Co s cuketami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lenka U. - Bronzový Zahrádkář (71) - 114.199 (?), 7.7.2008 17:04
To jsem ráda, že vás cuketové problémy stále drží. Mám několik dotazů - na paní Danielu: Proč je potřeba nastrouhané cukety před mrazením vymačkávat? a další: před nějakou dobou se na tomto fóru objevil recept na cuketové čatný - nezapsala jsem si ho a teď už ho nemohu najít. Nebyla jste jeho původcem náhodou vy?
- na pana Vysloužila: jak dlouho v papiňáku sterilovat? a jestli použiju metodu 3 s dvojí sterilací při odstupu 48 hodin - nebude už jídlo bakteriemi znehodnocené, pokud tam nějaké byly?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.71 (?), 8.7.2008 11:29
Danielo, děkuji za radu ohledně plesnivého mražáku:-) Chtěla jsem klasické savo, ale asi proti plísním bude lepší:-)
|
|
|
|
|
|
|
sengge - Stříbrný Zahrádkář (281) - 114.115 (?), 14.8.2008 15:19
Stará lidová moudrost radí na pachy v ledničce ocet.
Nedávno jsem řešila starší zděděnou ledničku, v jejímž mražáku se zkazilo nějaké maso, celá lednička páchla jako stará jatka.
Vymyla jsem ji pořádně Jarem, pak octem a nechala pár dní otevřenou, aby vyvětrala. Pomohlo to!
|
|
|
|
|
|
|
sengge - Stříbrný Zahrádkář (281) - 114.115 (?), 14.8.2008 15:24
Receptů je řada, třeba tenhle:
Suroviny: 1 kg cukety, 2 červené papriky, 250 g cibule, palička česneku, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru (v nouzi i sušeného, ale čerstvý je lepší), 500 ml vinného nebo jablečného octa, 100 g cukru, 1 lžička soli, po 1/4-1/2 lžičce cayenského pepře, nového koření a koriandru
Cukety a papriky nakrájíme na malé kostičky, cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Všechno dáme do hrnce, promícháme a pomalu vaříme za občasného míchání asi 40 minut. Horké čatní naložíme do malých skleniček, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Používá se jako příloha k masům, uzeninám, sekané - všude tam, kde bychom použili např. hořčici nebo křen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 23.8.2016 18:18
Používá se jako příloha k masům, uzeninám, sekané - všude tam, kde bychom použili např. hořčici nebo křen.
Nojo, ale dvě klila hořcice či křenu sníme tak za 10 let
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.139 (?), 15.7.2017 11:39
doporučuji párek indických běžců, sice starost se zavíráním a ochranou před liškou, ale skvělá vejce, žádný slimák a spoustu srandy, dokážou být hezkx komunikativní a asistují při každé zýhonové aktivitě
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.52 (?), 23.7.2014 19:25
V tom máte pravdu, za totality jsem mrazák nepotřebovala, i když jsem žila v malé obci, dnes je pro mne nezbytnost. Nemůžu dojíždět denně pro potraviny. Udělám jednou za deset dní nákup, uzeniny, chleba, rohlíky a maso příjde na mrazák. Nevím, jestli zavařování mně vyjde dráž, než nákup předražené a nekvalitní zeleniny, musím se smát, když vidím cenu třešní a rybízu v červenci, naštěstí mám vlastní. Takže vlastní nakládačky, vlastní kompoty a cukety nejspíš příjdou zavařit jako lečo, už to mám vyzkoušené, v zimě jako když je najdu a zatím nikdo nezkolaboval a ani víčka mi nevybouchala. Dnes za zeleninu, brambory a ovoce platíme opravdu přemrštěné ceny, takže procházím kolem těchto regálu jen tak, vypěstovat si něco svého zas tolik práce nedá, viz stížnosti na přebytek cuket.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|