Čačanská lepotica



host - 102.199 (?)
12.8.2015 16:51

len tak na okraj. bol som cez víkend v čačaku a okolí, juj mali ste vidiet tie slivkové sady po dedinách, očiam lahodiace obrázky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 2.8.2015 15:19

Leptica trpí šíleným suchem i na Myrobalánu, propadlo více jak 60 procent plodů, přesto bude na koštování docela dost.Pár spadlých plodů napadených obalečem jsem už koštoval, letos budou obzvlášť vypečenécool.Zralé budou nejdřív za týden.




                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 12.8.2015 11:45

Čačanské lepotice si cením víc, než nějakých průměrně chutnajících broskví. Vysoce atraktivní plody, větší velikost, příjemná svěží chuť. Čačanská lepotica prostě má svoji originalitu a dlouholeté místo v ovocných sadech.

Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 12.8.2015 12:11

Jaká letos je, pane Petře, v porovnání třeba s loňským výjimečným ročníkem, který lepotici přál?

Já letos ochutnal lepotice přímo z asi šesti sadů a zahrad po celé zemi a kvalita byla překvapivě na úrovni těch kupovaných ze supermarketů. Takže nic moc.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 12.8.2015 15:45

Petr je známý svým vřelým vztahem k lepotici. Považuje ji za jednu z nejchutnějších. Já jeho nadšení úplně nesdílím. Je to dobrý plnič úrod, pěkné velké plody, chuť však hodnotím za nejvýš průměrnou. Porovnám-li ji s dřívější její sestrou - Čačanskou ranou, má oproti ní pár výhod. Méně padá a tužší plody se lépe se přepravují. Jinak ale Č. raná měla plody větší, sladší, šťavnatější a taky... zrály dřív. Takže ji hodnotím výš.

                     
host - 102.199 (?), 12.8.2015 16:51

len tak na okraj. bol som cez víkend v čačaku a okolí, juj mali ste vidiet tie slivkové sady po dedinách, očiam lahodiace obrázky

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 121.150 (?), 14.8.2015 19:22

Mnou doporučená konzumace lepotic je tato. Před dovolenou otrháte zralé plody, které po příjezdu do místa pobytu uložíte do chladničky a postupně je podávate schlazené. Vynikne tak jejich příjemně svěží navinule sladká chuť. U více podtržených plodů (nesmí být moc) je chuť více natrpklá, ale schlazené chutnají opravdu svěže. Každý pěstitel Čačanských lepotic ví, jak lze plody podtrhnout, aby chuť nebyla příliš trpká. Osobně lepotice nesrovnávám s jinými odrůdami. Lepotica je taková jaká je a chutná velmi dobře, ale prostě jinak, než třeba Hanita. K dotazu na kvalitu: Letošní plody jsou klasicky chutné, nevidím na nich nic negativního.

                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 14.8.2015 22:22

Mně připadá, že vloni byla chutnější, aromatičtější. Ale ještě jí třeba pár dnů do dozrání zbývá. Nejchutnější jsou plody nahryzané od vos. Asi mají na to čuchwink.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 125.49 (?), 16.8.2015 21:46

To Vám věřím. Tady, kde momentálně jsem, se sice lidem v zahradách válí pod stromy přezrálé pomeranče, ale těm sadům s lepoticemi se jistě nic nevyrovná. Vzhledově snad nejpovedenější švestka.

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 56.228 (?), 17.8.2015 6:42

"Vzhledově snad nejpovedenější švestka"

Také Němci si toho všimli a dali jí to do názvu (Cacaks Schöne), narozdíl od kolegyně Najbolji (Cacaks Beste), kde to moc nevystihli.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?), 17.8.2015 9:00

Myslím, že Němci těm švestkám žádné názvy nedali, jen přeložili ze srbštiny ty, které jim dali původní balkánští šlechtitelé. Taky si myslím, že najbolji by slušel méně pochvalný přídomek. Ale jako šlechtitelský materiál se osvědčila, takže chuť sice nic moc, ale geny zřejmě dobré. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika