Zdravím všechny nadšence,
já už jsem se pokoušel dva roky udělat vlastní sazenice. Naskytla se mi možnost sehnat stolní štěpovací strojek ovládaný nohou za velmi přijatelnou cenu, kterým se štěpuje pomocí omega řezu. V první sezoně jsem měl cca 70 řízků různých odrůd (asi 5) na podnoži Kober 5BB a výtěžnost jsem měl cca 35%. Ve druhém roce to skončilo ale fiaskem. Ze 105 řízků jsem měl výtěžnost pouhopouhé 2 sazenice.
Štěpovat začínám vždy začátkem dubna, podnože i ušlechtilé odrůdy stříhám v zimě, před začátkem silnějších mrazů. Pro parafinování používám červený Revilan a štěpy ukládám do pilin do dřevěné bedýnky, která je v boxu, kde je termostatem nastavená teplota v první fázi 32°C, kterou pomalu snižuju. Musím postupně vychytat ideální podmínky pro tvorbu srůstového kalusu. Přijde mi, že nejdůležitější je trefit nejlepší poměr mezi teplotou a vzdušnou vlhkostí.
Ten druhý rok mi štěpy vůbec nechtěly rašit a přitom už pomalu začínaly piliny plesnivět i přes to, že jsem je proléval roztokem Teldoru. Možná na to mělo vliv také to, že jsem se pokoušel o tepelné ozdravení podnoží ponořením do teplé vody cca 55°C na donu asi 5 min dle doc. Pavlouška.
Letos budu štěpovat pouze jednu odrůdu a tepelné ozdravování vypustím. Doufám, že se dostaví zlepšení.
Každopádně budu rád za vaše rady a zkušenosti. Jsem rád, že se najdou stejní experimentátoři jako jsem já.
Přeju všem pěkné a klidné svátky.
S pozdravem
Miloš