Vylomený výhon révy

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?)
16.5.2010 20:20
U pravokořených sazenic z horního očka raší, ze spodního koření a pokud je něco mezi tak vylamuji.
Příklad roubované sazenice (Arkadia) kterou jsem zakoupil a kde z mi neznámého důvodu byla vyslepena všechna očka. Vyrašila znovu, narozdíl od sazenice vlevo, krerou loni překousal pes když měla tak metrový výhon.
Příklad roubované sazenice (Arkadia) kterou jsem zakoupil a kde z mi neznámého důvodu byla vyslepena všechna očka. Vyrašila znovu, narozdíl od sazenice vlevo, krerou loni překousal pes když měla tak metrový výhon.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 16.70 (?), 16.5.2010 13:03, zobrazeno: 13808x

Mám od jara nově zasazenou révu, několik sazenic, mají už asi 10 cm výhonky. Tam kde jich bylo více, tak jsem je vylámal a nechal jeden nejvhodnější (nejsilnější a nejvzpřímenější) pro zapěstování budoucího kmínku. Vedle révy jsem u zdi měl opřenou nezajištěnou tyčku a vítr ji dnes shodil přesně na ten jeden výhonek a urazil ho. Jsem naštvanej, ale co mám dělat, tato sazenice je asi letos (né-li úplně) pasé, že? Nebo je možné, že by ještě obrazila i když jsem již ostatní výhony vylámal? Díky za radu, jestli nějaká existuje, jsem fakt naprdnutej, hlavně na sebe.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.5.2010 13:35
A máte roubované nebo pravokořené? U roubované je naděje že ještě obraší. U pravokořené jen pokud jste nevylámal očka. Já vždy nechávám, pokud je to možné, jedno očko jako záložní.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 16.5.2010 20:05

snad naopak, ne?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.5.2010 20:20
U pravokořených sazenic z horního očka raší, ze spodního koření a pokud je něco mezi tak vylamuji.

host - 16.70 (?), 16.5.2010 20:32

Sazenice jsou roubované se zavoskovanou horní částí. Původně jsem chtěl nechat 2 výhony, ale nakonec jsem se rozhodnul nechat jen jeden rašící pupen, protože mám pocit, že potom lépe roste a vyzrává, ve finále chci mít stejně jen jednokmínkový rýnsko - hessenský tvar se dvěma tažni. No byla to blbost, je to jak naschvál, včera jsem je vylámat a dnes jak byl silný vítr tak, tak shodil plastovou tyčku, kterou jsem měl připravenou pro vedení výhonu přímo na sazenici, kdybych se chtěl trefit, tak se mi to hodinu nepovede:-) No nic no... Jinak, jednalo se o hibernal.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 17.5.2010 7:08
Tak to by mělo vyrašit znovu.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 16.5.2010 20:32

Poučení 1. Nikdy nevylamujte úplně všechno. Na vylomení výhonu je vždy dost času, mnohdy stačí utlumit zaštípnutím. Sazenice velmi pravděpodobně znovu obrazí, ale bude to trvat dlouho a výhon asi špatně vyzraje.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 114.159 (?), 17.5.2010 6:52

Když se něco takového stane, je nejlepší to nechat tak jak je, opravdu do toho nerýpat a čekat - z podoček bývají slabší výhony, což jde vylepšit razantnějším přihnojením dusíkem. Hnojil jsem tak u souseda (močovina + superfosfát 1:1), myslím začátkem července - a dřevo dostatečně vyzrálo

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 17.5.2010 9:18

Při této příležitosti bych se chtěl zeptat, zda je možné, aby u zakořeněného řízku, odebraného z loňského letorostu s poškozeným plodným očkem (například vylomením, mrazem,...) vyrašil nový letorost na bázi podočka? Jinými slovy se ptám, zda má jednoleté dřevo již schopnost vytvářet adventivní pupeny? Nemám s tímto dosud zkušenosti a docela by se mi tato vlastnost letos hodila.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 17.5.2010 11:23
Na tento dotaz asi neexistuje jednoznačná odpověď, možná tak na část o schopnosti vytvářet adventivní pupeny, ale já tyto zkušenosti nemám, já se jim snažím předcházet. PS pošlete nám taky kousek sluníčka ať nemusím o prázdninách sklízet ledové víno! ;o)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz