Domácí víno - základní problémy



                     
host - 39.219 (?) 
14.9.2013 19:31

ok.         Pěkný pozdní sběr.     jedinou drobnou úpravu v postupu bych provedl v nasypání pyrosulfitu již do rmutu, potlačí případnou oxydaci.       Mostgelatine rozhodně ano.  :)          j.c.

pekné stránky

  
                     
host - 39.219 (?), 14.9.2013 20:57

Větší vinaři nádobami s plovoucími víky, jako malovinař mikrotenem na hladině.     j.c.

                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 14.9.2013 21:16

Prozatím moc díky za informace, jistě se brzy zase ozvu :))

                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.9.2013 19:02

Tak jsem můj počin sesunýroval, třeba to někomu také pomůže, a vás již znalé výroby vína poprosím, o mrknutí na postup, zda jsem něco nězapomněl nezkazil nebo zda je to OK. Děkuji.

SOLARIS - sklizeň 29kg, při teplotě 20stC a cukernatost refraktomatrem 21,7
==============================================================
D = 14.9. 16 hod - sklizeň
D+ 1 hod - ruční odstranění shnilých bobulí
D+ 2 hod - mletí a odšťopkování
- třapina a shnilé bobule = 4 kg, celkem: 25kg rmutu

rmut
- moštoměrem: 21,5° (kg sach na hl) (19°C)
- cukroměrem: 23,3% (sach ve vodě) (19°C)
D+5 hod - sířeno pyrosulfidem, 1,6g na 20 litru = 40mg / l)
D+ 8 hod - lisování při 16°C
- 1. lisování : 15,5 litrů moštu
- 2. lisování : 17 litrů

mošt měření

moštoměrem 21.9st.
- aplikace MOSTGELATINE 17ml / 17 lit
D+ 23 hod - stočení od kalů, přenesení do prostředí s 25°C
D+ 1 den - aplikace nejprve živné soli SIHA-GARSALZ (3g na 17 lit), mošt 17°C
- aplikace kvasinek SIHA ACTIV 7 (3g na 17 lit) mošt 17°C

                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.9.2013 19:44

Ještě bych se dooptal na následující:

za jak dlouho po naočkování kvasinkami, poznám, že mošt kvasí (používám kvasnou zátku), mošt má teplotu cca 19st a už je to naočkováno 4hod a zjevně se nic neděje...

                     
host - 39.219 (?), 15.9.2013 20:18

Uff, vědět že jde o 30 litrů tak bych poradil vynechat veškeré odkalování i živné soli a v podobě burčáku to sprovodil ze světa s maminou nebo několika kamarády.   :)

Po nastartování bouřlivého kvašení všechno co zbyde :)  bych přemístil do místnosti se stálou teplotou do 15 stupňů.     j.c.


                     
host - 39.219 (?), 15.9.2013 20:29

Rozkvašení bude mírně tlumit síra, pravděpodobně i nezavíněná místnost a odstranění kalů na kterých se kvasinky rády drží. Dejte tomu čas, v uvedené teplotě 2-3 dny, nejdýl týden. Nejdřív dojde k mírnému přikalení, poté vzniknou viditelná hnízda-obláčky kvasinek, vzápětí už bouřlivé kvašení.   j.c.

                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.9.2013 21:08

víno chceme zkusit letos-radši pokazit letošní množství než případně to další, které se stářím zvyšuje-když teda nepřijdou pohromy, že..

nicméně děkuji za Váš čas a ochotu!

                     
host - 39.219 (?), 15.9.2013 21:42

Někdy se zadaří ale vylíval nebo pálil víno v pálenici každý vinař. Možná se Vám v budoucnu můžou hodit i stránky o nemocech.     j.c.

                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.9.2013 22:12

No snad to potřebovat nebudeme, ale odkaz je jistě k nezaplacení, díky!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika