Jakou vybrat ideální švestku na jidlo?
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?) 14.2.2016 12:46
To není jako kdysi, jedna švestka, která dozrávala ve shodnou dobu okolo 15.-20.září.Alej, nebo sad okolo dvaceti stromů, nebo víceméně tak, že se pěstitel už připravoval na úzké okno provozní sklizně, aby většinu úrody zdárně zužitkoval, aby nic nepřišlo na zmar.
Dnes je paní jiná doba, a jiné možnosti.Dnes je v první řadě si uvědomit zda chci úrodu převážně na pálení, nebo si chci nasadit švestky převážně na jídlo.Neb tyto podobné účely poměrově zkloubit.Tomu bych přízpůsobil předpokládanou výběrovou odrůdovou skladbu, abych neměl v jeden čas nevyužité přebytky, a naopak bílá místa bez možnosti sklizně.
Dnes opět s přibývajicími možnostmi nastává renesance v pěstování švestek a slivoní, proto jeden strom na zahradě nestačí, a zase po čase oubytě kvůli šarce se v naších zahradách mění poměr více ve prospěch peckovin, takže bych samosprašnost, a cizosprašnost, a její důsledky v nutnosti pořizovaní opylovačů neřešil... pokud se ovšem nejedná o krajinářský izolant.
Vybíral bych odrůdy které zrají už v červenci, pak srpnu, září,až do konce lisopadu, abych měl možnost si vždy, když se mě zachce čerstvých plodů jísti, zašel na zahradu, a tam nějaká taková byla zralá na zemi, nebo k utržení.
Stručný výčet osvědčených odrůd: Herman,Čačanská raná, Katinka,Opál, Tegera,Hanita, Tipala,reklody(Oulinská, Zelená,Althánová)Čačanská rodná, Toptaste,Bystrická, DV,Haganta, Presenta.Nebo můžete můj výčet upravit, a některou vhodnou doplnit.Pamatovat, že náhrada je vhodná v případě, když vhodně zvolená doplní jinou, vyřazenou odrůdu ve stejný čas dozrávání.
Durancie je taky dobrá, sladká,a i když ji budete okolo pecky okousávat, pochutnáte si.Zejména se hodí na pálení.
Vybírejte podnože jako ZR, wangenheimová,krymsk1,2,Wawit, WaxWa,pixy, st.julien A.Těmto podnožím je třeba zavčas,a s předstihem připravit výsadbové jámy,a půdu v nich vylepšit.
Myrobalán použít pouze v případech, když zvolená odrůda na něm je tak kvalitní, že využiju velký potenciál plodnosti na myr.podnoži.Nebo v případě nevhodného stanoviště, které je deklarované jako suché, více mokré, nebo půdně jinak méně příhodné.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.2 (?), 13.2.2016 16:10
Po přečtení této diskuse bych sama nevěděla, jakou švestku (pološvestku) na jídlo vybrat... Také sháním něco na malou zahradu. Ideálně samosprašnou, která by dobře rodila, dala se jíst, případně kompotovat, mrazit a která by dozrála i na kladensku (n.v.400 m). Mám pár tipů : Katinka, Čačanská lepotica, Hanita, Wangenheimova. Prosím o radu. Hlavně je problém sehnat na takové podnoži, aby nevyrostl obří strom! Chápu správně, že by měla být podnož zelená renkloda? jak je to vlastně s podnožemi myrobalán a St.Julien? Děkuji za reakci, případně tip kde zakoupit. Jandová
|
|
|
|
|
|
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (642) - 146.186 (?), 13.2.2016 18:20
Zdravim, já jsem letos zkusil zasadil TopTaste na Wagenhaimove, jinak mám všechny švestky na Mirobalánu a ani po dvaceti letech z nich nejsou obří stromy. Nezáleží jenom na podnoži. Rozhodně nedoporučuji Čačanskou lepotici, ani na jižní Moravě mi nedozrála k lepší chuti.
Takto popisují švestkové podnože na prodejstromku.cz:
St. Julien A - vegetativně množená slivoň, vhodná do teplejších oblastí s dostatkem vláhy, sucho nesnáší, oproti Myrobalán oslabuje růst stromu o 35 až 50%. Podnož vhodná pro čtvrtkmen a polokmen.
Myrobalán - je značně přizpůsobivá k půdním podmínkám.Příznivě ovlivňuje plodnost.Podnož vhodná pro tvar polokmen až vysokokmen
Wagenheimova - oproti myrobalánu oslabuje růst stromu o 30 - 50%, urychlí plodnost a úrodu můžeme očekávat již 2 rok po výsadbě. Je velmi vhodná do úrodných a vlhkých půd.Podnož vhodná pro tvar zákrsek a čtvrtkmen
Zelená ryngle - oslabuje růst o 30 -50% je vhodná pro težké a vlhké půdy.Podnož pro tvar polokmen.
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.2 (?), 14.2.2016 10:54
Děkuji za reakci a vysvětlení podnoží. U TopTaste jsem se dočetla, že je pouze částečně samosprašná a že je vhodné mít opylovače, čož já bohužel nemám :(Dále píší, že je neodlučitelná od pecky. Ale asi co člověk to trochu jiná zkušenost.
Skoro všechny švestky se prodávají na myrobalánu, St. Julien pouze některé druhy. Na podnoži Wagenheimova jsem zatím na nic nenarazila. Máte tip, kdy na těchto podnožích lze sehnat?
Pak už mi zbývá jen Katinka nebo Hanita na podnoži St.Julien nebo podnoži Wagenheimova - pokud jsou tedy obě odrůdy opravdu samosprašné...
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 14.2.2016 12:46
To není jako kdysi, jedna švestka, která dozrávala ve shodnou dobu okolo 15.-20.září.Alej, nebo sad okolo dvaceti stromů, nebo víceméně tak, že se pěstitel už připravoval na úzké okno provozní sklizně, aby většinu úrody zdárně zužitkoval, aby nic nepřišlo na zmar.
Dnes je paní jiná doba, a jiné možnosti.Dnes je v první řadě si uvědomit zda chci úrodu převážně na pálení, nebo si chci nasadit švestky převážně na jídlo.Neb tyto podobné účely poměrově zkloubit.Tomu bych přízpůsobil předpokládanou výběrovou odrůdovou skladbu, abych neměl v jeden čas nevyužité přebytky, a naopak bílá místa bez možnosti sklizně.
Dnes opět s přibývajicími možnostmi nastává renesance v pěstování švestek a slivoní, proto jeden strom na zahradě nestačí, a zase po čase oubytě kvůli šarce se v naších zahradách mění poměr více ve prospěch peckovin, takže bych samosprašnost, a cizosprašnost, a její důsledky v nutnosti pořizovaní opylovačů neřešil... pokud se ovšem nejedná o krajinářský izolant.
Vybíral bych odrůdy které zrají už v červenci, pak srpnu, září,až do konce lisopadu, abych měl možnost si vždy, když se mě zachce čerstvých plodů jísti, zašel na zahradu, a tam nějaká taková byla zralá na zemi, nebo k utržení.
Stručný výčet osvědčených odrůd: Herman,Čačanská raná, Katinka,Opál, Tegera,Hanita, Tipala,reklody(Oulinská, Zelená,Althánová)Čačanská rodná, Toptaste,Bystrická, DV,Haganta, Presenta.Nebo můžete můj výčet upravit, a některou vhodnou doplnit.Pamatovat, že náhrada je vhodná v případě, když vhodně zvolená doplní jinou, vyřazenou odrůdu ve stejný čas dozrávání.
Durancie je taky dobrá, sladká,a i když ji budete okolo pecky okousávat, pochutnáte si.Zejména se hodí na pálení.
Vybírejte podnože jako ZR, wangenheimová,krymsk1,2,Wawit, WaxWa,pixy, st.julien A.Těmto podnožím je třeba zavčas,a s předstihem připravit výsadbové jámy,a půdu v nich vylepšit.
Myrobalán použít pouze v případech, když zvolená odrůda na něm je tak kvalitní, že využiju velký potenciál plodnosti na myr.podnoži.Nebo v případě nevhodného stanoviště, které je deklarované jako suché, více mokré, nebo půdně jinak méně příhodné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.2 (?), 14.2.2016 16:11
Děkuji za vyčerpávající odpověď a cenné rady. Mám menší zahrádku v kolinii, určitě opodál někdo pološvestku má. V zahradě je už dost stromů, všechny nesou ovoce a místo mám maximálně na jeden dva další stromy. Švestka se mi zdála jasná volba a k tomu pořídíme asi pozdní třešeň. Zahrada je na chráněném místě, jdou tam i meruňky a broskve, dokonce i nektarinka mi plodí. Volím rannější švestku, protože později mívají švěstky na zahrádce rodiče :) Asi budu tedy shánět nakonec Hanitu.
Ještě k vylepšení půdy, může se mladému stromku švestky přidat trochu vyzrálého kompostu? Děkuji a přeji mnoho pěstitelských úspěchů :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.43 (?), 16.2.2016 12:50
Ještě jsem našla Čačanskou rodnou (má být lepší chuti než lepotica) a je také samosprašná. U Hanity někdo psal, že občas hůře plodí a je výraznější, nakyslá. Ale to může být zrovna pro fajnšměkry přednost :) Nevíte jak to má Čač. rodná se šarkou a monolií? Nejlepší bude asi koupit to co už někomu v okolí roste a plodí dobře, že?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|