Toptaste

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
20.4.2016 9:11

No, já bych asi německé šlechtitele nepodezíral, že budou mít v dnešní době ve svých výpěstcích takový nevěstinec. Přeci jen je genetika složitější a podle určité podoby růstu či plodů nelze predikovat rodiče. Kdo by třeba řekl, že tak podprůměrná odrůda jako najbolja dá tak zajímavé potomstvo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 19.4.2016 12:37

Hezké, ale budu spíše věřit popisu místních pěstitelů této odrůdy (které se ve většině shodují s uvedeným popisem) a ač pana Voráčka znám, ukažte mi prodejce, který by haněl své zboží.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 19.4.2016 15:45

Neznám pana Voráčka ani původ onoho článku. Ale soudím, že nejde o vlastní dlouhodobé pozorování nýbrž jednoduše opsané údaje od šlechtitele. Což autorovi ani v nejmenším nezazlívám. Ono totiž prokázat v praxi, že odrůda je částečně samosprašná, není až tak snadné. Co se mě týče, neztotožňuji se s údajem, že odrůda je aromatická a kořenitá.Je sladká, toť vše. Ale v lepší poloze to může být dočista jiné.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 19.4.2016 16:55
Pan Votrubec mně ohledně Toptaste mluví z duše, jen jsem si myslel, že ta Tipala, kterou pan Martin zmiňuje patří k lepším švestkám. Docela jsem se na první plody těšil. Dalo by se říci, že ty ochutnané Milošovy Tipaly patřily asi k těm nejlepším žlutým švestkám, které jsem měl možnost ochutnat. A to, myslím i z renglód.

slívák - (17) - 51.212 (?), 19.4.2016 18:21

Zdravím, mám podobný názor na Tipalu, tak jsem rád že nejsem sám,

letos krásně kvete a už se mi sbíhají sliny.

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (642) - 146.186 (?), 19.4.2016 22:50

Tipala mi plodí teprve pár let, loni úplně vynechala, letos je plná květů. Byla inzerována jako náhrada Špendlíku, ale narozdíl od něj u většiny plodů postrádám chuťovou špičku (u Špendlíku exotické ovoce...). Sem tam nějaký plod, většinou spadený, je vynikající, jinak ze stromu žádný zázrak,. Tak třeba se předvede letos.

Tipala 2016
Tipala 2016

host - 189.156 (?), 20.4.2016 7:47

No já si hlavně myslím, že Top Taste není kříženec Domácí velkoplodé, ale Durancie. Když se podívám na charaktar růstu a vastně i plodů, kdepak, kříženec Domácí švestky by vypadal asi trochu jinak. Podobně by se dalo uvažovat třeba i o Hanitě- stromky rostou stejně topolovitě jako Durancie a stejně i kvetou- podobnost čistě náhodná? Nemyslím...

Ing. Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 20.4.2016 9:11

No, já bych asi německé šlechtitele nepodezíral, že budou mít v dnešní době ve svých výpěstcích takový nevěstinec. Přeci jen je genetika složitější a podle určité podoby růstu či plodů nelze predikovat rodiče. Kdo by třeba řekl, že tak podprůměrná odrůda jako najbolja dá tak zajímavé potomstvo.

host - 189.156 (?), 20.4.2016 22:20

No já je nepodezírám z toho že by nevěděli z čeho to vyšlechtili, spíše z toho, že to úmyslně zatajili! Nemusíme chodit do Německa, vzpomeňmě kolik let trvalo než bylo přiznané že v Rubínu je obsažen Lord Lambourne. Nebýt jasných indicií, tak by se stále tvrdilo že to je z Coxky a Goldenu.. I kdybych se náhodou pletl, čemuž ale dávám tak 10 procentní šanci, tak každopádně kříženci Durancie budou velmi zajímaví..

Ing. Fidla

host - 252.217 (?), 21.4.2016 1:25
Nevím, kde jste získal informace, že u Rubínu byly uváděny jako rodiče Coxova reneta a Golden Delicious a je zatajen Lord Lambourne. V knize Jablka, vydané Academií v roce 1976, jsou uvedeny rodiče Lord Lambourne x Coxova reneta. Autoři, ing. Antonín Dvořák, ing. Jiří Vondráček, CSc, Ing. Karel Kohout a ing. Jan Blažek tedy spíš zatajili Golden Delicious. Shodou okolností jsem v témže roce vysadil první Rubín, mám jej dodneška, a když jsem jej sehnal, bylo mi řečeno, že rodiče jsou Lord Lambourne x Golden Delicious. Ovšem ing. Dvořák uvádí v knihách Pěstujeme jabloně, vydané v roce 1980 a v roce 1987, stále jako rodiče Lord Lambourne x Coxova reneta. Je to asi jeho mylná informace, poněvadž když byl Rubín v roce 1983 zapsán do tehdejší LPO, tak jako rodiče jsou uvedeny Lord Lambourne x Golden Delicious. Určitá polemika byla kolem odrůdy Šampion, rodiče Golden Delicious x Coxova reneta, že by tam mohl být Lord Lambourne a to proto, že Šampion je náchylný na gumovitost. Údajně i pan Louda snad řekl, že se to mohlo stát. Nevím jestli je to pravda.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 21.4.2016 9:27

Přiznám se, že i já jsem počátkem 80. let někde četl - snad v časopise - o Rubínu jako kříženci goldenu a coxovky. Pravda, Dvořák ve své kultovní Pěstování jabloní roku 1980 píše o Rubínu jako o L.L. x Cox. Ale to je jedno. 
    Nemůžeme ovšem srovnávat šlechtění v Německu v 21. století s tím, co prováděli na koleně (i tak jim všechna čest!) pánové Louda, Bláha a další.v 40-60. letech. Omyl dnes považuji za krajně nepravděpodobný a úmysl za vyloučený. Není totiž vůbec žádný problém dokázat pravé rodiče pomocí DNA analýzy. Ostatně ve vinné révě se tak podařilo dohledat rodiče prakticky u všech pěstovaných odrůd, a to i po staletích. U ovoce to nikdo asi dělat nebude, protože se kolem něj netočí tolik peněz jako u vína.
    Taky je mi divné, proč v sortimentu nenacházíme křížence durancie. Patrně je to tím, že neodlučitelná pecka je natolik dominantní alela, že se projeví v celé filiární generaci.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz