Jak a v čem sušíte ovoce? Sušení rajčat, solární sušárna
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.7 (?), 31.8.2008 6:55
Vloží pár odkazů:
http://www.nda.agric.za/docs/solar/solardrying.htm#Solar drying of fruit and vegetables
Návod v PDF
http://www.i4at.org/surv/soldehyd.htm
http://www.appropedia.org/Chris's_ENGR305_Solar_Food_Dehydrator
zadal jsem do vyhledávače: solar fruit dehydrator Z.M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.130 (?), 7.9.2008 17:32
Dobrý den, můžete mi někdo napsat recept na sušení rajčat v sušičce? Rozkrájela jsem je na měsíčky a celková doba sušení byla 11 hodin, přesto se mi zdají pořád mokrá. Někdo je loupe, někdo vydlabe semínka se šťávou, prosím o ověřený postup a způsob skladování. Děkuji moc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.201 (?), 2.10.2008 13:35
Rajčata krájím napříč, na kolečka 5mm silné. Začátek a konec rajčete, má hodně obalové slupky vzhledem k objemu obsahu, dávám do jídel, salátů nebo kečupu, dobrá je i vařená šťáva.Suším v sušičce s mřížkami cca 20 hodin 55 st. Chystám sluneční sušičku, kombinovanou se sporákem. Ale to až příští sezonu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.128 (?), 8.9.2008 9:38
to že máte rajčata po sušení vláčná není špatně, naopak, rajčata by neměla být tvrdá, protože pak nejdou jíst.
Ja je suším klasicky v troubě na mřížce (podobně jako první příspěvek, trvá to cca 4-8 hodin podle velikosti rajčat), krájím na půlku, nebo na třetiny. Při sušení posypu bylinkami a trochou soli. Po usušení - ale aby byly ještě vláčné, nastrkám do skleniček, dosypu sůl, cukr, tymián, česnek, rozmarýnu atd. a zaliju slunečnicovým olejem. Použití - báječné jsou do masových kapsiček - kotleta, proříznout kapsu, vycpat rajčetem (+česnek, bazalka...), v pekáči upést, podlévat červeným vínem... nebo do těstovin (nakrájet na proužky), nebo do rolády, nebo jen tak samotné s trochou kysané smetany, nebo si je samotné nandám na chleba... na vaření používám i olej ve kterém jsou naloženy, chytne příjemnou chuť.
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.15 (?), 8.9.2008 10:34
Super recept upně jsem z toho dostal hlad :-) Z.M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.128 (?), 8.9.2008 19:49
v prvnim prispevku je uvedeno 50-60 stupnu v horkovzdusne troube, ja susim pri 90 stupnich v obycejne troube se zapnutym vetrakem (cili vlastne jakoby horkovzdusna). Me to trva 6-8 hodin, prvni prispevek uvadel kolem 4 hodin. Doba suseni zalezi na tom jak mate rajcata velka, ja susim velika (protoze mala vzdycky snime, vic nam chutnaji, a velka nikdo jist nechce, tak zbydou v kosiku, a kdyz uz jsou hodne mekka tak je takto zpracuju...
|
|
|
|
|
|
|
host - 193.227 (?), 9.9.2008 6:35
Mam susicku se 3 stupni teploty, pro rajcata v navodu uvadi stupen 2. Nakrajela jsem je na kolecka, susicka jela 10 hodin a presto jsou platky uplne mokre. Asi bude lepsi pouzit silnejsi stupen 3, kdyz ctu, ze susite i na 90 st.C. Muze mi nekdo poradit, v cem skladujete ususena rajcata? Dekuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|