Díky to je zajímavé :-)
Ale tady bych viděl potencionální problémy:
1) Střecha komplet neprůhledná :-), to je právě úplný opak toho podzemního skleníku který má střechu průhlednou... To podle mě dokáže udělat hodně, to bych viděl jako docela velký problém...
2) Jak vysoké byly ty stěny z dvojskla...? 2m...? Takže tam mohlo jít světlo z východu, západu a jihu, KOMPLET prosklenými (dvojsklo) stěnami... Strop/střecha komplet neprůhledný...?
3) Jaké dvojsklo jste používal? Vím že jsou nějaké která mají různé "coatings" (nevím jak se to řekne česky) které třeba propouštějí méně světla, nebo méně určitých složek spektra světla, např. myslím Low E glass, propouští méně infra části světla (teplo), ale okna co jsou z toho taky mají nižší propustnost viditelné části spektra světla... z netu mimojiné:
"Can plants grow behind Low-E glass?
Most Low-E window products rate their visible light transmittance between 75% and 85%."
Jste jsi jistý tedy že komplet skleněné stěny/"okna" (dvojsklo) neměli na žádném skle a žádné straně nějaký special "coating" (vrstvu) která by se světlem něco dělala...?
4) Stěny bazené (a ideálně i té severní stěny na bazeném) jste měl KOMPLET oblepené nějakými testovacími foliemi? Vsechny 4 steny od shoru az dolu komplet? (nebo jen "trochu/částečně")?
Foto asi nemáte bohuže? :-(...?
Jinak jak jste mohl vidět... těm rusům to nějak funguje no :-).
Jinak jak jsem postoval to poslední video.
Tak tam defakto chlapec dělal něco podobného, byť to nebyla celá "místnost", ale pouze "skrín", ale princip by snad měl být stejný...?
Měřil do nějakým "světlometrem" asi docela přesným.
Tady vidíte výsledky:
Snímek
Snímek
Snímek
Na tom posledním vidíte (červená pole) že celkové množství světla se zvýšilo DOST co přidal (odrazivé) stěny (a toto jsou jen bílé s alobalem je to ještě více)... Skoro třikrát (!?).
Ale dejme tomu že slunce a obloha svítí na všechny čtverce stejně (a nemá úbytek po stranách jako to umělé světlo), nejvyšší hodnota přímo pod umělým světlem má hodnotu 120, 36 čtverců to je celkem:
4320 jednotek
se stěnami je to pořád o dost více: 9175... Více než 2x více... (!)...
Ano bavíme se o prázdné místnosti/skleníku/skříni... (s rostlinami to bude méně), ale to je pořád docela slušné ne...
Reálně asi to umělé světlo nemůžeme brát úplně jako substitut přímého slunce, ale můžeme to brát jako (podle mě úplně klidně) substitut čístě světla z oblohy, komplet bez slunce (tzn. světlo ve stínu)...
Podle Daylight - Wikipedia
Světlo čistě jen z oblohy (BEZ přímého slunce-tzn. "ve stínu") má hodnotu cca:
20,000 lux Shade illuminated by entire clear blue sky, midday
111,000 lux Bright sunlight
Tedy stín má cca 5,55 méně světla. Jen bílé stěny (bez odrazivé folie) by z toho dokázaly dostat 2,12x více, tzn. cca 42 476 lux... To jest už "jen" 2,6x méně (ne 5,55x) světla... A toto všechno je čistě jen světlo "z oblohy" jdoucí komplet proskleným stropem bez přímého slunce... Do toho pak ještě musíte následně započítat přímé slunce... Které ale bude dopadat a odrážet se vždy jen od části stěn... (tzn- hůře to jde spočítat)... Každopádně podle tohoto by tam fakt mělo být více světla než si kdokoliv tady myslel... A moje úvaha je přesná ne? Nebo tam mám někde chybu? (ano, sklo nemá 100% průstup světla)...
Dívám se na nějaké simulační softwary a dříve nebo později to asi zkusím nasimulovat (byŤ s nimi zatím neumím)...
Taky mě napadlo že tento experiment by šel udělat i v reálu v pohodě a s minimem nákladů a to sice jen použitím prosté kartonové krabice :-)! To by mělo jít ne...? Měřítko by tady nemělo hrát roli, světlo se chová pořád stejně, bez ohledu na měřítku...? (Lux je jednotka bez ohledu na měřítko...? (lumen je pak jednotka světla kde měřítko hraje roli), ale u luxu ne...?
Takže by mělo stačit sehnat si kartonovou krabici 10x "zmenšého modelu reálu" (namísto cca 500cm šířka, 300cm výška, a délka dejme tomu 1000cm (reálná díra v zemi) by měla stačit karton krabice 50cm šířka, 30cm výška a 100 cm délka (ta délka může být i menší), naorientovat ji správně na světové strany a ohlídat si úhel (čas dopadu a den) slunce a měl bych mít hodnověrný zmenší model který by měl reflektovat reálnou situaci ne...?
Problém je že nemám lux meter, stojí tak cca 600 kč nejlevnější myslím a to nevím jakou má přesnost... Lepší stojí více... ALe takto s krabicí by to mělo fungovat ne?
Napřed zkusím ale nějaký software.
Jinak díky za reakci! :-)
(jak vás to vůbec nepadlo..? taky jste viděl někde něco jako já? nebo to byl čistě jen váš nápad?)