Štěpování révy - stratifikace
|
|
 |
 |
host - 121.47 (?) 23.12.2013 22:24
Zdravím všechny nadšence,
já už jsem se pokoušel dva roky udělat vlastní sazenice. Naskytla se mi možnost sehnat stolní štěpovací strojek ovládaný nohou za velmi přijatelnou cenu, kterým se štěpuje pomocí omega řezu. V první sezoně jsem měl cca 70 řízků různých odrůd (asi 5) na podnoži Kober 5BB a výtěžnost jsem měl cca 35%. Ve druhém roce to skončilo ale fiaskem. Ze 105 řízků jsem měl výtěžnost pouhopouhé 2 sazenice.
Štěpovat začínám vždy začátkem dubna, podnože i ušlechtilé odrůdy stříhám v zimě, před začátkem silnějších mrazů. Pro parafinování používám červený Revilan a štěpy ukládám do pilin do dřevěné bedýnky, která je v boxu, kde je termostatem nastavená teplota v první fázi 32°C, kterou pomalu snižuju. Musím postupně vychytat ideální podmínky pro tvorbu srůstového kalusu. Přijde mi, že nejdůležitější je trefit nejlepší poměr mezi teplotou a vzdušnou vlhkostí.
Ten druhý rok mi štěpy vůbec nechtěly rašit a přitom už pomalu začínaly piliny plesnivět i přes to, že jsem je proléval roztokem Teldoru. Možná na to mělo vliv také to, že jsem se pokoušel o tepelné ozdravení podnoží ponořením do teplé vody cca 55°C na donu asi 5 min dle doc. Pavlouška.
Letos budu štěpovat pouze jednu odrůdu a tepelné ozdravování vypustím. Doufám, že se dostaví zlepšení.
Každopádně budu rád za vaše rady a zkušenosti. Jsem rád, že se najdou stejní experimentátoři jako jsem já.
Přeju všem pěkné a klidné svátky.
S pozdravem
Miloš
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6611) - 9.2 (?), 23.12.2013 20:13
Univerzální termostat UT200, - 40 až + 99,9 °C
Ale má jen Schuko zásuvku, nejde tam obyčejná česká vidlice - jen univerzální.
Zajímavý, že Váš odkaz na termostat nechali a můj smázli a nahradili popisem. Najít rozdíl neumím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 25.12.2013 17:01
Co už s takovou zamindrákovanou bandou tzv. moderátorů, jsou to ubožáci. Jinak pěkný "přístrojek", jen ta cena je poněkud vyšší, ale odpovídá provedení. Objednám si z eBay ten z Ukrajiny a ještě k tomu prubnu tento digitální z Číny, 10 nebo 30 A by mělo na ty mé úsporky nebo LEDky stačit. Když ne tak ho za ty prachy klidně vyhodím, ale na odkazech na zahradě.cz si nekoupím už ze zásady ani pinku, bo mám navíc Adblokem a spol. blokovány všechny reklamy, k tomu přidám ještě za "pusu" digitální zápichové teploměry.
Ještě přikládám snímečky "KILČEVATORA" s vloženými štěpovanci, rozdíl je cca 10°C mezi vnitřní teplotou v pilinách (25-28°) a venkovní u zavoskovaných oček (tam je 15°C), co by měla být zn. ideal.
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 16.2.2014 18:41
9. února jsem mladé výhony i s lístky u některých řízků Binovy namočil do vosku, abych opozdil jejich růst a přinutil révu tlačit více do kořenů. Dnes konstatuji, že se réva s voskem hravě popasovala, a dokonce nasadila na květ.
Další věc, kterou jsem dnes objevil, bylo to, že u odrůdy Arkadia zaschl mladý (asi 1 cm velký) výhonek. Stejně zaschlý byl i na druhém řízku, tady naštěstí je druhý, který vyrůstá ze stejného očka a je zatím zdravý. Tuto anomáli jsem pozoroval doposud jen u této odrůdy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 121.47 (?), 23.12.2013 22:24
Zdravím všechny nadšence,
já už jsem se pokoušel dva roky udělat vlastní sazenice. Naskytla se mi možnost sehnat stolní štěpovací strojek ovládaný nohou za velmi přijatelnou cenu, kterým se štěpuje pomocí omega řezu. V první sezoně jsem měl cca 70 řízků různých odrůd (asi 5) na podnoži Kober 5BB a výtěžnost jsem měl cca 35%. Ve druhém roce to skončilo ale fiaskem. Ze 105 řízků jsem měl výtěžnost pouhopouhé 2 sazenice.
Štěpovat začínám vždy začátkem dubna, podnože i ušlechtilé odrůdy stříhám v zimě, před začátkem silnějších mrazů. Pro parafinování používám červený Revilan a štěpy ukládám do pilin do dřevěné bedýnky, která je v boxu, kde je termostatem nastavená teplota v první fázi 32°C, kterou pomalu snižuju. Musím postupně vychytat ideální podmínky pro tvorbu srůstového kalusu. Přijde mi, že nejdůležitější je trefit nejlepší poměr mezi teplotou a vzdušnou vlhkostí.
Ten druhý rok mi štěpy vůbec nechtěly rašit a přitom už pomalu začínaly piliny plesnivět i přes to, že jsem je proléval roztokem Teldoru. Možná na to mělo vliv také to, že jsem se pokoušel o tepelné ozdravení podnoží ponořením do teplé vody cca 55°C na donu asi 5 min dle doc. Pavlouška.
Letos budu štěpovat pouze jednu odrůdu a tepelné ozdravování vypustím. Doufám, že se dostaví zlepšení.
Každopádně budu rád za vaše rady a zkušenosti. Jsem rád, že se najdou stejní experimentátoři jako jsem já.
Přeju všem pěkné a klidné svátky.
S pozdravem
Miloš
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|