Podzemní skleník (3 m hluboký) - světlo a teplota?

host - 232.4 (?)
7.2.2023 19:38

Nijak. Díky nezámrzné hloubce by to pod 0 klesnout nemělo. 4°C bohatě na citrusy v zimě stačí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 92.163 (?), 20.9.2022 16:13

No právěže podle všeho ne... Právěže ani trojsklo na normálním skleníku na povrchu se tomuto (čistě co se týče teplot) nevyrovná... Podle všeho... Jinak by to podle mě ani nestavěly.

U tohoto podzemního skleníku je hlavní výhoda a unikátnost ta, že prostě v této hloubce sám ("topí") defakto (jen tak do těch 10C)... I trojsklo na povrchu je ČISTĚ pasivní skleník a jste závislý na zachycení a udržení sluneční energie... (případně umělého (placeného) dodání externí energie (topení)). To u toho podzemního (ASI, podle všeho) nejste... V te hloubce je proste permanentne takova teplota (okolo 10C)... Bude to taky kolísovat samozřejmě (viz jak říkal že pokud je venku -30C, ve skleníku je 3C (a podle kontextu myslel v noci/behěm zatazeného dne))... Chtěl bych vidět nadzemní skleník i s trojsklem jak v noci nebo během x komplet zatažených dnů) udrží 3C uvnitř při -30C venku... To nedá. Nadzemní skleníku prostě nemají (kromě slunce) žádný "pasivní" zdroj energie, ten podzemní podle všeho ano (půdu v hloubce 2,5-3m)...

Ukrajince jsem kontaktoval pres mail ale neodpověděl :-)... Podle mě neumí anglicky (psal jsem anglicky, ukrajinsky/rusky neumím) a on podle mě neumí nebo umí trochu a nechce se s tím patlat :-).

Zkusím se ještě zeptat na zahraničních forech.

Zapuštění skleníků pro lepší teplotu není žádnou novinkou, hodně lidí to dělá i v čechách (viz např.: Soukromá oranžérie aneb jak pěstovat citrusy ve skleníku)

A dělají to právě pokud vím JEN kvůli teplotám... Většinou se ale jedná o max 1,5m zapuštěný skleník (a většinou ještě méně), tedy ne komplet pod zemí. Tyto jen částečně zapuštěné skleníky mají samozřejmě hlavní část nad zemí (a nejsou zapušteny dostatečně hluboko). Pokud se skleník zapustí dostatečně hluboko (těch 2,5m-3m) a má jen malou nadzemní část (kde může ztrácet teplo), tzn. jen nějakou "vyvýšenou stříšku", tak právě by ta zemina okolo měla lépe "topit" (a držet teplotu) a skleník méně ztrácet teplo "skleněným stropem"... Největší otázkou/nevýhodou je právě ta světelnost... (?)

Existují "walipini underground greenhouses"... Které jsou vlastně "primitivní prvotní" variantou tohoto... Ale právěže pro naše podmínky nejsou vhodné, protože slunce má prostě moc malý sklon, "malý" úhel dopadu... Někde na rovníku je to jiné, protože tam je sluneční úhel víceméně "kolmý" po celý rok (víceméně). U nás ne. Proto by "tradiční primitivní walipini underground greenhouses" u nás nemohli fungovat, toto jsem zjistil ke svému smutku před rokem :-)..

Pak jsem ale narazil na tyto "vylepšené" (defakto) podzemní skleníky v té ukrajině/rusku a spol... Které evidentně alespoň "nějak" fungují (viz videa a co všechno mu tam roste), a hlavní změnou a tím "magickým zaklínadlem" se zdá právě "jen" ta odrazivá fólie nalepená komplet na zdech... Ale jako mám sám tomu problém uvěřit no... (proto se taky ptám) Chtělo by to regulérně otestovat (nebo si zajet do toho ruska/ukrajiny/kazachstránu (nebo kde)). Existují nějaké softwary na simulace světla, takže teoreticky by to mohlo jít odsimulovat/zkusit čistě v PC... To by bylo samozřejmě výrazně levnější než to stavět rovnou :-) (A to i jen v testovací verzi nad povrchem kdy stěny by byli jen z levných OSB desek). Ale nevím jestli jsou dané softwary vhodné přímo pro toto... (třeba Daylight simulation tools)

Tady na videu jinak vidíte (čas cca 3:11)

Že tam někdo pěstuje (asi, podle natažených provázků ze stropu) i regulérně nějaké "vertikální rostliny")) a evidentně se tedy asi nebojí nedostatku světla... Stěny samozřejmě oblepeny tou folii...

Tady pokud by to někoho zajímalo je nějaký ruský článek (z ruského.ru webu), přeložený nějak automaticky do češtiny...:

Píšou tam dokonce "cituji:"

"Podzemní skleníky pro celoroční zahradnictví však byly v Rusku známy již před říjnovou revolucí. Úspěšně se zde pěstovaly ananasy a další pro naši zemi exotické rostliny milující teplo. A udělali to v takovém rozsahu, že se jim dokonce podařilo exportovat výrobky do evropských zemí."

Takže ani ten koncept jako takový není nový... a rusko u urovníku zrovna není (že by tam slunc svítilo kolmo) :-)... (nevím teda jestli i před těmi desítkami let to měli oblepeno nejakou folii nebo jak to řešili tenkrát (folie asi ještě nebyli...?) Rovněž ukrajina jak jsem psal má podobné podmínky jako my... Navíc myslím že ten starý děda ukrajinec v tom prvním videu z prvního příspěvku mého, psal že tento koncept má/naučil se/odkoukal někdy v roce 1995 z Německa/Němců (...!). A německo je hned vedle že... Takže pokud by to mělo jít u nich (Němců), mělo by to jít i u nás...

Trošku mě překvapuje že to tady v CR nido nezná nemá (pravděpodobně to tedy někdo má ale není na netu/nepíše o tom :-)).
Přijde mi to opravdu zajímavé a jak jsem psal, evidentně to JIM "nějak" funguje a pokud to "nějak" funguje jim, mělo by to fungovat i nám tady v ČR... Zkusím se zeptat na zahraničních forech.

host - 61.238 (?), 19.9.2022 19:54

Chce to zkusit. Pokud Vám to někdo vyhrábne bagrem, tak to asi tak náročné něbude.

Vladimír

host - 91.196 (?), 19.9.2022 20:08

Hlavně bacha, aby nedošlo k zavalení-není každý Drápalíksad, taky spodní a jiná voda je ve hře. SPCH

host - 92.163 (?), 20.9.2022 16:28

No otestovat by to chtělo :-)...

možnosti jsou v podstatě 3:

1) Někdo to fakt udělá rovnou do země, bagrem... Ale to by bylo asi nejdražší a komplikované (ale pokud máte bagr, kamarád má bagr, nebo to chcete sám kopat x týdnů nebo měsíců namísto posilovny :-)), tak by to by to asi šlo... Musel byste ale napřed vědět že nemáte na daném místě vysokou hladinu spodní vody... Taky ty 2,5m až 3m hluboko, jak už to někdo psal, to je na zával, takže byste to museli nějak jistit podepřít atd... a ve výsledku je to o to náročnější na práci/čas/peníze (taky by to chtělo asi nějaký "pořádný rozměr", alespon 5m šířka a 10m délka (tedy alespon 50m²)

2) Alternativnou je postavit "dočasně" "atrapu" nad zemí, tam sice nemůžete otestovat věrně teplotu atd., ale můžete otestovat světelenost)... ALe co jsem tam počítal, tak jen nějaké levné OSB desky z penny (bez čehokoliv jiného) by stálo pro 50m² rozměr a 3m výšku cca 31 tisíc Kč jen na OSB desky (bez nějakého spojobvacího materiálu, podpěr atd.). To už je levnější si objednat bagr skoro :-)

3) Nasimulovat to čistě v PC (ale nevím jestli existuje vhodný software, "klíčovým" by asi bylo, aby umožnoval na "vitruální stěny" v dané simulaci nalepit nějakou vysoce odrazivou folii. Nevím jestli takový software existuje

4) Hodit to na nějaké fyzikální forum, at to nějaký fyzik ve volném čase spočítá (kolik by tam bylo světla) :-).

5) Najít nějaký cca 50m² objekt ("domeček") kterému chybí střecha, nakoupit reálné bůh ví kolik m² té odrazivé folie (vysoce odrazivé, 90%+, alobal má jen 50% (myslím)). Oblepit tím stěny a koupit si nějaký "světloměr" (nevím teď konkrétní název) a začít měřit :-)

6) Zajet si do té ukrajiny... :-) (ruska/kazachstánu atd.)

host - 28.69 (?), 7.2.2023 16:10

Já už na tom pracuju :-) Začal jsem 10.5.2020 a jen rýčem a lopatou bez bagru v počtu 1 člověka. Stěny mám raději zkosené. Hloubka 2m a na úrovni okolního terénu to bude mít 8 x 4m. Chtěl bych tam na volno zasadit citrusy a jiný středomořský věci a po zimě střechu z větší části rozebrat, ať to má přirozený slunce, vzduch, vodu a hmyzáky. Od jihu bude polykarbonát výčky 2m ve sklonu cca 15°, to by měl být nejnižší úhel slunce v zimě při nejdelším dni a z pravý strany mám stěnu o necelý metr vyšší. Takže střecha bude takový L naležato.

host - 81.144 (?), 7.2.2023 17:12
Máme malý dvoupokojový sklípek o podobné hloubce a přes dvoje dveře a schodiště je v první místnosti pouze okolo 4 stupnů nad nulou a nad ním je chlév a celkem tlusté zdi... Jak to plánujete s vytápěním?

host - 232.4 (?), 7.2.2023 19:38

Nijak. Díky nezámrzné hloubce by to pod 0 klesnout nemělo. 4°C bohatě na citrusy v zimě stačí.

host - 81.144 (?), 7.2.2023 19:54
Pokud butou dlouhodobé mrazy bez slunečních dnů tak nevím bez nějakého nouzového zdroje... Je škoda, že jste za ty pytle nenainstaloval alespon plastovou hadici několikrát kolem dokola omotanou, podobnou jaká se používá na drenáže, ale bez perforací. V podlaze ji zapustit ještě o metr a půl hlouběji, zasypat a ventilatorkem klidně jen na 12 V by se to tam dalo trochu temperovat.

host - 81.144 (?), 8.2.2023 8:25
Za slunečných dnů by se tím zase dalo chladit a kdyby bylo sání umístěno u stropu, nějaké teplo by se i naakumulovalo zpět do země. Ovšem účinost záleží na použitých materiálech a čím by byla hadice zasypána. Světelné mosty používají v mrakodrapech do míst, kde není možno umístit okna. Viděl jsem to v dokumentu tuším z Japonska. Tak at se vám práce daří, já než vezmu rýč do vlastních rukou, velmi důkladně si před tím všechno rozmylím.

host - 232.4 (?), 8.2.2023 18:17

Řešení s husími krky jsem na youtube viděl spoustu. Ale chci to udělat opravdu bez nutnosti elektriky - věřím si :-)  Max. nějaký ten ventilátor na větrání, když by se ukázalo, že vlhkost bude větší než je zdrávo. Za pytle dávám ještě králičí pletivo, aby s k nim nedostli krtkové a myši. Spojené jsou pak 2mi řadami ostnitého drátu. A dalším důvodem, proč trubky "do podlahy" nedávat je to, že chci mít stromy zasazené na volno, takže by tam jen překážely. Okolo mi to přijde kvůli stoupajícímu teplu zbytečné, taky to tak nikdo nedělá. Přemýšlel jsem o tom celou zimu, pak taky bylo potřeba ženu přemluvit k souhlasu :-) Hodně věcí se stejně muselo improvizovat za běhu. Nejhorší je to vyměřit a přeměřovat. Díky zkoseným stěnám je to celkem peklo... Nakonec chci ještě přes pytle spustit netkanku, aby stěny "uhladila" a na vyvýšený straně vpravo nasměrovaný na jih dám netkanku černou kvůli pohlcování tepla. Na pozemku je samý písek, tak pravou stranu ostázým mrazuvzdronými yukami a agávemi, který si už za tu dobu průběžně pěstuju ze semínek. Další val kolmý k tomu podél skleníka už mám zaskládaný kamenama a proložený různými netřesky - viz. další obrázek.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz