Podzemní skleník (3 m hluboký) - světlo a teplota?

host - 81.144 (?) 
9.2.2023 13:05
Já to viděl jako projekt při výstavbě severských domů a měli to napojené na solára. Osobně budu podobný postup využívat jako přírodní chladničku na nápoje, pokud ovšem v létě nebude ve vrtu moc vysoká hladina vody, je v podloží blátíčko a vytáhnout zašpiněnou lahev i když vychlazenou, to není ono a nebo bych to musel řešit pomocí kapsla jako v potrubní poště. Ale budu muset nad to ještě vybudovat budku, která půjde zamknout, protože by mi to někdo vydul a nebo v horším případě tam něco přilil. Nábojnici jsem už našel položenou, mám ji vystavenou na sekretáři, a to ani nekandiduju na hlavu státu. S vlhkostí vystupující ze země a rosným bodem v každém případě počítejte a tomu větrání ventilátorem stejně neuniknete, protože je to efektivní. Loni jsem ho pokusně instaloval do větraní ve sklepě a pouštěl zatím jen ručně bez termostatu v době, kdy byly ráno příznivé teploty, využítí mrazové doliny. Efekt to má jak na teplotu, tak ne čerstvost vzduchu a kvalitu vzduchu, i když to sklep vysušuje. Přeju hodně zdaru při inovativních řešeních a hlavně aby to fungovalo. Když jsem měl citrusy v moc velké vzdušné vlhkosti dělal se na listech plesnivý povlak asi nějaké padlí.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2153) - 168.103 (?), 9.2.2023 16:16

Tranšej, hluboko v zemi vykopaný příkop se skleněným překrytím nad povrchem země umístěný například ve svahu a směrovaný k slunci. Není tohle právě to, co tazatel hledá? Využívá teploty zeminy v hloubce nespadající pod bod mrazu a využívá i skutečnosti, že zimované rostliny při teplotě blížící se 0° nepotřebují příliš světla. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3087) - 208.138 (?), 19.9.2022 21:51

Trošinku jsem si hrál se světlem a měřil ty odrazy. To 2,5x vyšší osvětlení než venku je zatraceně fake. Odrazová fólie, byť nijak super, dokáže zvýšit hladinu intenzity osvětlení tak o třetinu, tedy při difúzním světle dne bez slunce. Ta superfólie by to mohla dotáhnout na 50%, víc ani fňuk. Za oknem, ne v podzemí a seshora. A když na střechu napadně sníh, budete tam mít totální tmu. Dobrá, to by se dalo vyřešit, pokud tedy máte dostatek financí, umělým přisvětlením napájeným solárním panelem. To by záleželo na tom, co tam chcete pěstovat. Na teplomilné a světlomilné rostliny zapomeňte.

Mám ale i pochybnosti o těch uvedených teplotních poměrech. Říkáte 10°C. Může být (nicméně bych si to před začátkem budování ověřil sondou), ale představte si náš nejkratší den bez slunce - 6 hodin světla a teplota venku pod nulou. To nic nepřidá, ale v těch zbylých 18 hodinách bude teplo střechou unikat. A bude-li mokrá, bude to ještě horší. Kam to až uvnitř poklesne? Navíc ty zásoby tepla v okolní půdě se nejspíš časem vyčerpají. Teplota půdy pro úspěšné pěstování rajčat je tak 12°C, papriky, okurky a fazole pak 15.  To nedosáhnete bez přitápění.

Ne, do toho bych neinvestoval. Pokud bych chtěl pěstovat celoročně, spíš bych uvažoval o třeba polozapuštěném skleníku vytápěném tepelným čerpadlem se zdrojem v zemi případně studni. Zemní práce a investice by byly srovnatelné. Světelné i tepelné podmínky lepší.

Ale tohle jsou jen teoretické úvahy. Aby se člověk opravdu přesvědčil, že to může fungovat, bylo by třeba vidět to na vlastní oči. Internet, stejně jako papír, snesou všechno.

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6642) - 9.142 (?), 20.9.2022 9:30

Nula od nuly pojde. Abyste měl někde uvnitř samovolně víc světla než venku, musel byste porazit Einsteina a stal byste se Bohem. Nebo použít pálící sklíčko z "Bylo nás pět". Ten hoch nemá ponětí o světě a o fyzice vůbec. Je to troll.

host - 92.163 (?), 20.9.2022 17:02

Ano já jsem troll, ty rusové a ukrajinci taky, celé to udělali jenom abyste nás obdařil svým geniálním a přínosným příspěvkem :-).

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3087) - 208.138 (?), 20.9.2022 20:12

PéPé, není to troll, spíš jen oběť reklamních triků. Jako jsem se jí stal já, když jsem na chvíli chtěl vyzkoušet pěstování rajčat hlavou dolůblush. Pak jsem pozoroval svá rajčata a hned mne to přešlo.

MHP

host - 92.163 (?), 20.9.2022 17:05

Díky za přínosný příspěvek :-) (jeden z mála)

Ano, těch 2,5x více světla (pokud jsem to dobře pochopil/youtube správně přeložil) mi taky přijde přehnané... Pokud by to bylo alespon víceméně stejně bylo by to samozřejmě ok, píšu jen co pán řekl, taky mi to přijde přehnané...

Specializované Odrazivé folie přímo pro pěstování se uvádí že mají odrazivost 90% (+).

Myslím že často tyto skleníku mají severní střechu trochu šikmou a vyvýšenou, aby zachytila o něco více světla a hodila ho na rostliny.

Jinak by se to muselo otestovat prostě no. (Nebo tam zajet)

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6642) - 9.142 (?), 20.9.2022 18:27

Prostě nemůžete počítat s tím, že všichni padnou na prdel a budou nadšeně hýkat nad každou peachovinou. Jen by mně zajímalo, jaký fotonásobič v Rusku vynalezli, že uvnitř objektu způsobí 2,5 x víc světla než na povrchu a nepotřebuje k tomu energii. To je fakt průlom co způsobí revoluci v energetice. Jinak doporučuju nastudovat rozdíly vnitrozemského (UK, RU)  a přímořského (CZ) podnebí. Končím s nesmyslným vláknem.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3087) - 208.138 (?), 20.9.2022 20:51

No, jenže 90% z toho, co přijde. A to je v zimě samo o sobě někdy hodně málo. Pro správný vývoj potřebují rajčata 3 - 4 000 luxů po dobu nejmíň 12 hodin. Čas lze zkrátit zvýšením intenzity osvětlení. Jiné druhy zeleniny ale nepotřebují tolik.

Střecha by musela být hodně šikmá, aby na ní nezůstával ležet sníh a ještě lepší by byly svislé stěny. Čímž ale zase půjdou k čertu tepelné poměry.

Ano, experiment je nejlepší ověřovatel, jenže tohle by mohla být značná investice do slepé uličky. A zajet to ověřit na Ukrajinu? To bych opravdu nedělal. Už proto, že by se mohlo ukázat, že chcete vidět něco, co vlastně neexistuje anebo funguje úplně jinak, než bylo popsáno.sad

Milan HP

host - 181.206 (?), 19.9.2022 21:53
Zahloubený skleník pravděpodobně přináší výhody - protože jsou vidět v každé botanické zahradě. Tam tvoří často nejstarší funkční stavby, které drží v provozu a asi by byl potřeba názor přímo od zdroje, proč tak dělají. Co je nesmysl - to kopat 3m do hloubky. Protože reálně to ze dna obsloužíte do své výšky, a horní konec by asi měl končit někde u povrchu země, jinak se na jedné straně budete okrádat o světlo. Bylo by každopádně zajímavé vidět takové realizace a slyšet zkušenosti. Lysenko.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz