Zdravím. Bol by som rád keby sa trošku oživilo toto vlákno a podelili sme sa so svojimi skúsenosťami so stratifikáciou v domácich podmienkach. Tiež som si tento rok zaobstaral vrúbľovacie kliešte a pustil sa do výroby sadeníc, zatiaľ len pár kusov na skúšku. Mojim cieľom je naštepenie piwi odrôd na silnejšie rastúce podpníky, pretože všetky sadenice čo mám zasadené sú na SO4, iné som nezohnal a mám suchú zem takže slabšie rastú.
Ako podpník som sa rozhodol použiť samorodák konkordiu, ktorá by mala odolávať fyloxére a vytvára v krátkej dobe rozsiahly koreňový systém.
Najprv som teda omega rezom spojil podpník s požadovanou odrodou, obviazal páskou, vrch zatrel voskom a dal do petky s vodou zakoreniť, ako som to robil pri pravokorenných sadeniciach. Ani po 4 týždňoch sa nič nedialo, očká nerašili a na spoji sa to nezrástlo, vyhodil som to.
Potom som skúsil znova spojiť obe časti omega rezom, už som to neobviazal, len som to uložil do veľkého igelitového sáču s vlhkou rašelinou a dal do miestnosti s teplotou 20 - 22°C. po 2 týždňoch som skontroloval prúty a ono to už začalo vytvárať kalus a očká boli mierne zväčšené. Kde-tu sa našli bodky plesne, nič hrozné, asi by bolo dobré to niečím dezinfikovať. Pleseň som umyl a zabalil som to naspäť, počkám ešte nejaký čas. Korene sa zatiaľ nerobia. Pripájam aj fotky.
Myslím že by bola vhodná vyššia teplota, ale nemám nič čím by som ju riadil. Ešte skúsim jednu variantu, spoj omotať páskou a stratifikovať v rašeline tak ako predchádzajúci pokus.