Sklizeň rajčat 2012
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 21.8.2012 12:09
K tomu Principe Borghese jsem někde četl, že vijany se sklízí, když je 70 % rajčat na vijanu zralých (myšleno asi červených), ostatní musí mít dozrálá semena (tj.ukončen růst), být lesklá pravděpodoně minimálně světle zelená až růžová.
Mr Big.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 21.8.2012 12:01
...s tym slnkom a hlavne teplom by to nemal byt taky problem. Na pripadny dazd by mozno pomohol taky igelitovy tunel ako je pre pestovanie zeleniny. Ale musel by byt super vetrany a najlepsie s nejakym betonovym podlozim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 21.8.2012 12:18
Máte úplně pravdu. Na to jsem doplatil minulý týden. Dal jsem ve čtvrtek sušit na slunce mimo jiné i Corzaro. Troubu jsem neměl připravenou, v pátek téměř nulový svit slunce a tak v sobotu ráno jsem vyhazoval cca 40 půlek tohoto rajčete, které byly totálně plesnivé.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?), 22.8.2012 9:15
Dovezl jsem novou sušičku a dal do ní půlky rajčat, včetně těch nedosušených z terasy na slunci, do rána bylo něco již hotovo. Na těch z terasy jsem si všiml rovněž černání některých plodů, co to je, proč to je? Nakrájené byly na půlky ale byla to poslední varianta, od této chvíle jen a jen na centimetrové plátky.
Rostliny rajčat končí, devastace porostu je definitivní dokonce i soudkové odrůdy začaly odcházet a to tím způsobem že jim plošně začaly černat stonky i řapíky listů. Větší odrůdy nezrají do červené ale jen do oranžova, pokud jsou červené tak jsou plody již nekvalitní. Celkově musím říci že úroda je celkem bohatá ale rostliny totálně zdecimované chorobami, plody velmi nevyzrálé ale zestárlé.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?), 22.8.2012 12:20
V reklamaci mám ETA Karina a teď pracuji s Bielmeier BHG 601.127. U ETY se sušily více spodní plata u BHG byly zase rozdíly v rámci plata, ale to je jen jedna věc. Další je ta, že stejně se musí rajčata průběžně kontrolovat a odebírat protože ani plody nejsou ideálně vždy stejné odrůdy, stejně zralé, stejně tlusté apod..
Zaráží mne právě to černání, ve staré sušičce jsem to vychytal (vyší teplota a kratší čas sušení), v horkovzdušné troubě to vychytat nejde, tam je min. teplota moc vysoká, ale zaráží mne to černání na slunci. Tady si to vysvětluji snad jen dlouhou dobou sušení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 22.8.2012 18:15
Obšírněji se vyjádřím k sušení rajčat:
1. Kdybych měl sušičku, tak bych asi na slunci ev. v kombinaci s troubou žádná rajčata nesušil. Myslím si, pokud nějaký chuťový rozdíl v rajčatech sušených na slunci a v sušičce je, tak já bych ho v sušených rajčatech naložených v olivovém oleji jistě nepoznal. Pokud někdo namítne něco o originální italských rajčatech sušených na slunci tak si myslím, že je to především otázka surovin a následného zpracování. U nich je to také nezanedbatelná otázka ekonomická.
2.Vím, že žádnou sušičku ani do budoucna mít nebudu (není to otázka ekonomická), tak suším na slunci a kombinuji to se sušením v troubě. Docela mě to baví. Tento týden v pondělí po poledni jsem dal sušit jednu várku rajčat převážně různých typů San Marzano. Dávám je na lodžii, kde při venkovních teplotách okolo 30°C je teplota ve stínu až 40 °C. Bez slunce ani tam nelze sušit. V pondělí byla rajčata na slunci 5 hodin, v úterý tři hodiny a dnes pět hodin- prostě takový byl sluneční svit. Ale včera (v úterý jsem je měl také 6 hodin v troubě a na elktroměru jsem natočil slabé tři kWH tj. cca 10,- Kč. Dnes už jsou rajčata zasušená a večer půjdou do sklenic. Chtěl bych ještě podotknout, že suším jen tak aby rajčata zůstala vláčná. Jedna neumělá fotka v příloze.
3.Pokud jde o černání rajčat při sušení na slunci tak to je otázkla nízké teploty při zasušování nebo v průběhu sušení. Běžně se uvádí, že minimální teplota pro sušení rajčat je 35 °C, ale při zahájení sušení se doporučuje teplota 50 °C, která má zastavit procesy, které v rajčeti probíhají po uzrání rajčete a způsobují rozpad dužniny- zbydou jen semena a slupka. Pokud se tyto procesy (asi enzymatické) zvýšenou teplotou nezastaví, tak při sušení (ev.v noci) pokračují a z dužniny zbude takové nic, které na slunci zčerná a máte jen černou slupku. To se mně také loni stalo. Toto je jen můj názor - jsem jen laik.
Mr Big
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.64 (?), 21.8.2012 22:33
200 stupnu bude ve fahrenhaitech - cca 90 stupnu celsia.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 21.8.2012 23:52
Máte pravdu, je to američan- 93 °C.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|