Rajče na sušení
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5584) - 242.167 (?) 1.9.2013 9:39
Shodná není, je větší a rovnoměrnější. Včera odpoledne opět lilo, dnes k ránu znovu (vzpoměl jsem si na pana Stekovicse co by na ten týden lijáků řekly jeho rajčata ). Musím říci že drtivá většina tyčkových odrůd (teď píšu o odrůdách na zpracování) se s tímhle nedokázala porvat, praskají již zelené plody, světlou vyjímkou je Sosulka Krasnaja. Je to dáno samozřejmě i "konstrukcí" plodů a jejich strukturou. Masité odrůdy, jakéhokoliv tvaru, jsou absolutní propadák . Naopak, odrůdy "duté" se silnou měkkou stěnou jsou na tom nejlépe, nepraskají ale špatné zrání a černé anomálie na povrchu plodů se bohužel projevily i na nich. K nim patří samozřejměi má současná jednička na sušení - Novinka Pridnestrovja. Příští rok silně omezím odrůdy a budu se věnovat hlavně těmto.
Chci se ještě zeptat, recept aby sušená rajčata chutnala jako ta kupovaná, máte něco? Já budu nyní zkoušet tohle, poprvé jsem dnes i před sušením rajčata nasolil, to jsem viděl na videích z Itálie a Chile.
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 6.1.2013 18:47
Charakter růstu se u ruských determinantních rajčat liší od růstu např. našeho Šejka. Šejka jsem poslední dva roky pěstovala, sklizeň byla díky počasí, protože se plíseň nedostavila. R. 2010 ho pěstovala známá a nesklidila jediné rajče. Šejky se opravdu válí, koncem července samy ukončují růst. Ruská determinantní rajčata dorůstají vyšší, lze je pěstovat u tyčky např. na dva až tři výhony, jen je nutno dát pozor při vyštipování, aby se ponechal vhodný prodlužující zálistek, aby se nevyštípalo vše. Jen nedosáhnete výšky rostliny 2,5 - 3 m. Preferuji též tyčkové odrůdy. Pokud není v daných vlastnostech tyčková, vezmu zavděk i keříčkovou. Jiřina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5584) - 133.163 (?), 13.8.2013 11:00
Odrůda Lel, kterou jsem měl vloni poprvé, budu sklízet na sušení. je to poloraná keříčková odrůda celkem řídkého vzrůstu, bohatě plodící, plody jsou oválné, pevné, rovnoměrně zrající, ideální na sušení. Rostlina má velmi zajímavé listy (něco jako brambora) a je na první pohled odlišná od jiných odrůd, přetížené výhony vyvazuji špagáty k tyčce aby se to neválelo po zemi, takhle to dělám u většiny keříčkových odrůd, hlavně u těch dosahujících metrových výšek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5584) - 242.167 (?), 1.9.2013 9:39
Shodná není, je větší a rovnoměrnější. Včera odpoledne opět lilo, dnes k ránu znovu (vzpoměl jsem si na pana Stekovicse co by na ten týden lijáků řekly jeho rajčata ). Musím říci že drtivá většina tyčkových odrůd (teď píšu o odrůdách na zpracování) se s tímhle nedokázala porvat, praskají již zelené plody, světlou vyjímkou je Sosulka Krasnaja. Je to dáno samozřejmě i "konstrukcí" plodů a jejich strukturou. Masité odrůdy, jakéhokoliv tvaru, jsou absolutní propadák . Naopak, odrůdy "duté" se silnou měkkou stěnou jsou na tom nejlépe, nepraskají ale špatné zrání a černé anomálie na povrchu plodů se bohužel projevily i na nich. K nim patří samozřejměi má současná jednička na sušení - Novinka Pridnestrovja. Příští rok silně omezím odrůdy a budu se věnovat hlavně těmto.
Chci se ještě zeptat, recept aby sušená rajčata chutnala jako ta kupovaná, máte něco? Já budu nyní zkoušet tohle, poprvé jsem dnes i před sušením rajčata nasolil, to jsem viděl na videích z Itálie a Chile.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|