Slivoň neznámá?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 127.236 (?), 19.8.2015 15:13
Dobrý den, prosím o pomoc s identifikací, fota, zapomněl, jsem, co jsem vysadil...:), upravil jsem vše do PDF, všechny fotky jsou stav z 16. 8. 2015. Děkuji za reakci, pro znalce je to pár vteřin... ať se daří, díky moc, Tomáš.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 29.7.2016 14:55
U mě: Herman, Rut G., Černošická už jsou pryč. Zralé jsou Katinka a Čačanská raná, začíná Opál, Tegera. Modrají: lepotica, Topstar, Carpatin, Calypso, Topfive, Chrudimská.
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 230.88 (?), 6.8.2019 11:11
V souvislosti s touto neznámou teď řeším jednu záhadu: roub výše uvedené jsem před těmi pár lety odebral, uložil a na jaře narouboval na švestkový odkopek. Letos se objevily první plody, ale naprosto odlišné od té parkové švestky - přitom rouby byly skladovány oddělené a žádnou odrůdu, která se teď objevila, jsem neodebíral ani nekupoval. Zatím nejsou úplně zralé, jeden předčasně změklý plod se vyznačoval měkkou zlatavou dužninou a plody jsou i výzorově docela zajímavé - kapkovitý tvar, ale hlavně taková ta lemová "manžeta" na bázi stopky plodu (kapří hubička ), která se vyskytuje, alespoň co vím, jen u několika běžně pěstovaných odrůd (Hanita, Haroma). Nevěděl by někdo, i podle tohoto znaku, o jakou odrůdu by se mohlo jednat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 13.8.2020 15:16
Svůj příspěvek směřuji k dotazu pana Mikeš13 z 6. 8. 19. Odrůdu na obrázcích znám, mám. Pan Mikeš13 popisuje místo odstupu stopky z plodu takto: „taková ta lemová "manžeta" na bázi stopky plodu (kapří hubička)“. Já bych si dovolil popsat takto: „prcínka“.
Rouby mého stromku pochází z „mrtvého stromu“ z Mladoňovic (o kterém jsem tu již psal). Jedná se o starou kulturní obec. Například rodiště spisovatele a diplomata Petra, žáka mistra Jana Husa.
Odrůda je zjevně rozšířena v Čechách i na Moravě. Proto navrhuji název odrůdy, zatím alespoň jako pracovní, Viktorka raná prcínková. Ve 450 m/m letos ještě zralá není (jen červivé a poškozené plody). JG
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 13.8.2020 15:18
A ještě jeden obrázek. JG
|
|
|