Sklizeň rajčat 2012

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?)
21.8.2012 11:55

U nás taky oskar ne a ne vylezt. A tak chcačky nechcačky sem musel stáhnót vocas mezi nohy a včera předsušený rajčata prsknót do tróby. Ještě, že jsem včera dokončil takovou konstrukci se třemi síty (viz. fotka), ale stejně se mně tam všechna rajčata nevešla. Troubu můžu nastavit na jakou chci teplotu, tak jsem vypínání   nastavil dle digitálního teploměru na 50 °C. Ráno jsem skočil za kolegem do práce a půjčil jsem si měřák spotřeby- zajímá mne kolik to sušení v troubě bude stát. Jen doufám, že zítra bude líp.

Mr Big

Síta do trouby
Síta do trouby
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 14.8.2012 17:53

Honzo,

šlo by použít na sušení i rajče Šejk nebo Pedro? Sugo, rajská i omáčka s cuketou jsou zavařeny a šejků neubývá laugh.

Můžete prosím pro ty kteří neumí anglicky... jaké to dává ingredience na rajčata? Česnek, provensálské bylinky, tymian, sůl, černý pepř, ol. olej? 2-3hod na 100C horkovzduch?

Díky

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 14.8.2012 19:01

Nejsem sice Honza, ale loni jsem sušil rajčata Šejk a San Marzano. Ve výsledku jsem chuťově nepoznal rozdíl, ale San Marzano mně vzhledem ke své konzistenci zdálo lepší (méně šťávy, méně semínek i dužnina mně připadla sušš a silnější).

Pokud jde o ten videoklip, tak tam se rajčata nesuší, ale pečou. Pokud jsem dobře slyšel tak na "two hundred degrees" (200 °C). Já suším na slunci, když se zhorší počasí dosouším v troubě na sítech při cca 70°C metodou per partes (zahřeji na teplotu, chvíli nechám, otevřu na škvíru a nechám vychladnou). Jdu kolem trouby zapnu a tak to dělám doku nedosuším.Počítám, že zrovna teď bude počasí vhodné k sušení na slunci.

Mr Big

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 16.8.2012 17:11

Tak jsem dnes zahájil sušení na slunci. Jen aby počasí vydrželo a nemusel jsem dosoušet v troubě.

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 16.8.2012 17:44

Fandím Vám ale moje zkušenost z loňska, kdy jsem rozložil plata ze sušičky s rajčaty na slunce, byly takovéto - mouchy, zlaté mouchy, masařky, jen co rajčata začala "kvasit". Proto jsem si chtěl udělat síta zespod i shora pletiva abych zamezil přístupu té verbeže která lozí kdoví po čem a po kom. To bylo na zahradě nad trávníkem, možná na balkoně to bude jiné, každopádně si dejte na ně pozor.

Principe Borghese - dnes ráno jsem utrhl první střapec zralých plodů na pověšení na slunce ale při manipulaci s trsem mi dotyčný spadl na zem a místo sušení bylo ku..kaček milión.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 16.8.2012 17:53

Pochopitelně mám rajčata při sušení zakrytá- používám starou záclonu. Pro focení se mně zdálo, že by to nebylo vhodné.

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 19.8.2012 14:06

Klekla mi sušička a se sušením jsem pokračoval v troubě ale rajčata začala černat (min. teplota horkovzdušné trouby je 50°C) a tak jsem využil plat ze sušičky a dal je ven na slunce. Při té příležitosti jsem nakrájel i další rajčata (Caspar F1) a prubnul je dát ven na slunce co to udělá, zakrytí jsem udělal plonkovním sítem do okna. Snad počasí vydrží, od úterka se to už zase kaboní sad a má pršet. Kam dáváte rajčata na noc?

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 19.8.2012 17:25

V noci je nechávám v bytě na jižní straně paneláku- teplota tam za tohoto počasí neklesne pod 25 °C.

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 21.8.2012 8:46

A je dosušené, sušička je v hajzlu, slunko v nedohlednu a rajčat plná zahrada. Hlavně že jsem ráno o šesti lítal po terase a dával rajčata ven. Musím konstatovat že po dvou dnech vypadala sušená rajčata velmi dobře ale naše počasí tomuto postupu prostě nepřeje.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 21.8.2012 11:55

U nás taky oskar ne a ne vylezt. A tak chcačky nechcačky sem musel stáhnót vocas mezi nohy a včera předsušený rajčata prsknót do tróby. Ještě, že jsem včera dokončil takovou konstrukci se třemi síty (viz. fotka), ale stejně se mně tam všechna rajčata nevešla. Troubu můžu nastavit na jakou chci teplotu, tak jsem vypínání   nastavil dle digitálního teploměru na 50 °C. Ráno jsem skočil za kolegem do práce a půjčil jsem si měřák spotřeby- zajímá mne kolik to sušení v troubě bude stát. Jen doufám, že zítra bude líp.

Mr Big

Síta do trouby
Síta do trouby

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 21.8.2012 11:59

Rajčata mi při sušení v troubě černají, podle mne je tam moc vysoká teplota. Co se týče Principe Borghese tak tam to také není dobré, rajčatům uschnou stonky a plody odpadávají, nevím jak to taliáni suší ale asi ne na slunci, a sklidit ne úplně zralé.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz