|
Turkestánský brest - vaše zkušenosti, 22.5.2023 Dobrý den,
když se nestříhá, tak z něj vyroste strom. Je to jilm. Plot bez stříhání je neudržitelný.
Aby zhoustl, musí se stříhat po cca 30cm, a to několikrát do roka.
MK |
 |
Réva na altánu, jak jí pěstovat?, 23.8.2018 Dobrý den,
víte alespoň odrůdu Vaší revy? Máte nějaké fotografie? Pokud ano, vložte je sem, určitě to pomůže k posouzení stavu. Takhle z textu by to bylo věštění z křišťálové koule.
Výměna révy je možná několika způsoby:
- vykopat starou... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co Vaše réva 2018?, 11.7.2018 Mohl by jste roub nafotit a dát to sem? Pro inspiraci. Zejména detail srůstu (byť je to pod fólií) a pak celkový pohled. |
 |
Ochrana hroznů proti ptákům, 21.6.2018 Síť i s dopravou PPLkem vyšla na 1.111,- kč. Zednická šňůra 100m vyšla v OBI na nějakých 279,- Kč. Pak záleží, jak člověk vymyslí přichycení k zemi. Vin_jc psal o tom, že spodem provekl drát (zřejmě napínací plotový) a přikolíkoval ho k zemi. Já jsem... celý příspěvek > |
 |
Ochrana hroznů proti ptákům, 20.6.2018  Po vzoru vin_jc jsem si objednal síť z odetky, rozměr 2,5m x 100m, kterou jsem rozdělil na pět dílů a ty jsem zednickou šnůrou spíchl dokupy, až vznikla rozměrná obdélníková síť. Ta mi nyní chrání jak viničku, tak borůvkové keře, u kterých to v tuto... celý příspěvek > |
 |
Jedná se o plíseň révovou?, 21.5.2018  Dobrý den,
jedná se dle přiložených fotografií o plíseň revovou? Vyskytuje se na Solarisu, ojediněle i na Cabernet Cortisu. Napadené listy zatím vylamuju, zvažuju postřik (s ohledem na nasazeného dravého roztoče budu muset být při volbě postřiku... celý příspěvek > |
 |
Zapěstování kmínku révy - 1.rok, 18.4.2018 Myslím, že je celkem obecně braný úzus, že nové sazeničky jakýchkoliv rostlin se musí postupně přivykat na slunce. Pokud například člověk předpěstovává rajčata, papriky a má je na za oknem, neměl by je hned zasadit do záhonu (skleníku), protože by je... celý příspěvek > |
 |
Zapěstování kmínku révy - 1.rok, 18.4.2018 Růvek má smysl u roubovance, protože vrstva hlíny ochrání "šlechtěnou" část. Pokud by se růvek neudělal a réva by promrzla až k zemi, tak mráz spálí "šlechtěnou" část a taky kousek podnože. No a na jaře pak vyraší přinejlepším právě ta podnož, což je... celý příspěvek > |
 |
Řez révy vinné na hlavu, 7.2.2018 Jen doplním můj praktický postřeh. Mám holý příkmenný pás a když mi po loňském mrazivém jaru obrašily nové letorosty až od země, měl jsem několik hroznů celkem blízko u zěmě. Při deštích docházelo pravidelně k ušpinění bobulí odstřikující hlínou.... celý příspěvek > |
 |
Jak zapestovat tuto rostlinu revy?, 11.1.2018 Skoro bych řekl, že ustřihnutí jednoho kmínu u země nic nevyřeší, protože z pahýlu budou ze spících oček v budoucnu rašit další a další nové šlahouny. Pokud bych já stál před podobným rozhodnutím, tak bych odhrabal hlínu do hloubky spojení, zhodnotil... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nej odruda a nej zklamání 2017, 21.11.2017 Jaký způsob vedení pro révu používají? Jde o vedení na hlavu? |
 |
Turkestánský brest, 10.10.2017 Dobrý den,
tento zázračný živý plot mám taky. Naštěstí roste dobře, naneštěstí někdy až moc. Nicméně svého času jsem kdysi zkusil na trávník selektivní herbicid a i když jsem stříkal daleko od plotu a v bezvětří, stejně nějaký odpar byl a živý... celý příspěvek > |
 |
Jak odstranit lepidlo po etiketách, 6.10.2017 Dobré ráno,
Tom z projektu Vinarum.cz má poměrně jednoduchý způsob a to použít WD-40 ve spreji. Tento nezbytný pomocník každého kutila má v sobě i jakési rozpouštědla, ředidla, a jakékoliv zbytky lepidla z etiket v pohodě odstraní. Stačí... celý příspěvek > |
 |
Solaris, 15.9.2017 Na to je ovšem radost pohledět . Jaký plánujete další postup zpracování? Jakou mechanizací? (ruční x elektrický mlýnko-odzrňovač? ruční x hydraulický lis? aj) |
 |
Solaris, 14.9.2017 Mám zhruba 13m řadu sazenic Solaris, je tam 14 kusů. Vzdálenost je cca 90cm mezi kmínky, RH vedení. A mým cílem je mít cca 15 litrů vína, což je tak 30 kg hroznů. Tedy 2kg na 1 rostlinu.
Na 50 litrů je třeba zhruba 100kg hroznů a že by šlo... celý příspěvek > |
 |