Co s cuketami?



Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?)
7.7.2008 11:39

Nevzdávejte to, pane Miloši,   v mnohém máte pravdu.  Samozřejmě je lepší koupit například zeleninu zamraženou a je to bez práce.  Kdybych bydlela v paneláku, tak ji určitě kupuji v obchodě.  Protože si ji ale vypěstuji sama (a ještě se chválím, jak je ta zelenina vypěstovaná ekologicky), tak se tu pitvořím, krájím, sekám a strouhám na robotu - a potom to všechno zamražuji, ale také zavařuji a suším...   Je to o tom, že mě to baví.  Zhrádkaření je koníček a k tomu patří vše to následné...  a o tom to je!   Zdravím - Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 6.7.2008 12:14

Podle mne je opravdu nejlepší cukety zamrazit. Já je na robotu nastrouhám a potom je vyždímám. Zamrazuji jednotlivé porce v mikrotenových sáčcích a mám na celou zimu zásobu nejen na cukeťáčky (těsto jako na bramboráčky ale místo brambor cuketa),  ale i na třenou buchtu, pečené maso atd...  a máme nad sporami různých mikrobů vyhráno. Také si myslím, že je to méně pracné.  Zdravím - Daniela.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 6.7.2008 12:42

Je to pravda, byť mrazení přebytků je trochu již generační záležitost. Mrazák byl symbolem úspěšné komunistické domácnosti. Potraviny a energie byly laciné, zato obchody se zeleninou i masem poloprázdné. Co se v sezóně urodilo či sehnalo, v mrazáku bylo k dispozici celý rok. Dnes je k dostání celoročně všechno, rozdíly cen ovoce v zimě a létě nevelké, cena syrového masa a uzenin je stejná. Při dnešní ceně energií musíme počítat s tím, že zmrazené potraviny polykají během uskladnění peníze a výhoda jejich sezónní dostupnosti a nižší (i nulové) ceny se tak trochu vytrácí. Ostatně sterilované potraviny stojí před stejným problémem. Ani jejich příprava není zadarmo a konkurence čerstvých velká.  Takovým kompotům si velkou budoucnost předpovědět netroufnu.

                     
micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 6.7.2008 14:17

Jestli byl kdysi mrazák symbolem tak dnes je u mně nutnost. Vesnice, 25 km do města a špatně zásobovaný obchod á la Jednota dělají své.Kompoty kupované jsem vyzkoušela několikrát a nic moc (většinou něco doma došlo).Nemluvě o kupovaných ster. okurkách nebo leču.Zatím jsem neobjevila nic co by se vyrovnalo domácí výrobě.Marmelády, kompoty,okurky, zelí atd. zpracovávám co zahrada dá a co vypěstuji.

                     
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 6.7.2008 23:19

Jsem mimo téma, ale pan Vysloužil má tentokrát pravdu neúplnou. My mrazíme i chleba a náš stroj má na výšku skoro 130 cm. Nakupujeme ve velkém ve městě a na dlouhou dobu. Ani nemusíme žít na Aljašce. H.

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 6.7.2008 23:42

Nevím, nevím - bez mrazáku si vůbec nedovedu život představit.  Nakupovat jezdíme jednou za týden až deset dní a celou tu dobu mezi nákupy žijeme z toho, co je v mrazáku - včetně pečiva. Praktikujeme to samé, jako Micuko.  Některé věci se opravdu zamrazovat a schovávat na zimu nevyplatí.  To je diskutabilní.  Ale není nad vlastnoručně vypěstované ovoce a zeleninu a nad vlastnoručně vyrobené marmelády, sirupy, leča i kompoty - ta chuť je opravdu nesrovnatelná.  Zdravím - Daniela.

                     
host - 57.71 (?), 7.7.2008 8:55

jsem mimo téma, ale... na konci jara jsem vypnula mrazák, protože už to bylo zbytečné. Mražák jsem měla poprve, takže jsem jak hloupá ho nechala po odmražení zavřený a před pár dny v hrůze otevřela a zjistila, že uvnitř je hnusná plíseň - takže pomóc? mražák není nový, dostali jsme ho už použitý, ale je plně funknčí a na nový nebudou peníze, jenže nevím, zda tu plíseň má smysl likvidovat, nebo to bude stále načuchlé... Poradíte někdo?

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 7.7.2008 10:35

Pro hosta 57.71 - kupte si SAVO proti plísním.  Mají ho i v balení s rozprašovačem.  Mrazák s ním celý vystříkejte a pak pečlivě vymyjte čistou vodou.  Potom ještě nechte otevřené dveře a pár dní ho nechte vyvětrat, než ho znovu uvedete do provozu.  Zdravím - Daniela.

                     
Lumikol - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 181.138 (?), 7.7.2008 9:09
Zdravím, ve výhodách mrazáku stojím plně za Vámi.Při zavařování jsem si loni uhnala zánět šlach, i když máme zahrádečku jako dlaň na ní jednu starou jabloň,jsou tady ve vsi tak úžasný lidi že od jahod přes cibulky po dýně, všeho je dost :o)).Kdyby byl recept, zavařím snad i ty slimáky co mi žerou jiřiny. L.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 7.7.2008 10:53

Já s Vámi dámy tak úplně nepolemizuji, mrazáky mám sám tři, z toho dva obsazené, jeden v rezervě - nyní čerstvě obsazený divočákem.
   Chci jen říci, že oproti dřívějšku se filozofie konzervace potravin v závislosti na nabídce hodně změnila.  Dále jsem měl na mysli, že při zvažování alternativ - sterilace a mrazení - není cena elektrické energie zanedbatelnou položkou, zejména u surovin levných a objemných, jako je cuketa.
   S paní Danielou, jakož i s ostatními souhlasím, vlastnoruční výrobek chutná lépe než koupený, dnes už to ale není proto, že by nebyl k dostání, nýbrž jakýsi sport.
   Mám proti sobě, jak vidím, přesilu pečlivých hospodyň, takže to vzdávám.

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 7.7.2008 11:39

Nevzdávejte to, pane Miloši,   v mnohém máte pravdu.  Samozřejmě je lepší koupit například zeleninu zamraženou a je to bez práce.  Kdybych bydlela v paneláku, tak ji určitě kupuji v obchodě.  Protože si ji ale vypěstuji sama (a ještě se chválím, jak je ta zelenina vypěstovaná ekologicky), tak se tu pitvořím, krájím, sekám a strouhám na robotu - a potom to všechno zamražuji, ale také zavařuji a suším...   Je to o tom, že mě to baví.  Zhrádkaření je koníček a k tomu patří vše to následné...  a o tom to je!   Zdravím - Daniela.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika