Réva 2022

host - 81.144 (?) 
27.8.2022 21:21
Já aktuálně můžu bez problémů konzumovat Krystal, Festivalnyj a jedno které nevím jak se jmenuje. Chtěl jsem jednoho vinaře požádat o pár řízků Iršai Oliver, ale nějak z toho sešlo. O tom Negru mi to na té výstavě prodejce tvrdil a úplně mně ho nechtěl prodat, bylo to v Olomouci. Příští rok už by mohla zaplodit Bianca. Doufám, že nedošlo k záměně orůd. Kupoval jsem ji na dvakrát a ty várky měly každá jiné listy. Bohužel ty první jsem musel přesadit, když při geodetických pozemkových úpravách bylo už jasné, že čo bolo, to bolo... Bohužel jsem kvůli tomu přišel o deset sazenic, protože se znovu nechytla ani jedna.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 29.8.2022 22:09
Protrhal jsem Festivalnyj na 7 l burčáku. :-D. Cukernatost moštu 18,5; měřeno klasickým moštoměrem v odměrném válci. O moc víc cukru už tam stejně nedostanu, slunko tam svítí jen něco málo přes půl dne... a západní vůbec. Rozmačkané hrozny bylo nutno nechat jeden den nakvasit, delší dobu se to nedá jsou tam pak hodně taniny, letos to snad bude úplně bez jejich chutě na jazyku.

host - 213.137 (?), 6.9.2022 11:04

Měl jsem tu na košt první hrozny Galahad, celkem dobré, neutrálnější sladší chuti. Bobule pevnější, křupavější, semena sem tam mírně překáží, ale jinak super raná odrůda, určitě stojí za to vysadit, na burčák ale nejsou, je to stolní réva.

Jinak měkčí mošťáky letos zlikvidovaly vosy, hlavně leon Millot, 10 keřů... polovina úrody je pryč, na tom zbytku se pasou mravenci, včely, uprskané od štávy zesrané od much... Zkázu dokonává naustálý nálet kosů v počtu 4-6 kosů naráz na sítě, buší a buší tak dlouho až se zamotávají. Vloni kosice zlomené křídlo, KO. Odkryl jsem obětoval letos 3 keře asi 5kg hroznů až mají co zobat, nezbyla dnes ani kulička. Ještě Konkord rosyjsky mám pro ptáky přichystán, ale očividně to už nestačí. Nepamatuju takový nálet kosů a takovou agresivitu skrze sítě. Stejně tak vosy, hučí v keřích už měsíc v kuse. Pustily se i do Mediny, Dunavu. Jediné co odolává jsou stolní odrůdy pevné hrozny ideálně pozdní ještě nezralé jako nadějná Italia. S těmi sítěmi to je fakt otrokárna, co chvíli zamotaný pták nebo ježek, vosy si vesele žerou... víno letos nebude. O tlaku padlí ani nemluvě, jeden vynechaný postřik sírou, všechno je bílé houbovité, rezistent nerezistent, bez rozdílu na jižní zídce, nebo v zahradě, druhá zahrada to samé, všechno sežrané od vos + ptáci asi 10kg hroznů tam je to bez sítí, taky nezbyla ani kulička. Když jsem byl naposled u Kyjova, tam v zahrádkách 10 keřů úplně bez sítí, žádný problém, ale je pravda, že kolem mají vinohrady v hektarech. MH

host - 162.44 (?), 6.9.2022 20:41
Zkusím si udělat z Primu burčák. Díky sáčkům z organzy měly vosy smůlu.

host - 81.144 (?), 10.2.2023 9:04
Pane 162.44, jak to dopadlo s výrobou burčáku z Primu? Jaká byla výlisnost moštu?

host - 81.144 (?), 16.2.2023 20:23
Z lonského pozdně letního přeočkování několika Baco Noir na trvalém stanovišti k mému údivu přirostlo celkem dost oček. Zatím jsem nestříhal, žádnou z pěstovaných odrůd, ale zdá se kromě Aivaz nic neomrzlo. Aivaz je potvora ráda mi omrzá, ale ze starého dřeva se vždycky něco probudí. Loni měla hodně hroznů a to ji také pomohlo... Chci zkusit roubovací nůžky na révu, vybírám si model.

host - 200.242 (?), 14.9.2022 10:41
Red Globe panenska úroda. Možná má silnější slubku, chuť mi to ale nikterak nekazí. Jinak má příjemnou vyváženou chuť, dokonce mám pocit, že cítím i lehký muškát. Postřiky jsem dělal tři. Takže já jsem s touto odrůdou zatím spokojený. Marek.

host - 213.137 (?), 14.9.2022 12:33

Koukám že všichni dáváte pytlíky. Na mošťáky kde je mnoho menších hroznů si to nedokážu představit.

Red Globe jsem vysadil. Na fotkách byly bobule velké oranžové, z obchodu v plastových 500g krabičkách z dovozu Red Globe byl taky oranžový. Vy ho máte víc domodra.

A jak stříkáte přes ty pytlíky? Jaké postřiky a zhruba lokalitu pěstování? dík MH

host - 200.242 (?), 14.9.2022 16:42
Sazenice jsem si pořizoval od pana Jonáše, a je pravda, že nějaké záměny asi mám... Red Globe začalo být sladké již před několika týdny, v tu dobu byly bobule spíš do oranžova. Možná se v této fázi dozrávání RG sklízí, aby hrozny vydržely. Ale záměna je klidně možná... Pytlíky jsem nasazoval asi před měsícem, od té doby nestříkám, on ten šampion je docela držák, možná i dryák. Bydlím kousek od Kolína 189 m.n.m. Marek

host - 81.144 (?), 10.2.2023 9:00
Všechny příznivce pěstování révy bych chtěl upozornit na Youtube přednášku Ing. Radka Stolaře Ph.D. Najdete ji na Youtube kanálu Národního zemědělského muzea pod názvem Odolnost nejen k houbovým chorobám - PIWI odrůdy. Jedná se o přednáškový cyklus Zvědaví a i příznivci ovocných stromů si tam video najdou. Pan inženýr tam popsal pěknou řádku odrůd k výrobě červeného a bílého vína a také stolní odrůdy včetně těch vyšlechtěných v Lednici. Každá odrůda je pěkně popsaná včetně fotografie a všechno doprovázeno komentářem. V daždém případě si tam tam vinaři odrůd méně znalí příjdou na zajímavé informace, protože na stránkách prodejců žádná odrůda tak pečlivě rozepsaná není. Moc pěkné video a určitě by nebylo špatné navštívit přednášku v budocnosti i osobně v Brně a nebo v Lednici. Zdravím z Chřibů.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz