Co Vaše réva 2018?
|
|
|
|
|
|
|
Vladis - Bronzový Zahrádkář (97) - 58.164 (?) 9.8.2018 19:33
Dobrý deň. Pridám aj ja pár obrázkov ako to u mňa momentálne vyzerá. Tento rok réva dozrieva rekordne skoro, spomeniem napr. bianku, ktorú štandardne oberám v druhej dekáde septembra, tento rok jej dávam ešte 10 dní a môže sa obrať. ostatné odrody dozrievajú tiež skorej, 1 až 2 týždne skôr oproti normálu. Tento rok som vôbec nestriekal a réva je 100% zdravá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 101.32 (?), 24.11.2018 23:19
Nikdy jsem o Moldově neuvažoval, považoval jsem ji na střední Moravu za příliš pozdní. Ale po letošní sezóně a po prognózách "odborníků" ohledně dalšího oteplování ji hodlám příští rok vysadit. Na uskladnění je to asi jednička.
Jinak jsem dnes také koštoval zbytky venkovní úrody. Ze standardních odrůd do dnešního dne vydržely v jakžtakž slušné kondici Valentin, Blagověst, Gercog a NiZina. NiZinu a Chottabyč jsem v polovině října také uskladnil (normálně v přepravce na půdu), zatím drží. Podaří se udržet na vánoce?
Nejméně stejně dobře jako Moldova na snímku vypadaly dvě odrůdy s částečně labruskovou chutí. První - Swenson Red je už docela známý, bobule jsou ovšem dosti malé, kvalitativně špičce konkurovat nemůže. Druhá labruska (modročerné barvy) je něco úplně jiného. Velikost bobulí do 8 g, konzistence dužniny jako u nelabruskových odrůd, chuť velice příjemná s ovocnými tóny, všem návštěvníkům se líbila. Letos dozrála koncem srpna, takže ji konzumujeme tři měsíce, kvalita bobulí prakticky stejná, jen cukru přibylo. Sám nevím, o jakou odrůdu se jedná, už několik let zkouším různé labrusky a zkoumám internet, bezvýsledně. Tak jsem jí dal název Soňa. Zatím (10 let) se ukazuje jako naprosto odloná proti všem chorobám, má velmi bujný růst, ani 3 m drátěnky ji nestačí.
|
|
|
|
|
|
|
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář (682) - 235.1 (?), 25.11.2018 19:06
Na uskladnění je to asi jednička.
To neviem posúdiť, nikdy som ju ešte neskúšal skladovať, vždy sa zje skôr. No predpoklady na to má.
Letos dozrála koncem srpna, takže ji konzumujeme tři měsíce, kvalita bobulí prakticky stejná, jen cukru přibylo.
Presne tak sa správala aj Moldova. Dala sa konzumovať už začiatkom septembra a postupne získavala na sladkosti. Väčšinou mi dozrieva až na prelome septembra-októbra a aj to musí byť priaznivé počasie, aby mala harmonické cukry a kyselinky. Tento rok jej jednoznačne prial.
Zatím (10 let) se ukazuje jako naprosto odloná proti všem chorobám, má velmi bujný růst, ani 3 m drátěnky ji nestačí.
Takú odrodu si vážte. Ak by sa Vám podarilo zistiť názov, hoďte to sem na fórum, určite by to zaujímalo viacerých pestovateľov viniča, vrátane mňa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|