Měl jsem tu na košt první hrozny Galahad, celkem dobré, neutrálnější sladší chuti. Bobule pevnější, křupavější, semena sem tam mírně překáží, ale jinak super raná odrůda, určitě stojí za to vysadit, na burčák ale nejsou, je to stolní réva.
Jinak měkčí mošťáky letos zlikvidovaly vosy, hlavně leon Millot, 10 keřů... polovina úrody je pryč, na tom zbytku se pasou mravenci, včely, uprskané od štávy zesrané od much... Zkázu dokonává naustálý nálet kosů v počtu 4-6 kosů naráz na sítě, buší a buší tak dlouho až se zamotávají. Vloni kosice zlomené křídlo, KO. Odkryl jsem obětoval letos 3 keře asi 5kg hroznů až mají co zobat, nezbyla dnes ani kulička. Ještě Konkord rosyjsky mám pro ptáky přichystán, ale očividně to už nestačí. Nepamatuju takový nálet kosů a takovou agresivitu skrze sítě. Stejně tak vosy, hučí v keřích už měsíc v kuse. Pustily se i do Mediny, Dunavu. Jediné co odolává jsou stolní odrůdy pevné hrozny ideálně pozdní ještě nezralé jako nadějná Italia. S těmi sítěmi to je fakt otrokárna, co chvíli zamotaný pták nebo ježek, vosy si vesele žerou... víno letos nebude. O tlaku padlí ani nemluvě, jeden vynechaný postřik sírou, všechno je bílé houbovité, rezistent nerezistent, bez rozdílu na jižní zídce, nebo v zahradě, druhá zahrada to samé, všechno sežrané od vos + ptáci asi 10kg hroznů tam je to bez sítí, taky nezbyla ani kulička. Když jsem byl naposled u Kyjova, tam v zahrádkách 10 keřů úplně bez sítí, žádný problém, ale je pravda, že kolem mají vinohrady v hektarech. MH