Jak a v čem sušíte ovoce? Sušení rajčat, solární sušárna
|
|
|
|
|
|
|
ilča - Bronzový Zahrádkář (88) - 51.198 (?) 9.9.2008 7:56
Já suším rajčata spíš menší, na čtvrtky nebo osminky. V horkovzd. troubě na 60-70 st., zapínám ji vždy na chvíli, třeba hodinu, pak ji nechám skoro vystydnout, pak ji zase zapnu. do dvířek strčím utěrku, tak se suší 2-3 dny, postupně třeba i přidávám rajčata. Na plechu na pečícím papíru. Nakládám je do menších skleniček, zahřátých z trouby, rajčata taky horká, přidám na kolečka česnek, letos kousek čili papričky, zaleju oliv. olejem, zavíčkuji a ještě dám do horké trouby. Když vyjíme rajčata, tak mám výborný ochucený olej, který dávám kamkoliv/ do sálátů, rýže, těstovin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.15 (?), 13.11.2008 8:53
Nedávno jsme koštli první skleničku naložených a sušených rajčátek no... mňames:-) Mam naložené pouze 3 skleničky a do každé jsem dal jinou směs koření. Příště akorát rajčata vysuším o něco míň, protože byly o proti kupovaným tužší. Zalil jsem to Sanzou (olivový olej z třetího lisování) Na etiketě kupovaných naložených rajčat jsem se dočetl, že je tam slunečnicový olej tak ho příště vyzkouším cena je mnohem nižší. Z.M
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.15 (?), 13.11.2008 12:29
Tím sušením se několikanásobně zintenzivní chuť a aroma rajčete. opravdu to stojí za to počítejte ale, že kilo čerstvých rajčat je po usušení tak na naplnění malé sklenice. Rajčátka se dají konzumovat různě Třeba hezky je na talíř rozložit k tomu nakrájet mozarelu a k tomu tmavý chléb s pomazánkovým máslem opravdu výborné. zbilý olej třeba použít pro naložení masa. Není to sice dietní ale je to dobrota. Recepty zkuste pohledat na internetu. Navíc jsou dobré i usušené a nenaložené Z.M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.162 (?), 13.11.2008 12:36
obava z nasáknutí olejem je zbytečná, ani kupovaná sušená rajčata nejsou nasáklá, olej by (teoreticky) šlo nechat zcela okapat. Prakticky je olej užit jako součást salátové zálivky. Pokud jde o užití - stačí dát do vyhledavače, receptů jsou mraky
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.15 (?), 13.11.2008 13:53
Napadlo mě ještě že by šlo ty rajčátka poválet po papírové utěrce a ta by ten olej odsála. Z.M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 7.56 (?), 12.5.2009 22:45
Já suším ovoce na kamnech, tedy na kamenném kvádru, který položím na kamna. Kámen má tloušťku 7 centimetrů na podzim a později jak začíná zima ten kamenný kvádr vyměním za deseticentimetrový protože se topí víc a sedmicentimetrový začíná připalovat sušený materiál. Suším hrušky, jablka a banány. Sušením ovoce vzniká příjemné aróma ve světnici a usušení jedné várky trvá den, dva.
Solární sušárna by mohla být dobrý nápad ale vyobrazené ve vyhledávači jednoduché sušárny jsou dobré opravdu asi tak pro Afriku dle mého názoru a taky protože se nikdo nepřihlásil kdo na tom v sezóně jakblek něco opravdu usušil. Ovšem dle mého názoru by to mohlo být funkční kdyby se to vylepšilo. Kvalitní kolektor, dobře izolovaný, dostatečně veliký a vzduch cirkulovat větrákem, tedy ne samovzlínáním. Poháněl bych to ventilátorem z počítače nebo něco na ten způsob ale vzhledem k délce a intenzitě slunečního svitu v sezóně jablek. Ale jsou to jen moje úvahy založené na mé logice. Chtělo by to vyzkoušet.
HQ257
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 7.56 (?), 13.5.2009 10:02
Dobrou solární sušičkou je zadní odkládací plocha v autě stojícím na sluníčku a prakticky celé auto. Sušený materiál dáte na karton abyste si neušpinili čalounění a sušíte. Za jeden slunečný den máte usušeny houby, dle mých zkušeností. Akorát budete mít ráno zarosena okna ale ty lze ponechat pootevřeny anebo nechat běžet ventilátor topení pokud máte dobrou autobaterii pak stačí ponechat jenom škvíru v okně. Já to však suším bez ventilátoru a pokud s autem každý den nejezdíte, lze nasušit toho hodně anebo sušené hřiby nebo meruňky pod zadním sklem vozit s sebou. Máte při tom pěknou přírodní vůni v autě a ušetříte za ty různé syntetické voňavky do auta.
Meruňky, třešně, ryngle ani rajčata jsem nezkoušel ale mohu vyzkoušet až budou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|