Vysazení třešně

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?)
30.11.2014 8:43

Nepodléhejte panice, nechte to být a růst.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 187.79 (?), 30.11.2014 8:45

A odkdy se tedy přidává dusík? Pochopila jsem, že díky němu prospívá kořenový systém. Koukám, že ono to zahradničení není taková legrace, jak jsem si myslela laugh No jo, na stará kolena si aspoň rošířím obzory.

host - 182.227 (?), 30.11.2014 8:55

Dusík se přidává až se stromek trochu zakoření, třeba v červnu.Zabraňuje právě zakořenění.Například v substrátech pro množení jej musí být velmi málo, jinak se nezakoření nic.P

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 30.11.2014 8:43

Nepodléhejte panice, nechte to být a růst.

Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 187.79 (?), 30.11.2014 9:10

Podléhám panice, asi ho překopeme, muž se již vyjádřil, celkem jasně, co si o tom myslím, ale jedná se o naši první třešni, takže bude muset kapitulovat. To vypadá, že k obědu budu péct minimálně husu, tak, abych už šla smiley

Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 187.79 (?), 30.11.2014 8:43

Ještě drobnost, PP. Nezatěžuje superfosfát spodní vody? To se mi úplně nelíbí, draslík mám ve formě chloridu draselného, ale lepší by pro rostliny asi byl síran, ne? Tyto prášky budu teprve objednávat, zatím mám uhličitan hořečnatý a chlorid draselný, hořkou sůl.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 30.11.2014 9:16

Fosforem a draslem je možno hnojit do zásoby, protože se nesplavují, ale váže je sorpční komplex. Draselnou sůl použijte bez obav, je levnější a chlór se přes zimu uvolní. Naopak dusík hlavně ledkový se rychle vyplavuje. Samozřejně vše závisí na dávce, ale když pocukrujete dno jámy po hrsti superfosfátu a draselné soli, nic neohrozíte. A jestli stromku kouká nad zemí podnož, tedy když odečtete případných 8 cm poklesu a místo očkování pak zůstane nad zemí, s ničím nehýbejte a nechte stromek v klidu. To potřebuje. A jestli tam pán načůral při sázení, zas až tolik toho dusíku tam nebude.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 30.11.2014 9:22

Předtím tam dlouhá desetiletí (dál než k válce historie naší rodiny na tomto vymezeném území nesahá) nebylo nic, čili tráva....tak já bych v takovém případě udělal jamku 30 x30 cm, tak na rýč a strčil bych tam tu třešeň a bylo by.

A tu co už jste vysadili bych nechal tak jak je, když už jste si s tím dali tu práci.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 30.11.2014 10:50

Kompostu nebo substrátu se do jámy nemá dávat více jak 20 % (smíseno se zeminou), protože tvoří dutiny a snadno vysychají (zvláště rašelinový substrát) a pak zase špatně nasákají. Zemina musí ke kořenům přilnout a musí se spojit s okolní rostlou. Když dáte moc substrátu, tak vlastně vytvoříte takový květináč v okolní půdě. Fosfor a draslík rozhoďte do kruhu ven za kořeny ještě letos. Dusík během června (ne později, aby vyzrála pletiva). Příště si kupte kompletní hnojivo (Cererit, Hydrokomplex atd.). Těmi se hnojí až na jaře (kvůli dusíku).

Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 83.225 (?), 30.11.2014 12:21

Já se zahradničením taky začínám. Raději se držím pravidla, že méně je více. Stromky jsem teď taky sázela. Namočila jsem je jen asi na 3 hodiny a při zasypávání přisypala asi tři malé lopatky zahradnického substrátu. 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 1.12.2014 0:07

Milá paní Saffronie. Když čtu, jak jste sázeli svoji třešeň, asi jako jediný Vám odpovím, že jste všechno udělala víceméně správně. Snad až na tu zálivku močovinou, to bylo zbytečné. Když si ale podrobně přečtu, co jste napsla, představím si velikost jámy, co všechno jste do ní přidala, tak když jste potom vrátila původní vykopanou zeminu, musel Vám nad jámou vyrůst kopec minimálně 1/2 metru vysoký. Jestliže jste stromek zasadila na vrchol onoho kopce, je to v pořádku. Předpokládám, že jste třešinku přivázala ke kůlu, a to velmi volně, aby úvazek mohl - jak bude stromek časem sedat dolů - klouzat po kůlu a třešeň "neoběsil".

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz