Čačanská lepotica
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.37 (?), 28.7.2014 15:10
To je hrozně těžké, pro posouzení to chce nákup od pěstitelů. Jednou jsem měl excelentní Prezident a pak jsem ho koupil v Lidlu a nebyl k jídlu. Přitom český, ale podtržený a došel asi v hale, měkké plody bez chuti.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 28.7.2014 18:50
U nás začínají padat první měkší plody lepotice, ale do zralosti si asi nejmíň týden počkáme. Modrání plodů u většiny moderních pološvestek ještě nemá nic společného se zralostí. Obvykle zmodrají ještě tvrdé plody, pak jsou chvíli modré a tvrdé a pak teprve začnou měknout a sládnout. Je pravda, že v některých letech a z některých lokalit umí lepotica chuťově překvapit (já jsem na zahradě takovou lokalitu ovšem nenašel). Nicméně platí to, co jsem napsal v červenci 2011. Co se musí lepotici nechat je velmi slušná tolerance k šarce. Letošní rok jsou projevy výrazné, i když listy jsou flekaté až hrůza, plody se drží. Kdybych měl seřadit čačanky podle chuti bylo by to: rodna, raná, lepotica, najbolja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 3.8.2014 15:16
Vzpomínám, když před 3-4 desítkami let se začaly pěstovat Stanley a Čačanské, shodovali se pěstitelé na jejich charakteristice:
Výhody - plodí brzy, hodně, plody jsou velké, jdou od pecky
Nevýhody - mdlá a nevýrazná chuť, málo sladká, málo aromatická.
Dnes se nad chutí čačanek a stenlyovek rozplýváme. Čím to? Napadá mě:
1. Klima se otepluje a švestky z Balkánu líp dozrávají
2. Dřív jsme plody hodnotili sice modré, ale ještě ne zcela zralé
3. Naše hodnocení chuti se změnilo
4. Už jsme zapomněli, jak chutná opravdu dobrá švestka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|