No právěže podle všeho ne... Právěže ani trojsklo na normálním skleníku na povrchu se tomuto (čistě co se týče teplot) nevyrovná... Podle všeho... Jinak by to podle mě ani nestavěly.
U tohoto podzemního skleníku je hlavní výhoda a unikátnost ta, že prostě v této hloubce sám ("topí") defakto (jen tak do těch 10C)... I trojsklo na povrchu je ČISTĚ pasivní skleník a jste závislý na zachycení a udržení sluneční energie... (případně umělého (placeného) dodání externí energie (topení)). To u toho podzemního (ASI, podle všeho) nejste... V te hloubce je proste permanentne takova teplota (okolo 10C)... Bude to taky kolísovat samozřejmě (viz jak říkal že pokud je venku -30C, ve skleníku je 3C (a podle kontextu myslel v noci/behěm zatazeného dne))... Chtěl bych vidět nadzemní skleník i s trojsklem jak v noci nebo během x komplet zatažených dnů) udrží 3C uvnitř při -30C venku... To nedá. Nadzemní skleníku prostě nemají (kromě slunce) žádný "pasivní" zdroj energie, ten podzemní podle všeho ano (půdu v hloubce 2,5-3m)...
Ukrajince jsem kontaktoval pres mail ale neodpověděl :-)... Podle mě neumí anglicky (psal jsem anglicky, ukrajinsky/rusky neumím) a on podle mě neumí nebo umí trochu a nechce se s tím patlat :-).
Zkusím se ještě zeptat na zahraničních forech.
Zapuštění skleníků pro lepší teplotu není žádnou novinkou, hodně lidí to dělá i v čechách (viz např.: Soukromá oranžérie aneb jak pěstovat citrusy ve skleníku)
A dělají to právě pokud vím JEN kvůli teplotám... Většinou se ale jedná o max 1,5m zapuštěný skleník (a většinou ještě méně), tedy ne komplet pod zemí. Tyto jen částečně zapuštěné skleníky mají samozřejmě hlavní část nad zemí (a nejsou zapušteny dostatečně hluboko). Pokud se skleník zapustí dostatečně hluboko (těch 2,5m-3m) a má jen malou nadzemní část (kde může ztrácet teplo), tzn. jen nějakou "vyvýšenou stříšku", tak právě by ta zemina okolo měla lépe "topit" (a držet teplotu) a skleník méně ztrácet teplo "skleněným stropem"... Největší otázkou/nevýhodou je právě ta světelnost... (?)
Existují "walipini underground greenhouses"... Které jsou vlastně "primitivní prvotní" variantou tohoto... Ale právěže pro naše podmínky nejsou vhodné, protože slunce má prostě moc malý sklon, "malý" úhel dopadu... Někde na rovníku je to jiné, protože tam je sluneční úhel víceméně "kolmý" po celý rok (víceméně). U nás ne. Proto by "tradiční primitivní walipini underground greenhouses" u nás nemohli fungovat, toto jsem zjistil ke svému smutku před rokem :-)..
Pak jsem ale narazil na tyto "vylepšené" (defakto) podzemní skleníky v té ukrajině/rusku a spol... Které evidentně alespoň "nějak" fungují (viz videa a co všechno mu tam roste), a hlavní změnou a tím "magickým zaklínadlem" se zdá právě "jen" ta odrazivá fólie nalepená komplet na zdech... Ale jako mám sám tomu problém uvěřit no... (proto se taky ptám) Chtělo by to regulérně otestovat (nebo si zajet do toho ruska/ukrajiny/kazachstránu (nebo kde)). Existují nějaké softwary na simulace světla, takže teoreticky by to mohlo jít odsimulovat/zkusit čistě v PC... To by bylo samozřejmě výrazně levnější než to stavět rovnou :-) (A to i jen v testovací verzi nad povrchem kdy stěny by byli jen z levných OSB desek). Ale nevím jestli jsou dané softwary vhodné přímo pro toto... (třeba Daylight simulation tools)
Tady na videu jinak vidíte (čas cca 3:11)
Že tam někdo pěstuje (asi, podle natažených provázků ze stropu) i regulérně nějaké "vertikální rostliny")) a evidentně se tedy asi nebojí nedostatku světla... Stěny samozřejmě oblepeny tou folii...
Tady pokud by to někoho zajímalo je nějaký ruský článek (z ruského.ru webu), přeložený nějak automaticky do češtiny...:
Píšou tam dokonce "cituji:"
"Podzemní skleníky pro celoroční zahradnictví však byly v Rusku známy již před říjnovou revolucí. Úspěšně se zde pěstovaly ananasy a další pro naši zemi exotické rostliny milující teplo. A udělali to v takovém rozsahu, že se jim dokonce podařilo exportovat výrobky do evropských zemí."
Takže ani ten koncept jako takový není nový... a rusko u urovníku zrovna není (že by tam slunc svítilo kolmo) :-)... (nevím teda jestli i před těmi desítkami let to měli oblepeno nejakou folii nebo jak to řešili tenkrát (folie asi ještě nebyli...?) Rovněž ukrajina jak jsem psal má podobné podmínky jako my... Navíc myslím že ten starý děda ukrajinec v tom prvním videu z prvního příspěvku mého, psal že tento koncept má/naučil se/odkoukal někdy v roce 1995 z Německa/Němců (...!). A německo je hned vedle že... Takže pokud by to mělo jít u nich (Němců), mělo by to jít i u nás...
Trošku mě překvapuje že to tady v CR nido nezná nemá (pravděpodobně to tedy někdo má ale není na netu/nepíše o tom :-)).
Přijde mi to opravdu zajímavé a jak jsem psal, evidentně to JIM "nějak" funguje a pokud to "nějak" funguje jim, mělo by to fungovat i nám tady v ČR... Zkusím se zeptat na zahraničních forech.