|
Prosím o identifikáciu 2 odrôd jablk, 26.10.2024 To žluté jablko by mohla být Jadernička Moravská. Plody jsou opravdu sladké s bílou dužinou a taky dlouho vydrží. U nás - 450 m.n.m. Valašsko ji sklízíme taky na konci září (septembera).I u nás jsou plody rezavé, ale ne všechny. |
 |
Výborná Pařížanka, 26.10.2024 Rez hrušňová se tady občas objevuje taky. Letos jsem na ni kupodivu vůbec nenarazil (ale loni bylo napadených listů hodně). Co se chuti týká, nedivím se, že Vám pařížanka chutná. Podle mého názoru se jedná o velmi chutnou odrůdu s vysokou... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Výborná Pařížanka, 25.10.2024  Tak mě stařičká neudržovaná hrušeň Pařížanka letos opět překvapila. I přes nepříznivé počasí v době květu (3 mrazy okolo -2°C) vyrostlo docela dost plodů a některé z nich jsou opravdu velké. Na pohled jsou hrušky sice škaredé (strupovitost,... celý příspěvek > |
 |
Neznama odruda - zebernate pekne zlute jablicko, 20.10.2024 Vypadá to na kdouloň. Plody bývají vzhledově podobné jablku nebo hrušce. V syrovém stavu jsou těžce stravitelné, ale po uvaření je to velmi chutné ovoce. |
 |
Kordia málo plodí, 20.10.2024 Kordia je bohužel velmi citlivá na mrazíky v době květu. Zatímco třeba Karešovka nemá problém ani v -1°C, pro květy Kordie je takový mráz fatální. Navíc se jedná o cizosprašnou odrůdu, takže k sobě potřebuje opylovače - třešeň, ktera kvete ve stejnou... celý příspěvek > |
 |
Co je to za strom, 26.7.2024 Cizosprašnou odrůdu máte určitě. Tam by ale bylo potřeba koupit strom jiné odrůdy (pokud máte například Zelenou renklodu, tak k ní jako opylovače kupte Oulinskou ryngli nebo Mirabelku Nancyskou). |
 |
Mráz ve vegetačním období v roce 2024, 19.4.2024 Vsetínsko: ráno -2,1°C. A dopadlo to podobně jako u Vás. Ořešák hin, ryngle taky (a to jsem u nového stromu Oulinské letos očekával první plody)😭, třešeň Kordia je též kaput. Ale višeň je kupodivu ok (a to mi spadla netkanka z větví). Cca 15.... celý příspěvek > |
 |
Mráz ve vegetačním období v roce 2024, 18.4.2024  I já budu muset letos na domácí třešně (a nejen na ně) zapomenout. Na zítřek u nás hlásí -2°C (původně hlásili -1°C). Takže to samozřejmě odnese Ořešák, třešeň Kordia, švestky a bohužel i jabloně (Jadernička, Smiřické, Spartan, Rubín, Melodie) a... celý příspěvek > |
 |
Kterou slivoň - Haroma, Hanita či Jofela, 17.4.2024 Pokud se ve Vašem okolí nevyskytuje šarka, tak bych do žádné z Vámi uvedené slivoně nešel a zvolil bych Hamanovu švestku. Chuť má luxusní, plody jsou slušně velké 20 - 25g., má vysokou plodnost, jde perfektně od pecky, je odolná proti mrazu, poměrně... celý příspěvek > |
 |
Ochrana pred mrazom, 15.4.2024 Na Vsetínsku mi accuweather bohužel taky hlásí -1° a to na čtvrtek. Takže na Kordii která je od minulé středy v plném květu nic nebude a vlašský ořech dopadne pravděpodobně stejně. Tak snad to vydrží alespoň Durancie, jabloně a hrušeň Pařížanka.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ochrana pred mrazom, 15.4.2024 "mráz přichází když už jsou vytvořené malé plůdky a ty jsou extrémně citlivé."
Bohužel je to tak. Ještě v březnu 2020 jsem si myslel, že plůdky vydrží víc než květ. Ale po té, co mi v květnu 2020 při -1 zmrzlo cca 80% plodů na Kordii jsem zjistil... celý příspěvek > |
 |
Jak doma vypěstovat novou broskev?, 4.4.2024 "Zasadil jsem třešeň po 50leté třešni, a je ještě bujnější, než byla ta stará."
A jak Vám ta třešeň plodí? Taky jsem před 15. lety zasadil třešeň (kordii) kousek od místa, kde stála původní třešeň a už bych to nikdy neudělal. Sice je to... celý příspěvek > |
 |
Jak doma vypěstovat novou broskev?, 2.4.2024 Zkuste ji naroubovat nebo naočkovat na St. Julien, Mandloň případně na broskvoňový semenáč. Z pecky Vám 100% stejná broskvoń nikdy nevyroste - i když plody senáče mohou mít díky samosprašnosti podobné vlastnosti jako původní broskvoň. |
 |
Má cenu pěstovat Idared v 500 m.n.m?, 20.3.2024 O tu kyselinku mi právě jde. Extra sladká jablka typu Golden Delicious nebo Rubín moc nemusím. Takže jak trochu pominou mrazy, půjdu si jej koupit. |
 |
Má cenu pěstovat Idared v 500 m.n.m?, 20.3.2024 Moc děkuju🙂. Řez a probírku zvládnu. A co se týká strupovitosti u Idaredu, způsobuje třeba praskání a následné hnití plodů? Tento problém má totiž odrůda "Banánové zimní" u mé známé (v červenci se začnou objevovat velké strupy, které následně... celý příspěvek > |
 |