Domácí víno - základní problémy



host - 218.23 (?)
7.12.2016 19:19

Asi jsem to špatně formuloval, ale ta příchuť lihu zůstane i po dokvašení a vyčeření. U bílého vína se mi to nestane.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   
Petra1234 - (3) - 29.210 (?), 28.5.2014 15:53

A ja mam otazku, protoze nevim jestli jablenecne vino to neni stejne jako cidr? Protoze moje domaci vino chutna jako cidr.

      
host - 93.77 (?), 2.6.2014 12:40

Cidr to bude tahdy, pakliže do kvasu vůbec nepřidáte žádný cukr (potom má max. 6-7% alkoholu), když jej přidáte a dále po kvašení zušlechtíte (stažením z kvasnic, čiřením a pod...), jedná se již o ovocné víno z jablek!!

   
Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 17.241 (?), 26.9.2016 7:49

Zdravím,

chtěl bych oživit toto vlákno i pro tento rok a poprosit začínající i zkušenější domácí vinaře o sdílení zkušeností, rad a postřehů s přípravou a výrobou vína z hroznů.

Napřílad co se kvasinek týče, na trhu jsou desítky druhů, jistě s žádným druhem člověk nešlápne vedle, ale přesto, čím se třeba vy řídíte při pořízení konkrétního druhu kvasinek? Máte zkušenost s tím, že by různé druhy kvasinek významně ovlivnily chuť vína (ze stejného druhu hroznů, nebo ještě lépe ze stejné várky sběru?)

Martin

      
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 29.9.2016 8:08

Myslím, že tady v tomto tématu se řeší spíše ovocné víno, ale budiž.

Různé kvasinky jsou různé právě kvůli tomu, že dávají různá vína. Každý si vybere buď dle odrůdy, nebo dle záměru jaké víno chce vyrobit. Nevím v jakém objemu se pohybujete, ale pokud to bude pod 100l tak vás různé kvasinky přijdou docela draho. A jejich spotřeba po otevření je limitovaná.

Osobně jsem zkoušel kombinace.

Ovocné víno: Vinka, červ.burčák, BS6(ryzlink révové kvasinky)

hrozno(Hibernál): Vinka, bílý burčák, BS6

Ne však v jeden rok, abych mohl porovnávat výsledky. Rozhodně je tam radikální rozdíl v průběhu kvašení.

Obecně: chci jít rejt. Můžu si na to vzít vzít lopatu, motyku, rýč, nebo sakovák. Chci přesát písek a mám stejné volby. Pokaždé zvolím něco jiného. Nedá se říct, že by lopata byl nejlepší nástroj.

Popř. z oboru: Jak dlouho a zda vůbec macerovat bílé hrozny? Tak dlouho,  aby z toho vzniklo něco, co vám bude chutnat. Někdo vůbec, jiný 12hod. jiný 2 dny.

GB

         
host - 187.216 (?), 29.9.2016 15:52

Naprosto souhlasím s GB, že v zadání vašeho dotazu je dost neznámých. Jen doplním, vyhnul bych se burčáku pokud není z ověřeného zdroje. Nemáte vůbec kontrolu, co v té lahvi s "burčákem " může být za kvasinky popř nemoci kvasinek. Mám na mysli sirku apod.

   
host - 218.23 (?), 6.12.2016 20:03

Může mi prosím někdo poradit proč červené víno jž při macerování dostane lihovou pachuť.Díky

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 7.12.2016 10:45

Protože již při macerování začne lihově kvasit

         
host - 218.23 (?), 7.12.2016 19:19

Asi jsem to špatně formuloval, ale ta příchuť lihu zůstane i po dokvašení a vyčeření. U bílého vína se mi to nestane.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 7.12.2016 20:59

Vy v bílém víně necítíte alkohol (líh)? To já jo.

               
host - 110.132 (?), 7.12.2016 21:18

Mozno namiesto lihu citi alkohol, alebo etanol. laugh

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika