A co vaše višně?
|
|
|
|
|
|
|
|
Ogar2002 - (40) - 68.117 (?), 10.7.2023 9:46
Co moje višně? 4 letá Morela zklamala. Do 15 června na ni byla super násada višní ale pak najednou propadaly a vůbec nevím proč 🤔 A plody, které zůstaly jsou velké jako Vrabčinka.😭 Naštěstí mi pomalu začínají zrát plody na Kordii a taky dozrává nějaká 50 letá "černice" takže je co zobat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 15.7.2023 12:04
Uznávám, že maďarského Favoritu a jugoslávské Záhoračky jsem se zbavil předčasně. Ani jedna z těchto odrůd u mě tenkrát nevzbudila takové uspokojení jako budoucí KRÁLOVNA HORTENZIE. Zvláště škoda je Záhoračky. Koupil jsem ji kdysi v Kuklenách (HK). Ač pomologicky kyselka, vzbubuje v chuti dojem jakési zvláštní třešně. Bublanina ze Záhoračky byla však skvělá. Trpěla moniliovým úžehem, čemuž se ovšem dalo zdárně zabránit. Podobnou "sladkovišeň" (kyselku) těžko dnes najdete. Možná, že pěstitelé mnoha odrůd višní (i těch novějších) by se mnou nesouhlasili. Co se týče Érdi Bötermö, tak ten poslední stromek vypadá nadějně. Ty tmavé plody, co tam zůstaly, jsou totiž sladší než byly na Ujfehértoi Fürtös, otázka je, jestli by tam tak dlouho vydržely.
|
|
|
|
|
|
|
Ogar2002 - (40) - 68.117 (?), 20.7.2023 16:13
Tak po dešti se pár plodů konečně nalelo a první plody jsem už ochutnal (díky teplu dozrály dřív). A kupodivu nechutnaly špatně (připomínaly mírně natrpklý červený rybíz který mám velmi rád). Možná že po zčernání by byly trochu sladší ale holt nedočkavost zvítězila 🫤. Jinak se dost obávám vyholování - pastopky zůstaly na větvičce a údajně by právě ponechání pastopek mělo ve vyholování zabránit ale nevím nevím...
P.S taková zajímavost - během týdne se na stromku objevilo 6 květů - a dokonce se semeníkem. Což jsem na ovocných stromech v létě nikdy neviděl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ogar2002 - (40) - 68.117 (?), 20.7.2023 17:26
Já zase lituju, že jsem s perfektní Morelou nekoupil i Erdi Bötermo. Ta mě také dost lákala. Mohl jsem mít višně už na konci školního roku. Ale třeba si ji jednou koupím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ogar2002 - (40) - 68.117 (?), 20.7.2023 22:20
Zkuste višeň Favorit. Je to něco mezi Amarelkou a kyselkou - bledá téměř nebarvící šťáva. Nebo Morellenfeuer který má ráda paní Lída. Případně, pokud máte opylovače vyzkoušejte Královnu Hortenzii. O té se v tomto vlákně už psalo.
|
|
|
|
|
|
|
|