Obaleč švestkový - 1. generace
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?) 16.7.2022 16:51
Mospilan je spíš larvicid, ale vajíčka hubí také. Ale účinek má krátkodobější. Používám vyšší doporučené dávkování, 2,5 g na 10 l vody a smáčedlo! Švestky mají slupku hodně voskovanou. Za cca 8 dnú je vhodné postřik zopakovat. Typickým ovilarvicidem s dlouhým účinkem je Coragen. Proti obalečům lze stříkat hned na vrcholu vlny, kdy začíná kladení. Ale i za cca 8 dnů po kladení, kdy nastává líhnutí larviček. Coragen u nás v malobalení není, mám ho z polského eshopu. Dá se sehnat i ze slovenského eshopu, snad i levněji. U nás se používá proti obaleči jablečnému aj., proti obaleči švestkovému nemá registraci, ale ve světě ji má. Pak jsem objevil u nás používaný Harpun, = italský Juvinal. Je to typický ovicid, pak larvicid. Dospělce nehubí, ale zasažené samičky kladou poškozená vajíčka. Účinkuje minimálně 14 dnů. Stříká se nejlépe na vrcholu letové vlny, tj. v době kladení. A zase, co země, to jiné plodiny, jiné registrace, jiné ochranné lhůty. Švestky mají OL 28 dnů, ale u nás do švestek není povolen. Juvinal mám z italského eshopu. Také není do švestek povolen, ale třeba do citrusů a oliv ano. Jmenovat eshopy bohužel nelze, ale lze pátrat na googlu od konce. Zadat Juvinal - obrázky. Pod každým obrázkem bývá odkaz... Nálet obaleče švestkového k dnešku za cca 4 dny.
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 194.74 (?), 17.8.2016 13:12
Gabrovské jsou na pozdní jarní mrazy citlivější než ostatní odrůdy v mém sadu. Letos na obou stromech asi 10 švestek dohromady a sousedé na tom nejsou líp. Přitom Stanley, Jojo, Wagenheimova, domácí velkoplodá mají švestek dost. Stejně tak dopasl sad v Dol. Benešově, kde je 100ks Gabrovek a vše omrzlo.
Standa Opavsko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.170 (?), 4.6.2020 8:00
Vajíčka obaleče švestkového vypadají stejně jako obaleče jablečného?
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.45 (?), 14.7.2022 23:56
Postrek proti prvej generácii mospilanom dopadol takto..tento rok nálety v mojej oblasti enormne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.45 (?), 15.7.2022 20:07
Dobrý deň..je to topstar plus..viete mi prosím poradiť spoľahlivý ovilarvicid ktorý spoľahlivo zaucinkuje aj na ploske vajíčka a aj na húsenice? Predsa len tie vajíčka obalovača vyzerajú byť také dosť odolné proti postreku...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?), 16.7.2022 16:51
Mospilan je spíš larvicid, ale vajíčka hubí také. Ale účinek má krátkodobější. Používám vyšší doporučené dávkování, 2,5 g na 10 l vody a smáčedlo! Švestky mají slupku hodně voskovanou. Za cca 8 dnú je vhodné postřik zopakovat. Typickým ovilarvicidem s dlouhým účinkem je Coragen. Proti obalečům lze stříkat hned na vrcholu vlny, kdy začíná kladení. Ale i za cca 8 dnů po kladení, kdy nastává líhnutí larviček. Coragen u nás v malobalení není, mám ho z polského eshopu. Dá se sehnat i ze slovenského eshopu, snad i levněji. U nás se používá proti obaleči jablečnému aj., proti obaleči švestkovému nemá registraci, ale ve světě ji má. Pak jsem objevil u nás používaný Harpun, = italský Juvinal. Je to typický ovicid, pak larvicid. Dospělce nehubí, ale zasažené samičky kladou poškozená vajíčka. Účinkuje minimálně 14 dnů. Stříká se nejlépe na vrcholu letové vlny, tj. v době kladení. A zase, co země, to jiné plodiny, jiné registrace, jiné ochranné lhůty. Švestky mají OL 28 dnů, ale u nás do švestek není povolen. Juvinal mám z italského eshopu. Také není do švestek povolen, ale třeba do citrusů a oliv ano. Jmenovat eshopy bohužel nelze, ale lze pátrat na googlu od konce. Zadat Juvinal - obrázky. Pod každým obrázkem bývá odkaz... Nálet obaleče švestkového k dnešku za cca 4 dny.
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.45 (?), 16.7.2022 21:29
Tak toto je skvelá odpoveď..ďakujem veľmi pekne cením si to
Tomu monitoringu som asi dobre neporozumel z toho ako ho opisujú na inetrnete... podľa vášho opisu rozumiem..
vlastne vrchol náletu v lapacoch = začiatok kladenia vajíčok
?..totižto rád by som zasiahol nejakym.pripravkom co najväčšiu možnú vlnu v akomkoľvek štádiu či už vajíčko alebo larva (prípadne motýle)
Ale v správnom termíne podľa daného postreku..a ten coragen stačí iba raz a už nieje potrebné zasahovať o pár dní? Podľa vášho popisu asi netreba keď posobi dlhšie... alebo je ešte dobre niečo po pár dňoch aplikovať? Ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|