Co s cuketami?



host - 43.52 (?)
23.7.2014 19:25

V tom máte pravdu, za totality jsem mrazák nepotřebovala, i když jsem žila v malé obci, dnes je pro mne nezbytnost. Nemůžu dojíždět denně pro potraviny. Udělám jednou za deset dní nákup, uzeniny, chleba, rohlíky a maso příjde na mrazák. Nevím, jestli zavařování mně vyjde dráž, než nákup předražené a nekvalitní zeleniny, musím se smát, když vidím cenu třešní a rybízu v červenci, naštěstí mám vlastní.  Takže vlastní nakládačky, vlastní kompoty a cukety nejspíš příjdou zavařit jako lečo, už to mám vyzkoušené, v zimě jako když je najdu a zatím nikdo nezkolaboval a ani víčka mi nevybouchala. Dnes za zeleninu, brambory a ovoce platíme opravdu přemrštěné ceny, takže procházím kolem těchto regálu jen tak, vypěstovat si něco svého zas tolik práce nedá, viz stížnosti na přebytek cuket.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 7.7.2008 14:41

Pomóc, já nejsem "pečlivá hospodyně".

                     
Lenka U. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 114.199 (?), 7.7.2008 17:04

To jsem ráda, že vás cuketové problémy stále drží. Mám několik dotazů - na paní Danielu: Proč je potřeba nastrouhané cukety před mrazením vymačkávat? a další: před nějakou dobou se na tomto fóru objevil recept na cuketové čatný - nezapsala jsem si ho a teď už ho nemohu najít. Nebyla jste jeho původcem náhodou vy?

- na pana Vysloužila: jak dlouho v papiňáku sterilovat? a jestli použiju metodu 3 s dvojí sterilací při odstupu 48 hodin - nebude už jídlo bakteriemi znehodnocené, pokud tam nějaké byly?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 7.7.2008 17:55

Za 48 hodin jídlo znehodnocené v žádném případě nebude, spory kličí pomalu a tak rychle ty potfory malé nepracují. I kdyby nakrásně nějaký toxin vyrobily, jed sám je termoilabilní.
Délka sterilace v autoklávu se řídí velikosti sklenic, tuhostí sterilované potraviny - cca 20 - 30 min. Raději metodu používám tam, kde nehrozí změknutí (kečup aj.)

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 7.7.2008 22:10

Když se používají cukety nastrouhané (do cukeťáčků - bramboráčků, nebo do buchty), tak je nutné tekutinu z cuket vyždímat. Kdybyste jí tam nechala, těsto by pak bylo moc řídké a muselo by se víc zahustit moukou a ťo už by nebylo o cuketách, ale o mouce. Platí to hlavně pro ty cukeťáčky.  Proto i před zamražením tekutinu z cuket vyždímávám. Zdravím - Daniela.

                     
host - 57.71 (?), 8.7.2008 11:29

Danielo, děkuji za radu ohledně plesnivého mražáku:-) Chtěla jsem klasické savo, ale asi proti plísním bude lepší:-)

                     
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 14.8.2008 15:19

Stará lidová moudrost radí na pachy v ledničce ocet.  

Nedávno jsem řešila starší zděděnou ledničku, v jejímž mražáku se zkazilo nějaké maso, celá lednička páchla jako stará jatka.

Vymyla jsem ji pořádně Jarem, pak octem a nechala pár dní otevřenou, aby vyvětrala. Pomohlo to! 

                     
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 14.8.2008 15:24

Receptů je řada, třeba tenhle:

Suroviny: 1 kg cukety, 2 červené papriky, 250 g cibule, palička česneku, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru (v nouzi i sušeného, ale čerstvý je lepší), 500 ml vinného nebo jablečného octa, 100 g cukru, 1 lžička soli, po 1/4-1/2 lžičce cayenského pepře, nového koření a koriandru

Cukety a papriky nakrájíme na malé kostičky, cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Všechno dáme do hrnce, promícháme a pomalu vaříme za občasného míchání asi 40 minut. Horké čatní naložíme do malých skleniček, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Používá se jako příloha k masům, uzeninám, sekané - všude tam, kde bychom použili např. hořčici nebo křen.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 23.8.2016 18:18

Používá se jako příloha k masům, uzeninám, sekané - všude tam, kde bychom použili např. hořčici nebo křen.

Nojo, ale dvě klila hořcice či křenu sníme tak za 10 let

                     
host - 34.139 (?), 15.7.2017 11:39

doporučuji párek indických běžců, sice starost se zavíráním a ochranou před liškou, ale skvělá vejce, žádný slimák a spoustu srandy, dokážou být hezkx komunikativní a asistují při každé zýhonové aktivitě

                     
host - 43.52 (?), 23.7.2014 19:25

V tom máte pravdu, za totality jsem mrazák nepotřebovala, i když jsem žila v malé obci, dnes je pro mne nezbytnost. Nemůžu dojíždět denně pro potraviny. Udělám jednou za deset dní nákup, uzeniny, chleba, rohlíky a maso příjde na mrazák. Nevím, jestli zavařování mně vyjde dráž, než nákup předražené a nekvalitní zeleniny, musím se smát, když vidím cenu třešní a rybízu v červenci, naštěstí mám vlastní.  Takže vlastní nakládačky, vlastní kompoty a cukety nejspíš příjdou zavařit jako lečo, už to mám vyzkoušené, v zimě jako když je najdu a zatím nikdo nezkolaboval a ani víčka mi nevybouchala. Dnes za zeleninu, brambory a ovoce platíme opravdu přemrštěné ceny, takže procházím kolem těchto regálu jen tak, vypěstovat si něco svého zas tolik práce nedá, viz stížnosti na přebytek cuket.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika