Réva 2022

host - 213.137 (?) 
5.7.2022 12:27

Jestli jsou ty růžové hrozny intenzivně vonící, s kyselou trpkou slupkou, uvnitř slizký nasládlý vak s velkými semeny?

Mělo by pak jít o nejvíce rozšířenou odrůdu Konkord Rosyjski. Odolnost na plísně je vysoká, ale po intenzivních deštích napadána taky padlím, ale i přesto nepraská a dozraje s menší cukernatostí. Roztoči ji napadají taky silně.

Takže krom té odolnosti na plísně v dnešní době už ničím nevyniká, chuťově to je taky slabota. Přerouboval jsem ho na Italiu.

Svilušky tu nemám, ale řádí roztoči, na jaře nezabrala síra, nevím proč, stříkal jsem když byly výhonky ještě pod,,vatou" neprorašené, asi to už bylo pozdě. Síra proti padlí na roztoče taky nefunguje i když má mít akaricidní účinky, nestačí to. MH

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 5.7.2022 13:34
U Konkord Rosyjski se píše, že dozrává koncem srpna... Já ho nepěstuju a osobně neznám, že je to na papíře nebo internetu nemusí to být pravda. A co révu kterou možná Karel IV přivezl (Rulandské šedé), pěstuje někdo u vás pane MH? Kolem Slavkova u Brna se na ní dá dost často narazit. Jedni ji vychvalují, druzí zatracují...

host - 213.137 (?), 5.7.2022 21:16

Zkusit ji můžete, réva zas tolik místa nezabírá. Tady na severu se nepěstuje nic. kromě toho Konkordu a Baga (Baco noir). Tuším že největší problémy v dozrávání jsou deště. Mi tu nejde ani Hibernal, možná by i dozrál, ale vždycky to shnije asi z mokra, a kromě síry nehodlám řešit další postřiky. Z mošťáků jde bez problémů jen Leon Millot, do něho může pršet jak chce. MH

host - 81.144 (?), 6.7.2022 7:22
Pokud se podívám o mnoho let zpět, najdou se hodně vlhké roky, ale většinou je u nás srážkový stín. Ne nadarmo se u nás v dávné minulosti pěstoval chmel. Bohužel víno sice taky, ale novodobé hlavy pomazané nenapadlo udržet u nás viniční tratě pro případnou výsadbu. To je mě celkem ale jedno, pro moje pěstování to nemá vliv. Pokud zvládnu přípravkem proti plísni šené ochránit rajčata ve skleníku tak tím a samým můžu ošetřit případně i Rulandské šedé. Zdravím z Chřibů.

host - 81.144 (?), 10.8.2022 23:27
Větry posledních dní mně na jěkolika keřích v nově vysazeném vinohrádku polámaly opěrné kůly vyrobené z odpadových odkorku.,ke škodám nedošlo. A já jsem si myslel, že to letos vydrží. U jednoho starého keře Krystalu v jiné části zahrady došlo dokonce i k ulomení keře přímo u země. Tak mám hrozny s kouskem dřeva strčené ve vodě a jsem zvědavý jestli dozrají. Nebyl štěpovaný, ale použe řízek, vyroste tedy bez problému znovu. Dokonce jsem musel opravovat dřevěné podpěry u některých švestek jak vítr se vším cloumá. Jeden soliterní keř Festivalnyj je postižen padlím a zkouším ho léčit přesličkou. Pro jistotu ale raději ještě stříknu Karathane v brzké době ostatní keře Festivalnyj, abych neměl pak problémy s dodržením ochranné lhůty, kdyby se sklizen uspíšila.

host - 213.137 (?), 11.8.2022 10:40

To ještě nepřišly klasické vichry.

Mi začal teprve vybarvovat mošťák Leon millot a likvidují ho vosy. Lapáků z PET lahví s pivem i cukrem si nevšímají, hučí to vosama a hrozny mizí před očima, rvou je ještě nezralé kyselé, všude to teče. Takže sítě proti ptákům ani dávát nebudu, jsou zbytečné. MH

Vosy - Leon millot
Vosy - Leon millot

host - 213.137 (?), 11.8.2022 10:47

Stolní pozdní odrůdy jsou proti vosám ve výhodě. Síra proti padlí je ale nezbytná. Suchá noc tu za letošek snad ani nebyla, celoročně studené noci kolem 10°C a trvalé večerní mokro až do rána není pro révu příznivé. Je to vidět i na okurkách, letos ani zezačali plodit a z těch studených nocí červen-červenec až do teď už odešly. Réva Afuz ali (Regina), Italia, Crimson... hrozny rostou a zatím odolávají smiley... MH

Afuz ali
Afuz ali

host - 81.144 (?), 11.8.2022 14:15
U moštáků se síra moc před sklizní nehodí, sirka ve víně pak můž být cítit... Hmyz mám nyní na švestkách Hanita a Topgigant, víno je prozatím v klidu, ale kos už chodí na ochutnávky. Stejna tak slepice, které mají dvě hlavy ve výběhu. Byste nevěřil jak z místa dokážou skákat do výšky. Sítě dávat budu, jenže jsou i na ochranu proti hmyzu, neproleze ani komár a tím se zhořší cirkulace vzduchu a plísně budou mít pré. Zdravím z Chřibů.

larixx - (16) - 167.164 (?), 11.8.2022 12:48
Skúste dať do pasce namiesto piva Vineu. U mňa je to najefektívnejši atraktant.

host - 81.144 (?), 11.8.2022 14:22
Hrozny obou odrůd máte krásné, škoda toho poškození, ale připadá mi to jako od ptáků, bobule jsou úplně pryč. Zkuste přihnojit hořčíkem, na té druhé odrůdě je vidět nedostatek na listech.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz