Obšírněji se vyjádřím k sušení rajčat:
1. Kdybych měl sušičku, tak bych asi na slunci ev. v kombinaci s troubou žádná rajčata nesušil. Myslím si, pokud nějaký chuťový rozdíl v rajčatech sušených na slunci a v sušičce je, tak já bych ho v sušených rajčatech naložených v olivovém oleji jistě nepoznal. Pokud někdo namítne něco o originální italských rajčatech sušených na slunci tak si myslím, že je to především otázka surovin a následného zpracování. U nich je to také nezanedbatelná otázka ekonomická.
2.Vím, že žádnou sušičku ani do budoucna mít nebudu (není to otázka ekonomická), tak suším na slunci a kombinuji to se sušením v troubě. Docela mě to baví. Tento týden v pondělí po poledni jsem dal sušit jednu várku rajčat převážně různých typů San Marzano. Dávám je na lodžii, kde při venkovních teplotách okolo 30°C je teplota ve stínu až 40 °C. Bez slunce ani tam nelze sušit. V pondělí byla rajčata na slunci 5 hodin, v úterý tři hodiny a dnes pět hodin- prostě takový byl sluneční svit. Ale včera (v úterý jsem je měl také 6 hodin v troubě a na elktroměru jsem natočil slabé tři kWH tj. cca 10,- Kč. Dnes už jsou rajčata zasušená a večer půjdou do sklenic. Chtěl bych ještě podotknout, že suším jen tak aby rajčata zůstala vláčná. Jedna neumělá fotka v příloze.
3.Pokud jde o černání rajčat při sušení na slunci tak to je otázkla nízké teploty při zasušování nebo v průběhu sušení. Běžně se uvádí, že minimální teplota pro sušení rajčat je 35 °C, ale při zahájení sušení se doporučuje teplota 50 °C, která má zastavit procesy, které v rajčeti probíhají po uzrání rajčete a způsobují rozpad dužniny- zbydou jen semena a slupka. Pokud se tyto procesy (asi enzymatické) zvýšenou teplotou nezastaví, tak při sušení (ev.v noci) pokračují a z dužniny zbude takové nic, které na slunci zčerná a máte jen černou slupku. To se mně také loni stalo. Toto je jen můj názor - jsem jen laik.
Mr Big