Chrudimská

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
31.8.2021 10:10

Kde, že je konec příspěvkům pana Mikeše13 viz. předchozí příspěvek. O Chrudimské nemůžu říct nic bližšího. Mimo plodů s červenou dužninou, jsou ty ostatní zatím možná zlatým hřebem letošního roku. Harmonická jemně nasládlá a mírně aromatická, výborná chuť. Jinak momentálně má problémy s dozráním skro všechno od Hanity přes Gabrovskou, Stanley, Toptaste. Ovšem tahle lahodná Chrudimská mně udělala radost.

Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 123.101 (?), 21.8.2016 12:49

Mám chrudimskou šest let po výsadbě a zatím plodnost nic moc. Překvapuje mě, že některým pěstitelům hodně plodí. Jinak plody hnijou statečně i to málo co je na stromě.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.33 (?), 21.8.2016 14:53
Mnohé príspevky týkajúce sa sliviek (nielen Chrudimskej) referujú o veľkom rozsahu moníliovej hniloby plodov. Z toho som trochu prekvapený, moja stará slivka (zrejme Bystrická) má síce šárku, ale je prakticky bez moniliózy plodov, tie takmer vôbec nepadajú. Červivosť je tiež minimálna, ale postrekoval som proti obaľovačom. Je možné že rozsah plodovej moniliózy je ovplyvnený nadmorskou výškou, resp. vlhkosťou prostredia (?). Zdravé plody, nepoškodené obaľovačmi, by monílii mali podliehať len minimálne. Tento rok je však dosť vlhký aj u nás na rovinatej nížine. IH

host - 189.156 (?), 21.8.2016 18:06

Slíva na snímku je Bystrická? No nevím, mi to přijde jako jasný Stanley. Je typický slabším olistěním a výraznou viditelností plodů...

Ing. Fidla

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.109 (?), 21.8.2016 19:02
Dobrý večer, pán inžinier Fidla. Dokázali by Ste prosím určiť aj tieto dve odrody sliviek? Kvalita fotiek je približne rovnaká ako tej z ktorej Ste diagnostikovali Stanley-ho. Ďakujem. IH

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 21.8.2016 21:32

Podle mě se z takovéto fotky odrůda spolehlivě poznat nedá. Já bych si to tedy netroufnul. Pro Stanley je typické takové nepravidelné zmodrávání, kdy jsou plody jakoby flekaté. To na fotce dr. Hlavatého nevidím, ale je pravda, že u něj už by byly - na rozdíl ode mě - asi všechny plody již vybarvené.
   S tou moniliovou hnilobou je to zvláštní. Nevím, jestli je prvním impulzem napíchnutí hmyzem, ale myslím si že ne. Plody se infikují navzájem dotykem a tvoří tak někdy celé spečence. Přitom vidím jiné švestky na stejném stromě nakousané od hmyzu nebo naprasklé (teď to přijde po dešti) a monilie na nich není. Stejně tak popadané plody, i když prasknou, začnou po pár dnech kvasit, ale bez monilie.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.4.2021 12:34

Pro Jirku z Bohdanče. Tady v tom vlákně na 1. straně má výstavní fotky CHRUDIMSKÉ pan Mikeš13, podívejte se. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 31.8.2021 10:10

Kde, že je konec příspěvkům pana Mikeše13 viz. předchozí příspěvek. O Chrudimské nemůžu říct nic bližšího. Mimo plodů s červenou dužninou, jsou ty ostatní zatím možná zlatým hřebem letošního roku. Harmonická jemně nasládlá a mírně aromatická, výborná chuť. Jinak momentálně má problémy s dozráním skro všechno od Hanity přes Gabrovskou, Stanley, Toptaste. Ovšem tahle lahodná Chrudimská mně udělala radost.

Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská
Chrudimská

host - 234.47 (?), 31.8.2021 18:55

Pan Petr ako je to s moníliovou hnilobou u Chrudimskej?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 31.8.2021 21:57

Nevím, pane 234.37. Prozatím malá plodnost. Plody praskají, jak vidno z fotky. V úvodním příspěvku tohoto vlákna se například píše:

Napadení monilií bylo nadprůměrné.  Vrcholem byl loňský rok, kdy šarkovité plody byly doslova nechutné. Letos je to viditelně lepší. S monilií se plody sice opět trápí, ale plodnost je vysoká a chuť docela dobrá, s loňským propadákem nesrovnatelná.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.5.2022 12:15

A co Chrudimská (Vankova)? Já s ní osobní zkušenosti nemám. Když jsem ji hledal nabídl mi školkař místo ní právě Těchobuzickou.

Chrudimská letos pěkně kvetla, tak se těším, že bude něco dobrého na zub. cheekyChuť je jemná, decentní, příjemně sladká. Nádhernou fotku sem umístil na 1.stranu pan Mikeš13. Otázka je, jak se bude chovat v oblastech zamořených šarkou, viz.doktor Miloš Vysloužil a předchozí příspěvky. Domácí švestky se mně tady ze šarky vzpamatovaly. Bystrická muškátová zatím vůbec žádné projevy. Hanita měla taky jisté projevy, ale plody mají stejnou kvalitu jako vždy. V minulém roce byl první zralý plod Chrudimské s podezřele červenou dužninou, ale další už ne. Jistotu máte v těch Topgigantech, Topstarech, Topkingách a spol. Já sem ke mně "hrnu" rouby všelijakých delikatesních odrůd, ale jak to u nich bude s PPV, to nevím. Ještě tady je jedno vlákno s názvem Odolná švestka Chrudimská, bývalá Vaňkova.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz