Podzemní skleník (3 m hluboký) - světlo a teplota?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3087) - 208.138 (?) 
29.9.2022 21:24

Jestli ta otázka je na mne, odpověď je jednoduchá: nemám ani smartphone a tedy ani tu appku. Měřil jsem vždy půjčeným luxmetrem, nižší střední třída s vypouklým čidlem. To varování bylo jen teoretické.

Ano, tvar čidla může mít vliv na množství přijímaného světla a tedy na přesnost měření, ale ty rozdíly v neprospěch smartphonů nebudou nejspíš nijak dramatické. Nějaké stovky luxů. Pro rostliny jen malý rozdíl.

Milan HP

host - 92.163 (?), 1.10.2022 2:27

Jak tu někdo psal že zkoušel něco podobného s interiérovým bazénem v defakto zimní zahradě (tedy uvnitř místnosti s dvojsklem),  bazeném hlubokým 1,8 m. A nejnižší teplota v Lednu na dně bazenu byla +4C, 1m nad bazénem v tom samém termínu pak -1C... Tedy rozdíl 5C...

Pokud to ještě ten pán co to psal uvidí, chci se zeptat, v ten den kdy jste to měřil a hodinu... jaká teplota byla normálně venku...? Tzn. +4C na dne bazenu, -1C jeden metr nad bazenem a kolik bylo venku...?? -5C...? -10C... ještě méně...?

Děkuji

host - 91.196 (?), 1.10.2022 8:58

Podlaha-dno bazánu asi byla betonová? Pěstované rostliny byly v nádobách?...SPCH

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3087) - 208.138 (?), 3.10.2022 21:35

Ten bazém asi není víc než principiální příklad. Nádoby v tom podzemním skleníku by byly kontraproduktivní - izolovaly by od toho geotermálního zdroje. Naopak vyhloubit nějakých dalších alespoň 30 cm, vyplnit úrodnou zeminou a v tom pěstovat. To by nejspíš vyřešilo problém teploty půdy pro některé druhy zeleniny. No a pak už zbývá "jen" to světlo.

Milan HP

host - 92.163 (?), 3.10.2022 17:37

Lol tak jsem si trochu počítal... a to by byla celkově asi DRAHA švanda stavba takoveho skleniku...

Konkrétně jsem si zatím jen počítal čím to TEPELNE zaizolovat (v zemi)...

Konkrétně beru podzemní skleník rozměry 5m šířka, 10m délka (50m² plochy) a 3m hloubka...

To mi vychází že musím tepelně zaizolovat cca 90m² plochy zdí podzemní... + cca 9m² nadzemní vrch stěn... Cca celkem 99m² tepelne izolace ktera může být v půdě pod zemí (ne všechno se hodí pod zem, např. skelná vata se uvádí že není dobrá po zem kvůli nasákavosti)... Dejme tomu tlouštka izolace 25 cm to mi vychází (99*0,25) = 24,75m³ tepelně izolační vrstvy "něčeho"...

Co jsem zatím našel tak prý nějaký XPS materiál je dobrý na izolaci tepelnou pod zem. XPS je nějaký extrudovaný polysteren nebo co... Nehledal jsem moc ten nejlevnější, ale nějaký snad levný co jsem našel, tak pánové, izolovat tepelně 24,75m³ (25cm tloustka izolační vrstvy) by vyšlo na: 102 713 Kč... :-)...

To je docela dobrá švanda že :-)... A to je čistě jen TEPELNA izolace... :-D...

Tady se chci tedka zeptat: Prakticky vůbec se ve stavebnictví neorientuji:

Jaká (to co to je, jak se to jmenuje) je nejlevnější tepelná izolace která je vhodná pod zem...? (např. se tím můžou zateplovat základové pásy domů zvenku pod zem)... Jaká tepelná izolace (vhodná pod zem) je NEJLEVNEJSI...? Jak se to jmenuje...?

Nebo je možné např. i tepelnou izolaci nevhodnou pod zem dát/uzavřít prostě do nějakých hydroizolačních "balíčků" (folii), tím zabránit prostupu vlkosti a vody a potom je možné i takovou (původně nevhodnou) tepelnou izolaci strčit i pod zem...? Nebude to ještě dražší potom...?

Nebo myslíte že (počítal jsem zdi podzemního skleníku) 30cm silný beton (asi bude nutné vyztužit nějakými ocelovými dráty), to je tedka ale fuk... Myslíte že 30cm silný/tlustý beton (betonová zed) by poskytoval dostatečnou tepelnou izolaci...? (takže bych už nemusel dávat ten XPS polystyren za cca 102 000 Kč :-))...?

host - 82.8 (?), 19.11.2023 22:08

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, jak jste dopadl? Pustil jste se do díla nebo ne?

Díky za reakci.

PP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6642) - 9.142 (?), 3.10.2022 18:06

3 m hluboko se musí řádně pažit, aby se to nesesypalo. Základy jak pro chladící věž atomovky. Nevím, proč spodek izolovat. Průměrná teplota půdy je kolem 8 - 10 st, spolehlivá nezámrzná hloubka 80 cm. Tedy pod 1 metrem hloubky bude vždy tepleji než při -1 na povrchu. Když se to zaizoluje od okolní zeminy, bude to promrzat. 30 cm betonu taky moc tepla neporpustí. Suma sumárum, kandidát na cenu bludný balvan od Grygara. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3087) - 208.138 (?), 3.10.2022 21:10

No, ale tepelnou izolací byste totálně ztratil smysl toho zahloubení - tedy geoteplo. Možná by nebylo od věci zaizolovat tepelně tak 50 cm pod úrovní terénu pro případ dlouhých mrazů, ale ani o centimetr níž. Tam dole už potřebujete styk mezi půdou a stěnou a materiál spíš tepelný vodič než izolant. Čili musíte řešit jen dostatečnou pevnost.

Milan HP

host - 60.246 (?), 3.12.2022 21:24

a proč místo zemního neudělat klasický se zemním tepelným výměníkem? To bych docela rád zkusil, ale netuším jako udélku a hustotu hadic.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3087) - 208.138 (?), 4.12.2022 13:02

Je to i můj sen. I když vím, že nesplnitelný, protože zahradu nemám u domu, ale na chalupě, takže tam nejsem trvale.

Délka trubek položených v zemi závisí, kromě jiného, i od hloubky, do které je položíte. Ty výpočty bych asi zadal odborníkovi. Jsou na to konec konců i počítačové programy.

Ale na rozdíl od podzemního "skleníku", nemám pochyb o tom, že s tepelným čerpadlem by to fungovalo.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025