Rajčata tolerantní k plísni bramborové
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?) 8.9.2012 18:05
Děkuji za hodnocení.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 15.10.2012 0:12
Další postřehy z pěstování rajčat Philova a Phantazia u své známé, která ode mne zjara dastala několik sazenic, bylo to Stupické, Bejbino, Děvočka..a dvě výše jmenované. Viděla jsem se s ní už před dvěma týdny, nedostala jsem se hned k napsání příspěvku. Známá má zahrádku ve vlhké mrazové kotlině v jiné části okresu, plíseň bramborová ji navštěvuje každoročně poměrně brzy. U nás se letos nedostavila dosud, mrazíky již byly. Bylo mi sděleno, že běžné odrůdy rajčat jim odešly na plíseň koncem srpna, Philova a Phantazia jí vydržely plodit o měsíc déle, koncem září je spálil první mrazík. To je zatím moje jediná reference o odolnosti k plísni bramborové daných odrůd. S Phantazií počítám pro příští rok. Byly dva roky bez plísně, další může být plísňový. Zdraví Jiřina
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 6.6.2013 19:02
Tak i letos budu pokračovat v testování odolnosti odrůd k plísni bramborové. Mám samostatně vysázen dvojřádek rajčat, která nebudu v žádném případě nijak v průběhu sezóny ošetřovat. Mám tam jednu Philovitu, jednu Phantasii, čtyři Philovy (klony z loňských) a k tomu šest českých rajčat (Start F1 a Stupické). Původně jsem chtěl ještě Sportivo, ale ze dvou semínek se mně nepodařilo dopěstovat do potřebné velikosti ani jednu sazenici. Mám také Vittelu, která má být také tolerantní, ale omylem jsem obě sazenice zasadil mezi rostliny u kterých počítám s chemickým ošetřením. Uvidíme jaký letos bude rok, jestli plíseň vůbec přijde. Ne, že bych se na ni těšil!
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 137.81 (?), 28.1.2014 20:55
Koupila jsem semena Matt's Wild Cherry a Black Krim - budu hlásit výsledky.
|
|
|
|
|
|
|
LadyTomato - (7) - 1.25 (?), 18.8.2012 10:20
R.A.F. - jedná se o španělskou odrůdu šlechtěnou zhruba před 30ti lety z Marmande, název přímo znamená "odolné proti plísni". Pěstují se i jako delikatesa, v zimě na polích. Rajčata jsou velká - beefsteaky, v lososovo-červené barvě, jemnější chuti. Přikládám fotku menších kousků, ty největší už jsou snězeny. Rostliny jsou mohutné, doslova obsypané plody, úroda byla a stále ještě je velká. Jedinou nevýhodou jsou praskliny u stopky. Pokud je lze pěstovat v zákrytu, aby nebyly na dešti, mělo by to být vyřešeno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LadyTomato - (7) - 1.25 (?), 19.8.2012 9:01
Fotografii rostlin z konce června máte dále, později jsem ji neprozřetelně neudělala a teď už to nemá cenu, téměř všechno jsem sklidila, aby mohla rychle dozrát poslední rajčata (stěhování).
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.25 (?), 18.8.2012 11:44
Ještě doplňuji, že ta největší rajčata měla 400 - 500g a byla žebrovaná, ta na fotce mají cca 200 - 350g a žebrování mají minimální. Rostliny jsou hodně mohutné, bohatě olistěné a zdravé, kmínky mají jako stromy.
|
|
|
|
|
|
|
LadyTomato - (7) - 1.25 (?), 18.8.2012 12:47
Připojuji ještě fotku rostlin - vysívala jsem je na začátku dubna, fotka je z konce června, ještě s malými plody. Výška byla cca 1,2m, pak už jsem je raději zastřihla, aby vyživily to množství plodů. Měla jsem trochu problém se substrátem, z deseti odrůd, co jsem pěstovala, to tyto zvládly na plné čáře nejlíp - co do mohutnosti a zdraví rostlin, množství a kvality plodů, výdrže. Zdá se, že jsou připravené i na bojové podmínky :).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|