Toptaste
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slívák - (17) - 51.212 (?), 19.4.2016 18:21
Zdravím, mám podobný názor na Tipalu, tak jsem rád že nejsem sám,
letos krásně kvete a už se mi sbíhají sliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 20.4.2016 7:47
No já si hlavně myslím, že Top Taste není kříženec Domácí velkoplodé, ale Durancie. Když se podívám na charaktar růstu a vastně i plodů, kdepak, kříženec Domácí švestky by vypadal asi trochu jinak. Podobně by se dalo uvažovat třeba i o Hanitě- stromky rostou stejně topolovitě jako Durancie a stejně i kvetou- podobnost čistě náhodná? Nemyslím...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 20.4.2016 22:20
No já je nepodezírám z toho že by nevěděli z čeho to vyšlechtili, spíše z toho, že to úmyslně zatajili! Nemusíme chodit do Německa, vzpomeňmě kolik let trvalo než bylo přiznané že v Rubínu je obsažen Lord Lambourne. Nebýt jasných indicií, tak by se stále tvrdilo že to je z Coxky a Goldenu.. I kdybych se náhodou pletl, čemuž ale dávám tak 10 procentní šanci, tak každopádně kříženci Durancie budou velmi zajímaví..
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.217 (?), 21.4.2016 1:25
Nevím, kde jste získal informace, že u Rubínu byly uváděny jako rodiče Coxova reneta a Golden Delicious a je zatajen Lord Lambourne. V knize Jablka, vydané Academií v roce 1976, jsou uvedeny rodiče Lord Lambourne x Coxova reneta. Autoři, ing. Antonín Dvořák, ing. Jiří Vondráček, CSc, Ing. Karel Kohout a ing. Jan Blažek tedy spíš zatajili Golden Delicious. Shodou okolností jsem v témže roce vysadil první Rubín, mám jej dodneška, a když jsem jej sehnal, bylo mi řečeno, že rodiče jsou Lord Lambourne x Golden Delicious. Ovšem ing. Dvořák uvádí v knihách Pěstujeme jabloně, vydané v roce 1980 a v roce 1987, stále jako rodiče Lord Lambourne x Coxova reneta. Je to asi jeho mylná informace, poněvadž když byl Rubín v roce 1983 zapsán do tehdejší LPO, tak jako rodiče jsou uvedeny Lord Lambourne x Golden Delicious. Určitá polemika byla kolem odrůdy Šampion, rodiče Golden Delicious x Coxova reneta, že by tam mohl být Lord Lambourne a to proto, že Šampion je náchylný na gumovitost. Údajně i pan Louda snad řekl, že se to mohlo stát. Nevím jestli je to pravda.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 21.4.2016 9:27
Přiznám se, že i já jsem počátkem 80. let někde četl - snad v časopise - o Rubínu jako kříženci goldenu a coxovky. Pravda, Dvořák ve své kultovní Pěstování jabloní roku 1980 píše o Rubínu jako o L.L. x Cox. Ale to je jedno.
Nemůžeme ovšem srovnávat šlechtění v Německu v 21. století s tím, co prováděli na koleně (i tak jim všechna čest!) pánové Louda, Bláha a další.v 40-60. letech. Omyl dnes považuji za krajně nepravděpodobný a úmysl za vyloučený. Není totiž vůbec žádný problém dokázat pravé rodiče pomocí DNA analýzy. Ostatně ve vinné révě se tak podařilo dohledat rodiče prakticky u všech pěstovaných odrůd, a to i po staletích. U ovoce to nikdo asi dělat nebude, protože se kolem něj netočí tolik peněz jako u vína.
Taky je mi divné, proč v sortimentu nenacházíme křížence durancie. Patrně je to tím, že neodlučitelná pecka je natolik dominantní alela, že se projeví v celé filiární generaci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|