To není jako kdysi, jedna švestka, která dozrávala ve shodnou dobu okolo 15.-20.září.Alej, nebo sad okolo dvaceti stromů, nebo víceméně tak, že se pěstitel už připravoval na úzké okno provozní sklizně, aby většinu úrody zdárně zužitkoval, aby nic nepřišlo na zmar.
Dnes je paní jiná doba, a jiné možnosti.Dnes je v první řadě si uvědomit zda chci úrodu převážně na pálení, nebo si chci nasadit švestky převážně na jídlo.Neb tyto podobné účely poměrově zkloubit.Tomu bych přízpůsobil předpokládanou výběrovou odrůdovou skladbu, abych neměl v jeden čas nevyužité přebytky, a naopak bílá místa bez možnosti sklizně.
Dnes opět s přibývajicími možnostmi nastává renesance v pěstování švestek a slivoní, proto jeden strom na zahradě nestačí, a zase po čase oubytě kvůli šarce se v naších zahradách mění poměr více ve prospěch peckovin, takže bych samosprašnost, a cizosprašnost, a její důsledky v nutnosti pořizovaní opylovačů neřešil... pokud se ovšem nejedná o krajinářský izolant.
Vybíral bych odrůdy které zrají už v červenci, pak srpnu, září,až do konce lisopadu, abych měl možnost si vždy, když se mě zachce čerstvých plodů jísti, zašel na zahradu, a tam nějaká taková byla zralá na zemi, nebo k utržení.
Stručný výčet osvědčených odrůd: Herman,Čačanská raná, Katinka,Opál, Tegera,Hanita, Tipala,reklody(Oulinská, Zelená,Althánová)Čačanská rodná, Toptaste,Bystrická, DV,Haganta, Presenta.Nebo můžete můj výčet upravit, a některou vhodnou doplnit.Pamatovat, že náhrada je vhodná v případě, když vhodně zvolená doplní jinou, vyřazenou odrůdu ve stejný čas dozrávání.
Durancie je taky dobrá, sladká,a i když ji budete okolo pecky okousávat, pochutnáte si.Zejména se hodí na pálení.
Vybírejte podnože jako ZR, wangenheimová,krymsk1,2,Wawit, WaxWa,pixy, st.julien A.Těmto podnožím je třeba zavčas,a s předstihem připravit výsadbové jámy,a půdu v nich vylepšit.
Myrobalán použít pouze v případech, když zvolená odrůda na něm je tak kvalitní, že využiju velký potenciál plodnosti na myr.podnoži.Nebo v případě nevhodného stanoviště, které je deklarované jako suché, více mokré, nebo půdně jinak méně příhodné.