Štěpování révy - stratifikace
|
|
|
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?) 6.9.2013 8:14
Ono zase není tak složité, stačí zadat do vyhledávače S.I.Krasochina v azbuce a pak zaškrtnout video.
Je to krásně detailní a zaujalo mne při tom jak po spojení a omotání páskou začíná proudit míza roubem, nádhera.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
babra - (11) - 73.68 (?), 9.9.2013 23:44
Přesně jak píšete, také jsem měl představu, naštěpovat, zavoskovat a nechat zakořenit. Ono to tak v podstatě je, ale jde o to aby z toho taky něco bylo :-). Zakořenění podnože není problém, záludnost spočívá v roubu ušlechtilé odrůdy, pokud vlivem velké teploty začne očko rašit dříve, než dojde ke srůstání kalusu v místě roubování, vysílí se a zvadne. Možná s nějakou pozdní odrůdou by k tomuto nedocházelo, příští rok vyzkouším. Druhá záludnost je v choulostivosti řízků, které prošly stratifikací, zhruba týden po "vybalení" z bedny jsou extrémně choulostivé, vadí jim noční chlad i ostré slunce. Příští rok je před zaškolkováním určitě znovu zavoskuji, abych trochu pozdržel opětovné rašení.
Na ty nůžky pozor, nejde jen o jejich výdrž, důležité je přesné vedení nože, jedině to zaručí přesný řez. Pokud má nůž vůli, je problém s trefením řezu doprostřed řízku, nebo alespoň dvakrát do stejného místa, jak na podnoži, tak na roubu, jak jsem psal výše. Není to jen o cviku, jak píše pan Paľo, i když i ten cvik to chce. Bulharské nůžky se zelenými rukojeťmi Vám nedoporučuji, kvalita zpracování je mizerná a přesnost řezu také. Druhý typ nůžek s černými rukojeťmi u nás prodává firma uni-max za 285 Kč, nemít ty bulharské, hned bych si je koupil, věřím, že horší nebudou. Nejvíc mě ale lákají nůžky s oranžovými rukojeťmi, u kterých se nůž pohybuje kolmo vůči rukojetím, podle videí na youtube vypadají robustně a dělají přesný řez.
|
|
 |
|
 |
 |
|
babra - (11) - 73.68 (?), 9.9.2013 23:14
Stratifikace mimo jiné výrazně urychluje zakořenění řízků, během 3 týdnů má cca 80% řízků poměrně dlouhé kořínky, ty jsou sice k ničemu, protože se při manipulaci olámou, ale takový řízek když se následně vysadí, okamžitě roste, z kalusu okamžitě vyrůstají kořínky další. Dá se říct, že u pravokořenných sazenic stál výsledek za to. Nechci se někoho dotknout, je tu asi mnoho lidí, kterým se zakořeňování ve vodě daří, ale mně tato metoda připadá jako jakési "vyvolávání duchů", které je ne vždy zakončeno úspěchem. Naproti tomu u stratifikace se dají jasně popsat jednotlivé procesy, věřím, že časem se mi podaří technologii doladit tak, aby byla rozumná výtěžnost i u roubovaných sazenic. Když už jsem si na to postavil zařízení, bylo by škoda jej nevyužít.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.219 (?), 23.12.2013 16:30
Pane Mirku, parádní práce a pěkně zdokumentovaná. Snad jen - opatrně s těma pilinama, drží se v nich hodně plísní. Z tohoto pohledu je dobře substrát obohatit rašelinou. Dobrého vínka j.c.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|