Réva 2022

host - 81.144 (?) 
18.3.2023 1:48
Už netrpělivě vyhlížím sazenice révy, které mám dnes obdržet. Z depa Pardubice za včerejší den stihl balík dorazit do třídícího centra v Brně a odtud už míří k dodací poště. Je to cvrkot, když vezmu v úvahu, že mně včera v 15:04 hod přišla upozornující SMS od pošty a v 15:21 od Starkla.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 18.3.2023 16:30
Sazenice už mám zaškolkované a musím říct, že mají nejpěknější kořeny, jaké jsem kdy měl. V 7 hod. ráno depo Kroměřiž a po 10 hod. dodávka do domu. Na trvalé stanoviště půjdou s velkou pravděpodobností až příští rok na jaře. Přeci jenom si je raději pohlídám na zahradě u domu, když je chci využít hlavně jako materiál pro množení až zaplodí a uvidím co a jak a jestli jsou to ty, které jsem objednal - Nero, Teréz, Bolgar Rezi, Moldova, Souvenir, Eszter a Arkádia. Mezitím vypěstuju podnože z Baco Noir, která je vůči révokazu tolerantní a do našich půdních podmínek výborná i bez nějaké hrozně náročné přípravy půdy. Jsem zvědavý i na odolnost proti mrazu a chorobám nově dodaných odrůd, protože informace z různých zdrojů nejsou stejné. S postřiky ale počítám... Mají i rostlinolékařský pas na dodáku, ale podnož jsem nezjistil, ale stejně si budu roubovat na vlastní.

host - 81.144 (?), 4.4.2023 19:40
Staré keře révy určitě před týdnem začaly z některých míst po řezu ronit, snad je tedy hlášených až - 8 C v míze nepoškodí. Výrazně raší zatím jen Baco Noir. Dnes jsem znovu omotával netkanou místa očkování před zítřkem, nechci za slunečních dní je nechat přirychlovat pod přikrývkou, ale očka jsou zatím v klidu. Ještě nemám natažené všechny dráty u nové výsadby, ale v tomhle větru studeném se mi tam panáčkovat opravdu nechce. Dosazoval jsem dva kusy Krystalu a jeden starý Krystal přesazoval. Jednalo se o pravokořenou sazenici dost let pěstovanou na místě, kde zavazela při obdělávání. Kořeny v pohodě, žádný révokaz.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 10.4.2023 8:20
Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný nebo bílý, slepička vám snese jiný. Sazenice letos nově zakoupené od Starkla, o kterých jsem už psal jsou vysazené na trvalém stanovišti. Rozhodnutí jsem změnil po tom když jsem viděl jak krásně některé z odrůd které mám rostou pěstiteli Mario z Youtube. A přišlo mi líto přijít o rok pěstování, protože prvotně zasazené ve velkých květináčích a zapuštěné do země by určitě neměly takové podmínky. Díry vrtané traktorem do hloubky 70 cm a následně ručně upravené a rozšířené. Mít to kopat ručně tak bych letos na jaře ale určitě nezvládl zasaditl... Výměna zeminy, trochu kompostu, krapet odleželého hnoje úplně mino dosah kořenů a instalace hadice pro závlahu a možné další přihnojení keřů do hloubky kořenů. Tak jak to bylo děláno i v minulosti, akorát že tehdy jsem kopal ručně a nedával závlahu. Zatím byla jen lehce narašená odrůda Nero ostatní Bogar, Teréz, Arkadia, Moldova, Souvenir, a Eszter zatím spinkají. Nad každou hlavičkou mám hrůbek a ještě jsou přikryté květináči. Zítra má zase mrznout...

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 20.4.2023 19:56
Váženi přátelé mého vinohradu, na památku již třetího zmizelého kocoura, vyhlašuju měsíční smutek. Nezoufejte, já se zase vrátím.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 19.5.2023 9:01
Na co si dát pozor po výsadbě sazenic révy. 7 letos nově zakoupených odrůd révy více či méně raší, někde už se objevuje i pokus o růst. V tuto dobu je nutné chránit sazeničky nejen proti přízemním mrazíkům nakopčením zeminy a nebo netkanou textilií, ale i proti škůdcům. Kromě drátovce který dokáže provrtat mladý tažeň ještě pod hrůbkem jsou nejhorší mravenci a slimáci. Proto je nutné proti oběna zasáhnout vhodnými přípravky a dávat si pozor, aby v blízkosti sazeničky nevzniklo mraveniště, to se často stává. Mravenci tak jako slimáci poškozují sazenice ožíráním a navíc zakládají kolonie mšic. Pupeny a mladé tažně je vhodné zabezpečit proti vylomení zvířaty divokými nebo domácími, volně se pohybujícími v místě výsadby. Odstanění parafinu ze sazenic není doporučováno a proto je problematické ošetření proti roztočům sirnatými přípravky. I když teplota parafinové lázně by mohla zajistit, že halčivec a nebo vlnovník révový tuto koupel nepřežije, a zakoupené sazenice od certifikovaných prodejců by měly být ošetřeny, ostražitosti není nikdy nazbyt, a v případě prvních příznaků napadení je nutný zásah vhodným akaricidním přípravkem, který nepoškodí zelené části révy. Je nutné nechat růst z naštěpované části minimálně dva nejsilnější tažně, jeden jako základ budoucího kmínku a druhý rezervní a vyvazovat je k opoře. Pokud začne podrůstat podnož pod štěpováním vše pečlivě za zelena odstraníme. Když už tažně rostou musíme v základu hlídat hlavně savé a žravé škůdce, plíseň révovou a případně padlí. Ošetření proti chorovám a škůdcům se vyplatí provádět preventivně. Nezapomínejte za suchého počasí zalévat a vyplatí se podpořit růst i přípravky doporučovanými pro listovou výživu révy. Pozor na popálení mladých kořenů hnojivy, zákvasem ze slepičinců a nebo kopřiv.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 5.6.2023 18:08
Tak si budu muset koupit révu Bianca z jiného zdroje a na osobní odběr. Ta kterou mám po postřicích Karathane, Folpan, Merpan, Diskus, Dithane, Delan má pořád olejové skvrny na listech. No jo, Filištínští...

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 14.6.2023 7:50
Je na čase trochu poreferovat o tom, jak rostou sazenice letos nově zakoupených 7 odrůd révy, o kterých jsem zde už psal. Letorosty mají výšku cca.. 5 cm, u odrůdy Arkádia pouze 2 cm a Teréz je úplně nějaká zakrnělá. Reklamovat zatím nebudu, abych případně mohl všechny sazenice které nepůjdou najednou. Stříkám proti houbovým chorobám, na noc přikrývám velkými květináči, aby k nim nic nevlezlo. Tohle můžete dělat doma na zahradě, vysadit velkou výsadbu a takhle se s nimi párat, to by bylo na psotník. Jsem zvědavý kolik se mi jich podaří vypiplat. Biegler

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 25.6.2023 9:35
Prozatím plně kvete a už i částečně odkvétá odrůda Krystal a Baco Noir. Baco Noir mám 25 keřů a letos další přeštěpovávání dělat nebudu s ohledem na prozatím nejistou budocnost nové výsadby a rozčarování z možná falešné odrůdy Bianca, která bude mít první sklizen. Réva Teréz chytla sice druhou mízu, ale její lístky jsou miniaturní velikosti ovčí jetelinky. Zatím se nezdá, že by Krystalu nebu Bacu letošní přemnožení Blýskáčka uškodilo. Neprováděl jsem proti němu žádný postřik a nechal vše osudu. Při pálení ořezaných větví jsem si na zahradě vyrobil malý milíř. Celkově úhelnatělá část i s popelem dá určitě dvoje kolečka na přihnojení. Popel je však vždy lépe první kompostovat. Biegler

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 9.142 (?), 25.6.2023 17:14

Kvetou všechny keře, akorát Krystal je letos nějaký slabší, asi ho ten dubnový mráz trochu pošramotil. Ale kvete to krásně, asi se dám místo broskví na révu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz