Réva 2022

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?) 
25.6.2023 22:50
Já mám letos obavu o nejstarší výsadbu Festivalnyj, postřik jsem načasoval dobře, nemá rád do květu a těsně před, ale první kvítky celé opadávají, možná následek krupobití. Při nejhorším nebude tolik burčáku a to přežiju a nebo nebudou hrozny tak naducané a pak nebude tolik problémů s plesnivěním. Aivaz nekvete zatím bůbec a bezejmenný rezistent má někde nádhernou násadu, ale na pár keřích jen pokus o tvorbu jakéhosi degenerovaného hroznu. Pokud se dáte na révu konzumní, tak vám to posvětím. Vyrábět víno případně pálenku z vína bych nechtěl ani já, myslím, že vinařů je u nás už dost. Jinak dnes jsem obhlížel nejen révu, ale i celý sad a meruně mají ošklivé šrámy po kroupách a zrající višně jsou dost na odpis díky tomu a moniliovou hnilobu už jsem nestříkal, na višnovku bude dost. Biegler.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 9.142 (?), 26.6.2023 9:08

To byl jen takový bonmot, v 550 mnm se dá réva pěstovat jen jako rarita. A je obtížné najít něco co přežije mráz a hlavně dozraje. Ale protože ta réva kvete v červnu, nemusím kolem chodit zachmuřeně jak a co pomrzne. Fakt ovšem je, že například ze Somerset Seedless mám úrodu každoročně a hrozny jsou sladké. Dokonce jsem z nich jeden rok nasušil i jakési hrozinky.  Pěstovat teplomilné druhy v takových podmínkách (mrazové údolí) je mučení zahrádkáře i těch rostlin - citát.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 26.6.2023 11:25
Já mám také mrazové údolí a musím říct, že réva je v tomto ohledu spolehlivější než některé odrůdy meruněk a co si pamatuju tak jen jednou byl takový mráz, který poničil už dost velké šlahouny. Ale jak u révy tak u meruněk pokud to pěstujete jako já pouze zahrádkářsky, nemusí vás to až zase tak moc trápit nějaký ten výpadek sklizně. A taky si toho pak někteří lidi víc váží, než když jsou každý rok stromy obsypané, régály zavařenin se prohýbají a demižony přetékají... Já už bych se ke komerci nikdy zpět nevrátil a to v žádném oboru spojeném s rostlinnou a nebo živočišnou výrobou. Biegler.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 4.7.2023 7:51

Polovina letos na jaře koupených a vysazených sazenic révy se již vymanila z příkrovu černých a hnědých květináčů a tak jsem udělal kolem všech oplocení z pevného pletiva, abych nemusel chodit každý večer přikrývat a ráno odkrývat. Ty odrůdy které rostou a nerostou s velkou pravděpodobností zimu nepřečkají, nejhorší je na tom pořád Teréz, které jako by pila mízu sama čachtická. Počasí pro květ se vydařilo, ale ještě není všude odkveteno, v následujících dnech se chystám udělat postřik proti plísni a padlí. Určitě doplním živiny hnojivou zálivkou Kristalonu, tam kde to je nutné ještě zopakuju přihnojení hořkou solí a určitě budu pokračovat v listové výživě, kterou už jsem několikrát provedl. Kromě sečení trávy tam kde mám zatravněno meziřadí, vylamuju fazochy a vyvazuju to co leze tam kam nemá, abych udržel vzušnost. Některé řádky mám pokusně zamulčované posekanou trávou pohozenou močovinou pro lepší rozklad. Prozatím se všechno to úsilí od jara prováděné vyplácí, ale do sklizně je ještě daleko. Biegler

