Slivoň neznámá?

host - 81.144 (?)
8.3.2022 11:30
Tak to jo, ale pokud by vás pane Petře chutově tato odrůda oslovila, určitě byste ji už měl na zahradě přeštěpovanou... A nebo jste s odpuštěním šlompák jako já s těmi dnes již vykácenými mirabelkami. Nic netrvá věčně, ani láska k jedné slečně a život jde dál a objevovat se dá stále něco jiného. Ale ta modrá slivka od železnice pana Mikeše pohledově vypadala také zajímavě. Třeba už má vlastní množení. A není podmínkou, že musí mít cizokrajný původ. Také se u nás takové modré kulaté najdou, i když menší, mnohdy velmi vodnaté a neoddělitelné od pecky.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 8.9.2021 13:40

Není to docela obyčejná Althanova ringlota?

host - 248.159 (?), 8.9.2021 22:23

Starý strom Viktorie mívala kdysi moje tchýně, slívy to byly tak jedna do dlaně wink... Lída

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 8.9.2021 23:17

Nevím, co je to za odrůdu. Chutnal jsem jednu Althanovu tady na zahradě a ta má švestkovější chuť než tato velká červená bluma. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 8.9.2021 23:31

Malvazinka. Walter

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 9.9.2021 9:19

To mě taky napadlo, ale na ní už je dost pozdě. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 9.9.2021 11:31

Vedle těch červených blum stojí skvostná Domácí švestka se zcela vybarvenými plody. Je možné, aby Malvazinka dozrávala takhle pozdě? Možná, že ano, nevím. Malvazinka je pro mě také jedna velká neznámá. Jedl jsem většinou jen mnohem drobnější plody s nakyslou chutí. 

host - 81.144 (?), 8.3.2022 9:43
Pane Petře, určovat odrůdu jen podle fotek může být zavádějící, ale podle mého názoru to není ani Althanova a ani Malvazinka. Vidím to na variabilitě toho čemu se u nás říká Durancie, záleží odkud odkopek nebo roub vezmete, různí se velikostí, barvou i dobou zrání. A v některých případech to mohou být i různí kříženci, kteří měly v zanedbaných sadech dost času na vývoj. Kde nejen různé mirabelky, myrobalány, špendlíky, renklody a durancie se používaly jako podnože a po odumření naštěpované odrůdy se vydaly po vlastní ose. Záleží odkud ten stromek máte. Ze školky pravděpodobně ne? škoda že nemáte fotku pecky a nebo se mně nechce ukázat. Mám problémy se zobranováním grafiky.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.3.2022 10:13

To nejsou moje stromy, pane 81.144. Jsou vysázené nedaleko silnice v nadmořské výšce 624 metrů. Žádné nakyslosti jako u Malvazinky jsem si nevšiml. Je to záhada, asi se tam budu muset pozeptat, ale spoustě lidem na odrůdě nezáleží, takže se možná názvu nedopátrám. 

host - 81.144 (?), 8.3.2022 11:30
Tak to jo, ale pokud by vás pane Petře chutově tato odrůda oslovila, určitě byste ji už měl na zahradě přeštěpovanou... A nebo jste s odpuštěním šlompák jako já s těmi dnes již vykácenými mirabelkami. Nic netrvá věčně, ani láska k jedné slečně a život jde dál a objevovat se dá stále něco jiného. Ale ta modrá slivka od železnice pana Mikeše pohledově vypadala také zajímavě. Třeba už má vlastní množení. A není podmínkou, že musí mít cizokrajný původ. Také se u nás takové modré kulaté najdou, i když menší, mnohdy velmi vodnaté a neoddělitelné od pecky.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.3.2022 13:34

Já nejsem moc přes renglódy, pane 81.144, spíš přes pravé švestky. I když samozřejmě takové pěkné velké plody mohly na "nehostinné" Vysočině udělat hodně "muziky". Ale nevím, zdály se už dost zralé a možná je ani nikdo neotrhal. To víte, nejlepší zelenina je maso a švestky tak maximálně v sudu. S nepřítomností pana Mikeše nic nenadělám. Třeba už o těch neznámých švestkách něco zjistil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz