Hlásím významný úspěch. Tři dny po posledním postřiku a zatím jsem nezaznamenal JEDINÉHO živého roztoče hálčivce višnového. Koncové výhonky už opět rostou. Můj dřívější pesimismus ohledně účinnosti Kumulusu byl zřejmě předčasný.
Protože jsem použil kombinaci několika postřiků, uvedu zde znovu přesně krok za krokem jak jsem se k výsledku dopracoval. Populaci roztočů jsem průběžně kontroloval mikroskopem na čerstvě utržených listech.
1. den ráno - postřik Nissorunem. Kontrola večer - bez viditelných účinků.
2. den ráno - postřik Spruzitem. Kontrola večer - mladé a dospívající larvy umírají v křečích. Někteří dospělí přežívají.
4. den, kontrola - na listech spousta nově vylíhnutých larev. Předchozí postřiky evidentně nezahubily vajíčka.
4. den večer - postřik sirnatým Kumulusem (15g/ litr vody). Bohužel se rychle ochladilo a zřejmě se snížila účinnost. Uvádí se, že Kumulus k dobrému působení postřebuje aby se teplota pohybovala v rozmezí 16 - 25 stupňů.
5. den ráno, kontrola - Kumulus se zatím výrazněji neprojevil, roztoči stále živí. Rozhodl jsem se že nasadím další postřik.
5. den, 9:00 hodin - opakovaný postřik Kumulusem (15g/1 liter). Tentokrát jsem do roztoku přidal smáčedlo Silwet star. Postřik lépe a rovnoměrněji ulpěl na listech. Postříkal jsem i kmínek a půdu pod stromem.
5. den, 10:00 hodin - postřik Spruzitem (celkově už druhý). K tomuto postřiku jsem se rozhodl, protože jsem netušil zda Kumulus zabere. Na listech bylo hodně mladých larev na které Spruzit zabírá nejlépe, a nehodlal jsem dopustit aby vyrostly do dospělosti.
7. den, velmi podrobná kontrola na dvou utržených listech. Žádný živý roztoč nenalezen.
8. den, velmi podrobná kontrola na dvou utržených listech. Žádný živý roztoč nenalezen.
Kombinace postřiku Kumulusem a Spruzitem se zdá být jako nejúčinnější v boji proti tomuto roztoči. Po aplikaci Kumulusem zůstávají listy obaleny sírou a ta zřejmě zabraňuje, aby se z vajíček vylíhly nové larvy, anebo brzy po vylíhnutí umírají. Velice doporučuji použít do postřiku smáčedlo a stříkat raději ráno. Teplota vzduchu by měla být 16 - 25 stupňů. Je nutno stříkat na rub listů. Roztoči jsou i na listech které na pohled vypadají zdravě. Je třeba postříkat kompletně celý stromek.
Na závěr musím upozornit, že u aplikace Kumulusem vzniká riziko popálení listů, především za vyšších teplot.