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 26.8.2023 14:51

Letošní rozhodnutí zakoupit ochranné sítě proti ptákům a nespoléhat se jen na děrované pytle od brambor a cibule a starou sítovinu z foliaku se ukázalo jako dobrý nápad. Podaří se mi udělat burčákovou kupáž z Festivalnyj a muškátového rezistentu. Festivalnyj by byl v tuto dobu již bez ochrany rozbitý ptactvem na ohrabky. Průběh počasí po odkvětu byl více než příznivý, ale nastaly dva zlomy, které však vinička přečkala bez větší úhony, a to jak vydatné deště, kdy během dvou dnů přetékal srážkoměr a ani sluneční úžeh kterým horozily poslední dny nenapáchal nic hrozného, ale je pravda, že jsem některé odrůdy zastinoval, jinak by to nedopadlo dobře. Kromě základního ošetření plísen révova a padlí dostal navíc pouze Festivalnyj postřik proti plísni šedé v reakci na jednu dobu velmi deštivé počasí a zkušenosti z minulosti. U muškátu už jsem musel instalovat lapače včel, vos a jiného hmyzu. Krystal už je zkonzumovaný. Ze sazenic letos nově koupených nejlépe roste Moldova a Souvenir. Teréz je v krachu. Eszter, Bogar Rezi, Arkadia a Nero rostou ale jen pro zajímavost, loni na podzim vysetá semínka stolních hroznů Aivaz je výškově přerůstají, což je neuvěřitelné! Když už jsme u Aivaz tak keře mají letos opět pěknou násadu. Problémy s plísní na Bianca která roste na otevřené poloze, kde by dle popisu měla jít pěstovat úplně bez chemie aktuálně nejsou, ochutnávková sklizen na několika keřích bude, ale nejsem si jistý jestli to Bianca opravdu je. Víno letos z hroznů dělat nebudu, ve sklepě mi zraje 15 l merunkového z vlastní letošní sklizně a jedná se o vylisovanou merunkovou štávu, do které není přidána žádná voda nebo štáva z něčeho jiného. Pokračování někdy příště. Biegler

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 29.8.2023 13:45

První letošní košt Festivalnyj. Stejně tak jako jeden z jeho rodičů Veltlínské červené rané roste bujně, ale olistění má ještě hustší. Vyhovuje mu vysoké vedení s řezem na jeden nebo dva tažně. Při pěstování na drátěnce dosahují hrozny větší hmotnosti než při pěstování u kůlu s řezem na dvouoké čípky jak jsem ho mnoho let pěstoval. Na drátěnce díky možnosti hrozny lépe rozprostřít je možné keř více zatížit. Dnešní hrozen vážil 450 g a i když ještě není plně vybarven do růžova, chut je příjemně sladká, štavnatá, rozplývavá s minimem kyselinek. Nesnáší sucho, což se podepisuje nepříznivě na kvalitě hroznů, ale ozátkou je kolik vody ještě vydrží a nejen on než začne praskat. Za dnešní noc 36 mm, aktuálně prší a má pršet dál. Odůrda vhodná do okrajových oblastí stolní i moštová a to hlavně na burčák. S vyzráváním dřeva a s odolností proti zimním mrazům jsem za celou dobu pěstování neměl nějaké vážnější problémy. Na listech se v nepříznivých letech objevuje plísen révová, na přelomu července a srpna je vhodné stříknout proti padlí, mám u nás odpozorováno, že hrozny jsou na něj kolem tohoto termínu náchylné, za deštů se vyplatí přidat postřik na plísen šedou. Důležitá je ochrana proti ptákům, poškozený hrozny pak začnou lákat ještě hmyz a je konec. Biegler

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 30.8.2023 17:44

Dnes začala první probírka muškátového rezistentu na plánovanou výrobu sirupu. Sice jsem chtěl ještě nějaký ten den počkat, ale nakonce jsem se rozhodl probrat to na čem se objevily po deštích puklé bobule. Mám osamocený jednořádek a proto tam není možno tak snadno umístit plachtu a nebo aspon hodně hustou sítovinu, která část deště odvede pryč, tak jako u dvouřádku Festivalnyj. Pěstování na drátěnce je výhodou, protože hrozny pro krásné žluté vybarvení potřebují dostatek slunce a to je důležité i pro násadu květenství a kvalitní odkvetení. Hrozny letos dosahují 500 g, chut s příchutí muškátu, bobule pevná, chruplavá, ze začátku s větší kyselinkou, ve větší zralosti štavnatější, barvy až jantarové. Odrůda spíše stolní, která však před sklizní potřebuje přiměřené množství vláhy, jinak nedosáhnou bobule pěkné velikosti a při konzumaci vadí jadérka. Z houbových chorob se projevuje hlavně plísen révová, dřevo vyzrává dobře, žádné potíže s vymrzáním zatím nebyly. Ptáky láká méně, ale na přezrálých plodech rády hodují včely, vosy a jiný hmyz. Odrůda vhodná do okrajových oblastí, ale potřebuje stanoviště s dostatkem slunce. Při přetížení keřů mají hrozny podřadnou chut, růst střední,  můžeme pěstovat na nízkém i vysokém vedení. Jdu míchat aby se mi to nepřipálilo. Biegler

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 9.142 (?), 3.9.2023 16:17

Kdosi tu furt chtěl nějaké fotky, jsou zde. Úroda značná, jestli to dozraje je otázka. Somerset ano, ty ostatní by potřebovaly minimálně 14 dnů, spíš tři týdny až měsíc, ale otázka je, kdy začnou mrazíky. Za tu dobu co to pěstuji jsem vyzkoumal, že ani sebeteplejší léto nenahradí délku vegetace. Takže když je blbý jaro a kvetení se opozdí, je problém s dozráním. Ironií je, že jarní mrazy značně poškodily peckoviny, ale révy si toho ani nevšimly. Zcela bez chemické ochrany.

Krystal
Krystal
Somerset Seedless
Somerset Seedless
Solaris
Solaris
Nero
Nero
Prim
Prim

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 5.9.2023 21:23
Moc pěkné obrázky, já loni začal natáčet videa meruněk a letos pokračuju s révou. Bohužel to sem nemám jak dát, bez toho půjčit si notebook, který je používán na důležité věci s bankovnictvím, a dnes nevíte kdo kde číhá. Když nám ti rybáři před nedávnem už i volali domů a snažili se vylákat informace o účtu... Já mám několik zapomenutých keřů různých odrůd v různých částech zahrady také bez chemické ochrany a jsou v pohodě. Ovšem na druhou stranu exponované ty a samé odrůdy na drátěnkách by bez ošetření napadla ve velkém minimálně plísen révová a už se tak loni stalo a proto letos stříkám. Je to záhada... Mám jednu sazeničku Solarisu v řádku připraveném pro příští rok na budování drátěnky a není to dlouho, co byly vespod už i výtrusnice a to jsem ji před měsícem stříkal Championem, ale nové listy dorůstají a tak má plísen o zábavu postarano. Biegler

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 12.9.2023 22:52
Zakončení vinohradnické sezony 2023. Sice mám ještě pozdnější Ajvaz, ale není ho tolik keřů. Festivalnyj dosáhl cukernatosti 19 a musel jsem otrhat, začaly hnít bobule i v tomto nádherném počasí. Je to škoda, že už musel jít ne kvůli cukru, ale lisoval by se pak lépe, i ještě lépe chutnal na konzum. Ale těch letošních hroznů všech odrůd bylo na burčák škoda..., ovšem dopadlo to tak jak to dopadlo... Letos jsem se stal mikrovinohradníkem a zjistil jsem, že až nebo pokud někdy zaplodí celá i nová výsadba, nevěděl bych co s hrozny a tak jsem další výsadbu už zastavil. Výrobu vína v žádném případě a to nikdy neplánuju a toho burčáku taky člověk moc nevypije. Ještě ten sirup je vděčný a chystám se na marmeládu a za ceny stoních hroznů na krámě bych si jich v životě nemohl dovolit tolik konzumovat. Jak už jsem psal, mám fotky i videa na památku tak kdyby do té části keřů které jsou pravokořenné vlezl révokaz, nebral bych to tragicky. Přemýšlím do čeho se zahrádkářsky pustím aspon ochutnávkově v příštích letech, aby byly výsledky ještě dříve než u révy. Už mám v katalogu vybrané maliny, borůvkám zatím odolávám. Biegler
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz