Vlašské ořechy - nový recept



host - 129.96 (?)
25.1.2010 9:04

Prosil bych ještě jednou přesný recept na sterilaci. Tj. na kolik stupňů Celsia se sterilizuje a jak dlouho? Děkuji. A pokud nevíte, co s ořechy, rád se jich ujmu. Nevadí mi louskání a ani následná konzumace. Receptů mám dost, více než ořechů. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
host - 142.117 (?), 19.4.2010 11:57

"Zbylé ořechy z minulých let, které již nejsou vhodné do kuchyně, rozbiju v kovovém kbelíku sekyrou či větším kladivem /co najdu manželovi v dílně/ a takto sypu sýkorkám. Ony si to přeberou v krmítku. Zvlášť nyní v těch mrazech jich je tam plno. Jiřina "

Pozor na to, staré ořechy bývají žluklé a mohou ptáčky spolehlivě zabít. Jejich trávicí systém si s tím neumí poradit.

               
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 227.133 (?), 24.1.2010 9:04

Potvrzuji, tento recept je super . Používám ho asi už 10 let také. Ořechy jsem ptáčkům louskala, pak válečkem na nudle drobila na malé kousíčky a pak sypala do krmítka. Letos však mám inovaci . Protože mi louskání bralo spoustu času, tak v letošní zimě to dělám jinak. Na čtyři od sněhu očištěná místa na dvorku každé ráno přinesu po knedlíkové míse ořechy celé, nevylouskané a tam je rozšlapu. Betonový a zledovatělý vjezd do vrat je navíc skořápkami "ekologicky" posypán pro neklouzající průjezd autem.  Ještě než mám všechny ořechy rozšlapané, ptáci to praskání slyší a ze všech stran se už slétají. Ořechů mám velký přebytek a proto mě toto jejich další využití moc těší  .

         
host - 129.96 (?), 25.1.2010 9:04

Prosil bych ještě jednou přesný recept na sterilaci. Tj. na kolik stupňů Celsia se sterilizuje a jak dlouho? Děkuji. A pokud nevíte, co s ořechy, rád se jich ujmu. Nevadí mi louskání a ani následná konzumace. Receptů mám dost, více než ořechů. 

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 25.1.2010 14:26

Nevím, jak je to správně, ale již roky steriluju ořechy na 100 stupňů 20 - 30 minut.

               
host - 178.235 (?), 25.1.2010 16:38

Návod Ing.Balaštíka pro sterilaci jader v mikrotroubě 700W :Ořechová jádra zavařujeme 1 skl. 0,7 l, pouze 2 minuty. Nikdy nezavařujeme jen jednu sklenici - obsah by se převařil!!!  AB

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 25.1.2010 17:40

To dává Ing. Balaštík do mikrovlnky zavařovačky 0,7 l i s kovovými víčky???

                     
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 143.253 (?), 25.1.2010 17:57

Dobrý večer, to bych taky chtěla vědět, i když jsem o zavařování v mikrovlnce četla, ale nezkoušela bojím se, že by mohla bouchnout.

                     
host - 178.235 (?), 25.1.2010 18:37

STERILACE V MIKROVLNCE

(podle ing. Jaroslava Balaštíka) 

Postup:

Naplněné sklenice, uzavřeme nejlépe šroubovacími víčky a dáme do mikrovlné trouby.Je dobré na talíř mikrovlnky položit plastovou misku pod květináče odpovídající velikosti, pro případ přetečení obsahu.

Doba sterilování jedné sklenice: obsah 0,7 l je 5 - 6 minut x počet sklenic.(5 sklenic sterilujeme 30 minut). Obsah 0, 3 l sterilujeme 3 minuty. Zase násobíme počet sklenic počtem minut. Troubu nastavíme na 700 W!!! Ořechová jádra zavařujeme 1 skl. 0,7 l, pouze 2 minuty. Nikdy nezavařujeme jen jednu sklenici - obsah by se převařil!!!

Je možné sterilovat maso, polévky aj. polotovary. Zde je nutné nechat prostor mezi obsahem a víčkem alespoň 2,5 cm. Dobu sterilování na jednu sklenici zvýšíme u sklenic 0,7 l na 8 -10 minut, u menších sklenic na 5 - 6 minut. Používáme vždy sklenice se šroubovacím uzávěrem! Polotovary však nikdy nezahušťujeme moukou, to dokončíme až před použitím.

Některé tvrdší ovoce nebo zeleninu můžeme zavařořovat i déle. V tom případě vaříme méně sklenic, tak, abychom se vešli do časového nastavení trouby.


Poslední komentáře 08.09.2009 10:33: Nic nezničíte.Nesmíte tam dát nádobí se zlatým zdobením. Jinak víčka jsou hliníková a pro mikrovlnku neškodná. Jen nelze používat víčka OMNIA+spona. Jinak samotná a šroubovací normálně.Taky jsem se poprvé bála. Dnes už zavařovací hrnec vůbec nepoužívám.

P.S. Recept jsem zatím nevyzkoušel, viděl jsem ale poranění, kdy zavařovací sklenice po vytažení z mikrovlnky(a přehřátí)bouchla.Sám bych víčka pro zkoušku nedotahoval, případně je vyhřátá nasadil až venku AB

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 25.1.2010 19:50

Nezkoušel jsem to, tak nemohu posoudit.
Jenom bych trochu nesouhlasil s materiálem víček. Ano, omnia víčka jsou hliníková, ale šroubovací uzávěry - tzv twist off nejspíš nikoli, Jsou-li starší a poškozené, normálně rezaví.
   Nicméně nápad zavařování v mikrovlnce je jistě dobrý. Škoda jen, že někoho nenapadlo vyrábět víčka na sklenice z plastu. Mám ještě asi 40 let staré sklenice od Vitakávy, které se uzavíraly plastovými šroubovacími uzávěry. Připomínají 0,3 litrové zavařovací sklenice a dodnes těsní naprosto bez problémů.
   Jak se chová železo v mikrovlnce ale v podstatě taky nevím. Ale mám troubu i s grilem a stojan pod gril je - jak jinak - kovový. A nevadí to.

                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 25.1.2010 21:14

Nevadí grilování ale vadí mikrovlnám a hodně, on je v podstatě "zkratuje".

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika