Kdy trhat švestky na povidla?
|
|
 |
 |
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?) 13.8.2014 15:10
Na povidla si nechte až ty poslední co se sklízí oklepáním do rozprostřené plachty.
Ty z probírek jsou dobré do kompotů, zavářené ve vlastní šťávě a do buchet.
Proti plesnivění Monilií je dobré použít přípravek Horizon. Pokud máte oprvdu pravé domácí švestky, tak ty zrají až v první půli září a při postřiku provedeném tento týden by Vám měla OL=7 vyjít jak na probírky, tak i potom určitě na povidla. Nejlepší "povidlové" jsou takové, které u stopky už začnou vadnout.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 208.65 (?), 13.8.2014 13:57, zobrazeno: 13333x
Zdravím všechny,
jsem absoutně nezkušený zahrádkář (typická holka z města), která se přestěhovala na venkov a vše se učí od nuly. Na pozemku máme několik slivoní (dle sousedů to jsou pravé české švestky - název odrůdy netuším), které mají krásně nasazené plody (bohužel až moc, protože jsme se přestěhovali nedávno a už se nestihla udělat probírka). Některé už začínají dozrávat - mají krásnou modrou barvu, ale ještě nejsou dost sladké. Ráda bych z nich uvařila povidla, která se ale mají dělat z hodně zralých až přezrálých plodů. Jenže jak teď hodně prší, bojím se, aby mi namísto dozrání nezplesnivěly tak, jako se mi to stalo s třešněmi. Máte někdo nějakou radu? Dají se třeba posbírat nedozrálé a nechat dojít mimo strom?
Moc všem děkuji za radu.
Káťa
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.65 (?), 13.8.2014 14:13
Tak snad se počasí umoudří a všechno to nezplesniví. Moc děkuji a zdravím! A propos - televizi jsem neměla ani ve městě :o)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 13.8.2014 15:10
Na povidla si nechte až ty poslední co se sklízí oklepáním do rozprostřené plachty.
Ty z probírek jsou dobré do kompotů, zavářené ve vlastní šťávě a do buchet.
Proti plesnivění Monilií je dobré použít přípravek Horizon. Pokud máte oprvdu pravé domácí švestky, tak ty zrají až v první půli září a při postřiku provedeném tento týden by Vám měla OL=7 vyjít jak na probírky, tak i potom určitě na povidla. Nejlepší "povidlové" jsou takové, které u stopky už začnou vadnout.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.8 (?), 17.8.2014 13:51
dobrý den, já vařím z padaných a protože mám odrůdu rannějších, velkých švestek tak když nasbírám 2 kg tak šup s tím do trouby a peču, přisladím a jsou dobrá. Letos to vypadalo na velkou úrodu, ale napadla mi to v posledním čase monilia jak zde píšete v horku se to rozjelo a ted se snažím rychle odstraňovat napadané at něco zůstane, stříkat už si netroufám, protože právě zrají, vloni mě je všechny zlikvidoval obaleč, tak jsem stříkala a většinu uchránila, je velká úroda, Jinak opravdu nejlepší povidla jsou až pomalu přejdou mrazem jako na pálení, ale vzhledem k těm hnilobám asi tak dlouho nevydrží, tak držím palce at se povidla podaří
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |