Lol tak jsem si trochu počítal... a to by byla celkově asi DRAHA švanda stavba takoveho skleniku...
Konkrétně jsem si zatím jen počítal čím to TEPELNE zaizolovat (v zemi)...
Konkrétně beru podzemní skleník rozměry 5m šířka, 10m délka (50m² plochy) a 3m hloubka...
To mi vychází že musím tepelně zaizolovat cca 90m² plochy zdí podzemní... + cca 9m² nadzemní vrch stěn... Cca celkem 99m² tepelne izolace ktera může být v půdě pod zemí (ne všechno se hodí pod zem, např. skelná vata se uvádí že není dobrá po zem kvůli nasákavosti)... Dejme tomu tlouštka izolace 25 cm to mi vychází (99*0,25) = 24,75m³ tepelně izolační vrstvy "něčeho"...
Co jsem zatím našel tak prý nějaký XPS materiál je dobrý na izolaci tepelnou pod zem. XPS je nějaký extrudovaný polysteren nebo co... Nehledal jsem moc ten nejlevnější, ale nějaký snad levný co jsem našel, tak pánové, izolovat tepelně 24,75m³ (25cm tloustka izolační vrstvy) by vyšlo na: 102 713 Kč... :-)...
To je docela dobrá švanda že :-)... A to je čistě jen TEPELNA izolace... :-D...
Tady se chci tedka zeptat: Prakticky vůbec se ve stavebnictví neorientuji:
Jaká (to co to je, jak se to jmenuje) je nejlevnější tepelná izolace která je vhodná pod zem...? (např. se tím můžou zateplovat základové pásy domů zvenku pod zem)... Jaká tepelná izolace (vhodná pod zem) je NEJLEVNEJSI...? Jak se to jmenuje...?
Nebo je možné např. i tepelnou izolaci nevhodnou pod zem dát/uzavřít prostě do nějakých hydroizolačních "balíčků" (folii), tím zabránit prostupu vlkosti a vody a potom je možné i takovou (původně nevhodnou) tepelnou izolaci strčit i pod zem...? Nebude to ještě dražší potom...?
Nebo myslíte že (počítal jsem zdi podzemního skleníku) 30cm silný beton (asi bude nutné vyztužit nějakými ocelovými dráty), to je tedka ale fuk... Myslíte že 30cm silný/tlustý beton (betonová zed) by poskytoval dostatečnou tepelnou izolaci...? (takže bych už nemusel dávat ten XPS polystyren za cca 102 000 Kč :-))...?