Glyfosfát karcinogenní?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 57.63 (?), 23.4.2019 21:40
Myslím, že tyto naše amatérské spekulace odkázané na medializované informace nejsou podstatné. Chemie (chcete -li pesticidy) je dobrý sluha a zlý pán. Ideálně by měly být používány tak, aby v době konzumace nebyly v ovoci a zelenině obsaženy ani ve zbytkovém množství a to ani produkty jejich rozpadové řady, které často, v případě chloru zejména, mohou být perzistentní a neméně nebezpečné. Tedy žádné postřiky před transportem do obchodu, před sklizní, desikace, nadměrné dávky látek na plodinách GMO ap. A také aplikovány tak, aby nekončily v podzemních a povrchových vodách, kde bohužel končí především perzistentní chlorované herbicidy, respektive alachlor (řepka, kukuřice), produkt jejich rozpadu. Dnes zjištěn řádově ve 2/3 vzorků podzemních vod (zdroj chmi). Není podstatné, jestli nás více zatěžuje ovzduší, jídlo, voda, náš nezdravý způsob života, sousedův vykuchaný diesel či radioaktivita z Černobylu - tyto věci působí kumulativně a my bohužel u toho, co si nevyprodukujeme sami, nemáme často na vybranou. U toho co si sami vyrobíme na vybranou máme.
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.163 (?), 24.4.2019 23:56
Bohužiaľ, kým sa nepotvrdí, nedokáže, že niečo škodí, berie sa, že to neškodí. Riešia sa až následky. Tých príkladov je v histórii veľmi veľa. Dnes už napr. asi nikto nepochybuje, že fajčenie je karcinogenne, že freony poškodzovali ozonovu vrstvu, atď.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 3.7.2019 12:57
V podstatě se to dalo čekat. Otázka byla, kdo s tím přijde jako první. Počítám, že do tří let bude zákaz v celé Evropě(mimo ČR). Walter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|