Sklizeň rajčat 2012
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?) 14.8.2012 19:01
Nejsem sice Honza, ale loni jsem sušil rajčata Šejk a San Marzano. Ve výsledku jsem chuťově nepoznal rozdíl, ale San Marzano mně vzhledem ke své konzistenci zdálo lepší (méně šťávy, méně semínek i dužnina mně připadla sušš a silnější).
Pokud jde o ten videoklip, tak tam se rajčata nesuší, ale pečou. Pokud jsem dobře slyšel tak na "two hundred degrees" (200 °C). Já suším na slunci, když se zhorší počasí dosouším v troubě na sítech při cca 70°C metodou per partes (zahřeji na teplotu, chvíli nechám, otevřu na škvíru a nechám vychladnou). Jdu kolem trouby zapnu a tak to dělám doku nedosuším.Počítám, že zrovna teď bude počasí vhodné k sušení na slunci.
Mr Big
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reniii - Zlatý Zahrádkář (621) - 146.37 (?), 14.8.2012 17:53
Honzo,
šlo by použít na sušení i rajče Šejk nebo Pedro? Sugo, rajská i omáčka s cuketou jsou zavařeny a šejků neubývá .
Můžete prosím pro ty kteří neumí anglicky... jaké to dává ingredience na rajčata? Česnek, provensálské bylinky, tymian, sůl, černý pepř, ol. olej? 2-3hod na 100C horkovzduch?
Díky
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 14.8.2012 19:01
Nejsem sice Honza, ale loni jsem sušil rajčata Šejk a San Marzano. Ve výsledku jsem chuťově nepoznal rozdíl, ale San Marzano mně vzhledem ke své konzistenci zdálo lepší (méně šťávy, méně semínek i dužnina mně připadla sušš a silnější).
Pokud jde o ten videoklip, tak tam se rajčata nesuší, ale pečou. Pokud jsem dobře slyšel tak na "two hundred degrees" (200 °C). Já suším na slunci, když se zhorší počasí dosouším v troubě na sítech při cca 70°C metodou per partes (zahřeji na teplotu, chvíli nechám, otevřu na škvíru a nechám vychladnou). Jdu kolem trouby zapnu a tak to dělám doku nedosuším.Počítám, že zrovna teď bude počasí vhodné k sušení na slunci.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 16.8.2012 17:11
Tak jsem dnes zahájil sušení na slunci. Jen aby počasí vydrželo a nemusel jsem dosoušet v troubě.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 16.8.2012 17:44
Fandím Vám ale moje zkušenost z loňska, kdy jsem rozložil plata ze sušičky s rajčaty na slunce, byly takovéto - mouchy, zlaté mouchy, masařky, jen co rajčata začala "kvasit". Proto jsem si chtěl udělat síta zespod i shora pletiva abych zamezil přístupu té verbeže která lozí kdoví po čem a po kom. To bylo na zahradě nad trávníkem, možná na balkoně to bude jiné, každopádně si dejte na ně pozor.
Principe Borghese - dnes ráno jsem utrhl první střapec zralých plodů na pověšení na slunce ale při manipulaci s trsem mi dotyčný spadl na zem a místo sušení bylo ku..kaček milión.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 16.8.2012 17:53
Pochopitelně mám rajčata při sušení zakrytá- používám starou záclonu. Pro focení se mně zdálo, že by to nebylo vhodné.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 19.8.2012 17:25
V noci je nechávám v bytě na jižní straně paneláku- teplota tam za tohoto počasí neklesne pod 25 °C.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 21.8.2012 11:55
U nás taky oskar ne a ne vylezt. A tak chcačky nechcačky sem musel stáhnót vocas mezi nohy a včera předsušený rajčata prsknót do tróby. Ještě, že jsem včera dokončil takovou konstrukci se třemi síty (viz. fotka), ale stejně se mně tam všechna rajčata nevešla. Troubu můžu nastavit na jakou chci teplotu, tak jsem vypínání nastavil dle digitálního teploměru na 50 °C. Ráno jsem skočil za kolegem do práce a půjčil jsem si měřák spotřeby- zajímá mne kolik to sušení v troubě bude stát. Jen doufám, že zítra bude líp.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|