Myslím, že tady v tomto tématu se řeší spíše ovocné víno, ale budiž.
Různé kvasinky jsou různé právě kvůli tomu, že dávají různá vína. Každý si vybere buď dle odrůdy, nebo dle záměru jaké víno chce vyrobit. Nevím v jakém objemu se pohybujete, ale pokud to bude pod 100l tak vás různé kvasinky přijdou docela draho. A jejich spotřeba po otevření je limitovaná.
Osobně jsem zkoušel kombinace.
Ovocné víno: Vinka, červ.burčák, BS6(ryzlink révové kvasinky)
hrozno(Hibernál): Vinka, bílý burčák, BS6
Ne však v jeden rok, abych mohl porovnávat výsledky. Rozhodně je tam radikální rozdíl v průběhu kvašení.
Obecně: chci jít rejt. Můžu si na to vzít vzít lopatu, motyku, rýč, nebo sakovák. Chci přesát písek a mám stejné volby. Pokaždé zvolím něco jiného. Nedá se říct, že by lopata byl nejlepší nástroj.
Popř. z oboru: Jak dlouho a zda vůbec macerovat bílé hrozny? Tak dlouho, aby z toho vzniklo něco, co vám bude chutnat. Někdo vůbec, jiný 12hod. jiný 2 dny.
GB