak již dále neředím.

D.

host - 165.102 (?), 7.2.2023 23:04
Dobrý den p.Kečup, působíte ještě zde nebo jinde? poslední i příspěvky jsou z roku 2015, leccos je jinak, je ještě možnost vás někde kontaktovat? děkuji Jana

host - 189.201 (?), 8.8.2015 15:36

Všechny zdravím,

má z Vás někdo zkušenosti s výrobou chlordioxidu s pomocí chloritanu, chlornanu a kyseliny dle reakce :

2NaClO2 + HOCl + HCl → 2ClO2 + 2NaCl + H2O

host - 189.201 (?), 8.8.2015 19:12

Oprava:

2NaClO2  + NaOCl + 2HCl → 2ClO2 + 3NaCl + H2O

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024