STERILACE V MIKROVLNCE
(podle ing. Jaroslava Balaštíka)
Postup:
Naplněné sklenice, uzavřeme nejlépe šroubovacími víčky a dáme do mikrovlné trouby.Je dobré na talíř mikrovlnky položit plastovou misku pod květináče odpovídající velikosti, pro případ přetečení obsahu.
Doba sterilování jedné sklenice: obsah 0,7 l je 5 - 6 minut x počet sklenic.(5 sklenic sterilujeme 30 minut). Obsah 0, 3 l sterilujeme 3 minuty. Zase násobíme počet sklenic počtem minut. Troubu nastavíme na 700 W!!! Ořechová jádra zavařujeme 1 skl. 0,7 l, pouze 2 minuty. Nikdy nezavařujeme jen jednu sklenici - obsah by se převařil!!!
Je možné sterilovat maso, polévky aj. polotovary. Zde je nutné nechat prostor mezi obsahem a víčkem alespoň 2,5 cm. Dobu sterilování na jednu sklenici zvýšíme u sklenic 0,7 l na 8 -10 minut, u menších sklenic na 5 - 6 minut. Používáme vždy sklenice se šroubovacím uzávěrem! Polotovary však nikdy nezahušťujeme moukou, to dokončíme až před použitím.
Některé tvrdší ovoce nebo zeleninu můžeme zavařořovat i déle. V tom případě vaříme méně sklenic, tak, abychom se vešli do časového nastavení trouby.
Poslední komentáře 08.09.2009 10:33: Nic nezničíte.Nesmíte tam dát nádobí se zlatým zdobením. Jinak víčka jsou hliníková a pro mikrovlnku neškodná. Jen nelze používat víčka OMNIA+spona. Jinak samotná a šroubovací normálně.Taky jsem se poprvé bála. Dnes už zavařovací hrnec vůbec nepoužívám.
P.S. Recept jsem zatím nevyzkoušel, viděl jsem ale poranění, kdy zavařovací sklenice po vytažení z mikrovlnky(a přehřátí)bouchla.Sám bych víčka pro zkoušku nedotahoval, případně je vyhřátá nasadil až venku AB