Rajčata tolerantní k plísni bramborové
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?) 15.2.2012 21:07
Rajčata, která budu množit zálistky, musí být vyseta v lednu, či začátkem února, začátkem dubna je vysazuji do skleníku. Mám zkušenost, že po přesazení do chladnějšího prostředí dojde k většímu růstu bočních pupenů na úkor vrcholu i u tyčkových odrůd. Když mají zálistky asi 2 cm, vyštípu je a zakořeňuju je ve výsevním substrátu v bytě na okně, po zmrzlých jsou sazenice použitelné k venkovní výsadbě. Mám nacvičené na Tipu a Bejbinu.
Letos chci vyzkoušet ještě jiné způsoby řízkování. Např. použít vrcholové řízky, nebo vytáhlou rostlinu rozřízkovat po jednotlivých listech s částí stonku a ty dát zakořenit.
Děvočky z loňských podzimních řízků zatím žijí, ale zdravím zrovna nekypí. Doufám, že se s přibývajícím světlem zmátoří. Jiřina
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 15.2.2012 10:02
Philovita-200 cm, Phantasia-200 cm, Sportivo 180 cm výšky, jednoznačně tyčkové odrůdy. Tyto údaje jsou z německých popisů na zadních stranách sáčků. Jinak si myslím, že firma Bruno Nebelung GmbH (Kiepenkerl) pokud se jedná o keříčková rajčata uvádí na sáčcích bush tomato.
Mě by zajímaly Vaše zkušenosti s množením rajčat ze zálistků, zejména do kdy jste takové rostliny schopna vypěstovat k výsadbě když teď vysejete.. Můžete to trochu popsat? Předem děkuji.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 15.2.2012 20:17
Podle mého názoru se výraz "kulatá keříčková rajčata" vztahuje k plodům a ne k rostlinám. Je to výraz který byl u nás zaveden zejména v Supermarketech a v podstatě se tím říká, že všechna rajčata na vijanu dozrávají současně a jsou takto prodávána. Tato rajčata mohou být pěstovány jak na determinantních(bush) rostlinách tak i na indeterminantních. Stejně tak je tomu s cherry rajčaty. Měl jsem pocit, že tazatelku spíš zajímalo jak rostliny pěstovat. Na webu firmy Bruno Nebelung GmbH která je šlechtitelem těchto rajčat a společně s jinou holandskou firmou užívá značku Kiepenkerl je jednoznačně uvedeno Phantasia F1 výška 2 m (zadní strana německého sáčku). Podle mne jsou tato rajčata indeterminantní (v česku používán výraz tyčkové).
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 15.2.2012 21:07
Rajčata, která budu množit zálistky, musí být vyseta v lednu, či začátkem února, začátkem dubna je vysazuji do skleníku. Mám zkušenost, že po přesazení do chladnějšího prostředí dojde k většímu růstu bočních pupenů na úkor vrcholu i u tyčkových odrůd. Když mají zálistky asi 2 cm, vyštípu je a zakořeňuju je ve výsevním substrátu v bytě na okně, po zmrzlých jsou sazenice použitelné k venkovní výsadbě. Mám nacvičené na Tipu a Bejbinu.
Letos chci vyzkoušet ještě jiné způsoby řízkování. Např. použít vrcholové řízky, nebo vytáhlou rostlinu rozřízkovat po jednotlivých listech s částí stonku a ty dát zakořenit.
Děvočky z loňských podzimních řízků zatím žijí, ale zdravím zrovna nekypí. Doufám, že se s přibývajícím světlem zmátoří. Jiřina
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 15.2.2012 22:32
Moc děkuji za informace.FRozhodl jsem se, že to taky vyzkouším, v pátek si jdu koupit semena.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 16.2.2012 15:25
Paní Jiřino, tak jsem si dnes koupil těch pět semen rajčete Philova a zkusím vyset dvě a budu se snažit napodobit Váš způsob pěstování, i když nemám ten skleník. Pevně doufám, že alespoň jedno vyklíčí. Jinak počítám s tím že založím zvláštní záhon, kde k těmto přidám nějaké sazenice Startu ev, Stupického a záhon nebudu vůbec stříkat.Možná na některých sazenicích zkusím i ten zatracovaný měděný drát. Možná bude takový rok, že mně porovnání něco ukáže. Jen teď potřebuji koupit pozinkovaný drát a navinout si nějaké další spirály, abych ta rajčata navíc měl na čem zavěsit
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 16.2.2012 18:41
Minulý týden u nás v OBI semena ještě neměli, ale dnes už je měli. Minulý týden jsem je viděl taky v Hornbachu nebo Bauhausu, byl jsem v obou, a protože jsem o ně neměl zájem tak už nevím ve kterém to bylo.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|