Čačanská lepotica



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?)
3.8.2014 20:55

Lepotice dobře vypadají, pěkně jdou od pecky a mají příjemně tuhou konzistenci. Když ji rozloupnu, nerozteče se po rukách (jako třeba Opál). Proto po ní člověk na zahradě ochotně sáhne. Ale ta chuť je trochu prázdná. Ve srovnání třeba s Hanitou hodně prázdná.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 155.121 (?), 28.7.2014 12:22

U nás bude zralá tak za 10 dnů.

                     
host - 182.37 (?), 28.7.2014 15:10

To je hrozně těžké, pro posouzení to chce nákup od pěstitelů. Jednou jsem měl excelentní Prezident a pak jsem ho koupil v Lidlu a nebyl k jídlu. Přitom český, ale podtržený a došel asi v hale, měkké plody bez chuti. 

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 28.7.2014 18:50

U nás začínají padat první měkší plody lepotice, ale do zralosti si asi nejmíň týden počkáme. Modrání plodů u většiny moderních pološvestek ještě nemá nic společného se zralostí. Obvykle zmodrají ještě tvrdé plody, pak jsou chvíli modré a tvrdé a pak teprve začnou měknout a sládnout. Je pravda, že v některých letech a z některých lokalit umí lepotica chuťově překvapit (já jsem na zahradě takovou lokalitu ovšem nenašel). Nicméně platí to, co jsem napsal v červenci 2011.  Co se musí lepotici nechat je velmi slušná tolerance k šarce. Letošní rok jsou projevy výrazné, i když listy jsou flekaté až hrůza, plody se drží. Kdybych měl seřadit čačanky podle chuti bylo by to: rodna, raná, lepotica, najbolja.

                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 29.7.2014 20:30

Na Lepotici nemuzu rict nic spatneho. Rekl bych, ze az na jeden rok, tak se jedna o velice atraktivni, plodnou a chutnou polosvestku.Proste ma Lepotice je velice chutna.Je pravda, ze je na slunci od rana az do vecera.Vetve ohnute az k zemi... proste parada.Take destilat, odrudove cisty, ma neco do sebe.Prvni plody na zemi jsou podle stupne zralosti chutove rozdilne, ale za 10 dni se zacnou becky plnit... zavratnou rychlosti.cheeky

Nabolja konci u pestitelu vzdy az na konci zebricku... ale u prumysloveho zpracovani je na prvnim miste.




                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 31.7.2014 14:25

Já se sice na Čačanskou lepotici těším, ale jaká bude její kvalita, to nevím. Ty spadlé plody byly docela dobré, ale na stromě ještě zralá není.

Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.8.2014 22:08

Čačanská lepotica je pro mě vzhledově jedna z nejatraktivnějších odrůd. Její chuť není zdaleka tak výrazně švestková, jako třeba u Hanity, ale je příjemná, harmonická. Někdy však bývá nevyrovnaná a to nejen v jednotlivých letech, ale i v průběhu sezóny při dozrávání na jednom stromě. Zajímalo by mě porovnání s Topfive, či Kalipso (Čačanská lepotica x Opál). 

Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.8.2014 14:56

Měkčí plody Čačanské lepotice mají odpovídající kvalitu. Celkem dobrý standart.

Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 3.8.2014 15:16

Vzpomínám, když před 3-4 desítkami let se začaly pěstovat Stanley a Čačanské,  shodovali se pěstitelé na jejich charakteristice:
Výhody - plodí brzy, hodně, plody jsou velké, jdou od pecky
Nevýhody - mdlá a nevýrazná chuť, málo sladká, málo aromatická.
Dnes se nad chutí čačanek a stenlyovek rozplýváme. Čím to? Napadá mě:
1.  Klima se otepluje a švestky z Balkánu líp dozrávají
2. Dřív jsme plody hodnotili sice modré, ale ještě ne zcela zralé
3. Naše hodnocení chuti se změnilo
4. Už jsme zapomněli, jak chutná opravdu dobrá švestka.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.8.2014 18:03

Ty lepotice jsou dobré. Nesmí se ale zapomenout, že nemají nějak zvlášť švestkovou chuť, ale jsou spíš jen sladce navinulé. Já jsem to tak nějak zapomněl, ale teď na ně pořád chodím. Proč ne. Hledám tu správnou konzumní zralost. Snad nejlepší jsou tak středně měkké, co myslíte?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 3.8.2014 20:55

Lepotice dobře vypadají, pěkně jdou od pecky a mají příjemně tuhou konzistenci. Když ji rozloupnu, nerozteče se po rukách (jako třeba Opál). Proto po ní člověk na zahradě ochotně sáhne. Ale ta chuť je trochu prázdná. Ve srovnání třeba s Hanitou hodně prázdná.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika